دارویی که برای درمان ناباروری تجویز می شود

کلومیفن سیترات جزو داروهای مدولاتور انتخابی گیرنده استروژن بوده و در شکل دارویی قرص در بازار موجود است. این دارو به طور گسترده برای تحریک تخمک گذاری در مشکل عدم تخمک گذاری یا اُلیگواوولاسیون تجویز می گردد.

گردآوری – نبض ما

کلومیفن معمولا به شکل قرص در یک دوره پنج روزه مصرف می شود که به تولید هورمونهایی که باعث آزاد شدن تخمک می شوند (مثل اف اس اچ) کمک می کند و تخمدانها را وادار به تولید یک یا چند تخمک می کند.

موارد مصرف

کلومیفن (با نام تجاری کلاماید یا کلامید) برای درمان ناباروری ناشی از کاهش یا فقدان تخمک گذاری در زنان، به غیر از ناباروری های با عامل ناشناخته به کار برده می شود. این ترکیب همچنین در درمان بی کفایتی عملکرد جسم زرد و نیز تشخیص نارسائی محورهیپوتالامیک غده فوق کلیه مفید می باشد. به منظور ارزیابی عمل تخمدانها در تخمک گذاری نیز استفاده شده است. این دارو معمولاً پنج روز در ماه مصرف می شود.

در ناباروری مردانی که تولید اسپرم در آنها کافی نیست و نیز درمانی مکمل در مردان مبتلا به هیپوگنادیسم٬ جایی که برای درمان کمبود تستوسترون طبیعی٬ از تزریق دارو استفاده می شود و برای حذف فیدبک منفی روی هیپوتالاموس و درپی آن آتروفی بیضه تجویز می گردد.

تخمک گذاری نامنظم و قرص کلومیفن

اگر تخمک گذاری در شما نامنظم است یا اصلا وجود ندارد ،خصوصا اگر شما سندرم تخمدان پلی کیستیک دارید کلومیفن می تواند به باروری شما کمک کند. (اگر شماسندرم تخمدان پلی کیستیک دارید و به نظر می رسد که کلومیفن در شما اثر نمی کند، ممکن است پزشکتان، متفورمین را به عنوان داروهای حساس کننده به انسولین تجویز کندتا به پاسخ دهی شما به کلومیفن کمک کند)

همچنین ممکن است شما کلومیفن ودیگر داروهای باروری را قبل از انجام تکنیک های پیشرفته کمکی باروری مثل آی وی اف مصرف کنید تا باعث تولید چندین تخمک در شما برای این روش شود.

کلومیفن همچنین در مردانی که عدم تعادل هورمونی با منشا هیپوفیز یا هیپوتالاموسی دارندوباعث شمارش وکیفیت وحرکت پایین در آنها گردیده است ،مصرف می شود.

قرص کلومیفن

مکانیسم اثر

کلومیفن عمدتاً دارای اثرات ضداستروژنی بوده و بعضاً خواص استروژنی نیز دارد. این دارو با اتصال رقابتی به گیرنده های استروژن در سلولهای هیپوتالاموس، مانع اثر مهاری استروژن بر آزادشدن گنادوتروپین ها و در نتیجه افزایش LH و FSH می گردد. افزایش ترشح گنادوتروپین هاموجب بلوغ فولیکول های تخمدانی، افزایش پیک LH قبل از تخمک گذاری، تخمک گذاری و در نهایت تکامل جسم زرد می شود. درناباروری مردان نیز از طریق افزایش ترشح LH و FSH، اثر درمانی خود را اعمال می کند.

عوارض جانبی

اعصاب مرکزی: سردرد، بی قراری، بی خوابی، سرگیجه، احساس منگی، افسردگی، خستگی، فشار روحی.

قلبی ـ عروقی: برافروختگی های وازوموتور شبیه گرگرفتگی های یائسگی، زیادی فشارخون.

پوست: کهیر، بثورات پوستی یا درماتیت آلرژیک.

چشم: تاری دید، دوبینی، احساس برق زدن در چشم ها، فتوفوبی (علائم مسمومیت چشمی قریب الوقوع ).

دستگاه گوارش: تهوع، استفراغ، نفخ، اتساع، ناراحتی یا درد شکم، زیاد شدن اشتها، افزایش وزن بدن، زرد شدن پوست و چشم ها.

ادراری ـ تناسلی: تکرر ادرار و پر ادراری، کیست و بزرگی تخمدان (به طور خودبه خود با قطع دارو برطرف می شود)، خونریزی زیاد در قاعدگی، چندقلوزایی.

سایر عوارض: آلوپِسی قابل برگشت، احساس ناراحتی در پستان، سرفه، تنگی نفس.

توجه: در صورت بروز هرگونه عوارض بینایی طی درمان، باید مصرف دارو قطع شود. همچنین در صورت رشد کیست تخمدان و یا بزرگی تخمدان ها، مصرف دارو تا زمان برگشت تخمدان ها به اندازه قبل از درمان، قطع شده و سپس، درمان با مقدار کمتر و به مدت کوتاه تری شروع می شود.

