مقابله با خطرناک ترین پشه دنیا

ویروس زیکا یک ویروس نوظهور منتقله از پشه است که از طریق گزش پشه آلوده در نواحی حاره ای به افراد منتقل می شود؛ تاکنون موارد شیوع بیماری ویروس زیکا در قاره آفریقا، آمریکا، آسیا و جزایر اقیانوس آرام ثبت شده است.

گردآوری – نبض ما

از آنچه این روزها در مورد ویروس “زیکا” می خوانید، ممکن است چنین برداشت کنید که این ویروس در ردیف امراضی مانند ابولا و کمی پایین تر از “اچ آی وی” ویروس عامل ایدز قرار داشته و از «ویروس های خطرناک کشنده» است.

بیماری ویروس زیکا به طور معمول نسبتاً ملایم و خفیف است و نیاز به درمان خاصی ندارد؛ مبتلایان به ویروس زیکا باید استراحت کافی داشته باشند، مایعات کافی بنوشند و درد و تب خود را با داروهای مناسب درمان کنند؛ درصورتی که علائم بدتر شد، باید به سراغ مراقبت های پزشکی و مشاوره بروند.

سازمان بهداشت جهانی درباره گسترش ویروس زیکا در سراسر قاره امریکا هشدار داد و گفت: زنانی که قصد رفتن به مناطقی دارند که در آن ویروس زیکا وجود دارد، باید پیش از سفر و یا بازگشت، مشاوره پزشکی کنند. همچنین کارشناسان امور بهداشت اعلام کردند که شیوع ویروس زیکا در قاره امریکا تا حدی جدی گرفته شده است که برخی کشورها از زنان خواسته اند از بارداری تا سال 2018 جلوگیری کنند.

عوارض ویروس زیکا

ویروس زیکا که توسط پشه به انسان منتقل می شود عوارض خطرناکی مانند میکروسفالی در نوزدان (کوچکی جمجمه و اختلال رشد مغزی) ایجاد می کند. پزشکان در خصوص این عوارش ابراز نگرانی کرده اند.

این بیماری که در اکثر موارد بدون علامت است یا علائم خفیفی همچون تب خفیف، سردرد، درد مفاصل، التهاب و قرمزی ملتحمه چشم و لکه های پوستی دارد، از راه خون منتقل می شود. علاوه بر این، همانند ویروس دنگی، نیل غربی و تب نخستین بار به وسیله پشه منتقل شده است و در سال 1947 میلادی در جنگل زیکا در اوگاندا شناسایی شد.

مقابله با پشه زیکا

دانشمندان قصد دارند برای از بین بردن ویروس زیکا، تعداد زیادی از پشه های اصلاح شده را در برخی از مناطق برزیل و کلمبیا رها کنند. این دانشمندان معتقدند این یک روش انقلابی برای مبارزه با بیماری هایی مانند زیکا و “چیکونگونیا” است که ناقل آن ها پشه ها هستند.

این پشه ها به یک نوع باکتری به نام “وولباکیا” آغشته شده اند که توانایی آن ها را برای انتقال بیماری به انسان ها کاهش می دهد. حامی مالی این پروژه 18 میلیون دلاری، “بنیاد بیل و ملیندا گیتس” است. این برنامه قرار است در ابتدای سال 2017 به مرحله اجرا برسد. این طرح به وسیله دولت های محلی در آمریکای لاتین و همچنین آمریکا و انگلیس پشتیبانی می شود.

وولباکیا یک باکتری طبیعی است که نزدیک به 60 درصد از حشرات به آن مبتلا می شوند. این در حالی است که این باکتری برای انسان ها مشکلی ایجاد نمی کند؛ اما پشه ‎ای که ناقل ویروس های زیکا و چیکونگونیا است، در برابر این میکروب مقاوم است.

با این حال، در 10 سال گذشته، محققان توانستند برای آلوده کردن این پشه ها به میکروب وولباکیا روش خاصی کشف کنند. این محققان روش کشف شده جدید را راهکاری مقرون به صرفه، پایدار و مقاوم می دانند که می تواند در برابر ویروس های مختلف موثر باشد.

پژوهشگران همچنین اعلام کرده اند هنگامی که پشه های آلوده به میکروب وولباکیا با پشه های فاقد این باکتری تولید مثل می کنند، این باکتری به سایر پشه ها نیز منتقل می شود. به این ترتیب، توانایی این پشه ها برای آلوده کردن انسان ها با ویروس هایی مانند زیکا کاهش خواهد یافت.

برای آشنایی بیشتر با این ویروس با این ویدیو، همراه نبض ما باشید.

 

5/5 - (1 امتیاز)

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال نظر

درصورتی‌که نیاز به مشاوره و یا طرح پرسش از پزشک را دارید، فقط در بخش «از دکتر بپرسید» مطرح کنید.

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از پزشکان نبض‌ما بپرسید