موارد منع مصرف و احتیاط

موارد منع مصرف شامل بیماری کبدی و یا سابقه اختلال عملکرد کبد؛ خونریزی غیرطبیعی از محل نامعلوم؛ طی بارداری یا شک به بارداری، فیبروئیدها یا خونریزی غیرطبیعی رحم، کیست تخمدان یا سندرم تخمدان پلی کیستیک می شود.

موارد احتیاط نیز شامل اختلالات بینایی، افسردگی روانی یا ترومبوفلبیت می شود.

از درمان با کلومیفن چه انتظاری می رود؟

کلومیفن معمولا به شکل قرص در یک دوره پنج روزه مصرف می شود.که به تولید هورمونهایی که باعث آزاد شدن تخمک می شوند مثل FHS کمک می کند و تخمدانها را وادار به تولید یک یا بیشتر تخمک می کند. بعد از پایان مصرف یک دوره کلومیفن، هیپوتالاموس هورمون LH را آزاد می کند و این هورمون به تخمدانها فرمان می دهد که یک یا بیشتر تخمک رسیده شده را به داخل لوله های رحمی آزاد کنند.اگر یک تخمک در مسیر خود به سمت حفره رحمی با یک اسپرم سالم برخورد کند، شما شانس حامله شدن خواهید داشت.

آزمایش اسپرم

طول درمان

اگر عادت ماهیانه شما منظم است ،شما مصرف کلومیفن را در روز سوم یا چهارم پریود شروع می کنید وپنج روز به مصرف آن ادامه می دهید.

اگر عادت ماهیانه در شما نامنظم است، پزشک ابتدا مطمئن خواهد شد که شما باردار نیستید و سپس با تجویز دارویی به نام پروورا (مدروکسی پرژسترون استات) عادت ماهیانه را در شما ایجاد خواهد کرد، سپس احتمالا پس از پنج تا دوازده روز بعد از مصرف آخرین قرص، تخمک گذاری می کنید. پزشک به دقت شما ار تحت نظر خواهد داشت و بیشتر نظارت می کندکه چگونه تخمدانها برای آزاد کردن یک تخمک آماده می شوند.

اغلب زنان بیشتر اوقات سه تا شش دوره درمان دریافت می کنند. یک یا دو ماه دارو درمانی برای منظم شدن تخمک گذاری لازم است. اگر دوره دریافت دارو افزایش یابد شانس باردار شدن بهبود پیدا نمی کند، بنابراین اگر بعد از سه دوره، موفق نشدید، پزشک ممکن است دوز دارو را افزایش دهد یا داروی دیگری را تجویز کند.

4.7/5 - (6 امتیاز)

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال نظر

درصورتی‌که نیاز به مشاوره و یا طرح پرسش از پزشک را دارید، فقط در بخش «از دکتر بپرسید» مطرح کنید.

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از پزشکان نبض‌ما بپرسید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال مطرح شده قبلی و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر سارا یکشنبه ۸ مهر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 122 مشاهده پرسش
    با سلام وخسته نباشد دختری 27 ساله هستم از 19 سالگی موهای زائد در قسمت چانه ام شروع به رشد کردن آزمایش دادم گفتن هورمونی نیس چون پرمو هستم بیش ازحد پرمو بیخیال شدم ولی تا چند سال که کم کم تاقسمت فک رشد کردن بعدش 10 جلسه لیزر رفتم رفع شد ولی دوباره 2-3 تار قسمت چانه ام هستش قبلا منظم پریود میشدم ولی الان نامنظم شده ؟ و یه سوال دیگه تا 23سالگی وزنم کم بود اونموقع میگتن چاق بشی سینه ات بزرگ میشه ولی الان که وزن نرمالی دارم سینه هام خیلی کوچیک موندن بعضا بچه های 5ام ابتدایی رو میبینم از مال منم بهترن کلا افسرده شدم بدنم دکترجان موندم چیکار کنم کدوم دکتر برم اگه امکانش هست راهنمایی کنید لطفا هردو سوالمو جواب بدین ممنون میشم سپاس فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر مریم عباسیان یکشنبه ۸ مهر ۹۷( 5 سال پیش)

      سلام.آیا آزمایش هورمونی انجام دادید؟برای پرمویی باید آزمایش انجام شود اگر نرمال بود باید یک ۶ ماه دارو هورمونی بگیری سپس لیزر کنید.برای سینه هم خیلی زمان از دست دادید ولی با ازدواج و بچه دار شدن بهتر میشود باید متخصص زنان یا غدد مراجعه کنید.

  • تصویر کاربر متین شنبه ۱۴ مهر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 108 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید مادرم به مدت یه سال مشکل معده داشت و کبد چرب دکتر مشکوک شد سونو گرافی کامل از شکم بهش داد الان نتیجه سونوگرافیش انگار کیست در کلیه هاش داره و نسبت به چند سال پیش بزرگتر شده میخاستم بدونم آیا با دارو حل میشه و آیا این کیست خوش خیمه یا بدخیم
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق شنبه ۱۴ مهر ۹۷( 5 سال پیش)

      سلام،يك سي تي اسكن شكم و لگن با و بدون تزريق وريدي انجام دهيد

  • تصویر کاربر حسین پنجشنبه ۲۲ شهریور ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 236 مشاهده پرسش
    بیماری پیوند کلیه داریم که چند وقته کراتینش روی شیشه و نیمه چیکار کنم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور پنجشنبه ۲۲ شهریور ۹۷( 5 سال پیش)
      با سلام با فوق تخصص نفرولوژی مشورت کنید
  • تصویر کاربر یگانه سه شنبه ۲۰ شهریور ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 119 مشاهده پرسش
    چند وقته تکرر ادرار دارم مخصوصا شب ها که فوق العاده هم گشنه و تشنه میشم وقتی عصبی میشم یا استرس دارم بیشتر میشه
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۰ شهریور ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      تکرر ادرار علل متعدد دارد باتوجه به توضیحات کوتاهی که فرمودید احتمالا منشا عصبی دارد با اینحال ابتدا بایستی با مراجعه به ارولوژیست از نظر سیستم ادراری بررسی شوید.

      دکتر محمد جباری
      جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی
      https://www.drjabbari.com/
  • تصویر کاربر زهرا چهارشنبه ۱۷ مرداد ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 99 مشاهده پرسش
    طبق جواب ماماگرافی و پاپ اسمیر مشکل چیست جواب چه میشود
    1. تصویر کاربر دکتر مریم عباسیان چهارشنبه ۱۷ مرداد ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      مامو خوب است ولی نیاز به سونو هست .پاپ اسمیر را نفرستادید.

      دکتر مریم عباسیان چوری
      متخصص زنان و زایمان
  • تصویر کاربر زهرا شنبه ۳۰ تیر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 123 مشاهده پرسش
    با سلام و خدا قوت .
    من چند ماهی میشه که عروسی کردم در شب زفاف اصلا خونریزی نداشتم و درد بسیار کمی داشتم به دلیل دوری همسرم یک ماه بعد رابطه عروسی رابطه نداشتیم ولی بار دوم مثل اینکه پرده پاره نشده باشه دخول راحت نداشتیم و در رابطه سوم ووچهارم که دو هفته بعد بود هم به همین صورت گذشت خواستم ببینم پرده من از چه نوعیه که هر بار با گذشت زمان مثل روز اول تنگ میشه
    1. تصویر کاربر مشاور نبض ما شنبه ۳۰ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      اين مشكلات طبيعى است با گذر زمان حل خواهد شد به نوع پرده ارتباطى ندارد

      دکتر مهری نخستین پناهی
      جراح و متخصص زنان و زایمان و ناباروری
  • تصویر کاربر مصطفی دوشنبه ۳ اردیبهشت ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 105 مشاهده پرسش
    باسلام من ۵۵ سال دارم مدتی چندسالی است از روابط جنسی خود رضایت ندارم بسختی ارضا میشم وخیلی کوتاه ورنج آور ه بیماری خاصی هم ندارم لطفا راهنمایی فرمایید درضمن ازرفتن به دکتر هم خجالت میکشم
    1. تصویر کاربر مشاور نبض ما دوشنبه ۳ اردیبهشت ۹۷( 6 سال پیش)
      با سلام ممكنه پروستات داشته باشين حتما به ارولوژيست مراجعه كنيد
  • تصویر کاربر رومینا سه شنبه ۲۷ تیر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 95 مشاهده پرسش
    خانمی هستم 32 ساله چند هفته پیش به علت تشکیل نشدن قلب بچه کورتاژ شدم تا چه زمانی نمیتونم برای بارداری اقدام کنم با توجه به اینکه یک بچه 6 ساله دارم و بارداری دومم بعد از یک سال اتفاق افتاد و زیر نظر دکتر بودم برای جنسیت پسرم هم رژیم گرفته بود و سقط شدم چون سنم هم داره بالا میره میتونم از ای یو ای استفاده کنم برای بارداری یا شرایط خاصی رو میطلبه ممنون میشم راهنماییم کنید.
    1. تصویر کاربر مشاور نبض ما سه شنبه ۲۷ تیر ۹۶( 6 سال پیش)
      حداقل ٦ ماه بعد
      بله ميتوانيد ولي ٦ ماه صبر كنيد
  • تصویر کاربر حنیف دوشنبه ۱۲ تیر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 103 مشاهده پرسش
    من 35 سالمه وزنم 120کیلو و الت تناسلی من از حالت طبیعی خیلی خیلی کوچیک است در حالت نعوظ به 10سانت نمیرسه ایا راه درمانی هست که بتوانم خودم را معالجه کنم
    1. تصویر کاربر مشاور نبض ما دوشنبه ۱۲ تیر ۹۶( 6 سال پیش)
      اندازه آلت تناسلى تا ٩ سانتى متر طبيعيه و نياز به درمان نداره
  • تصویر کاربر مایده شنبه ۳ تیر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 159 مشاهده پرسش
    دخترم هفت ماهشه و پلاکت خونش 451000 است ایا خطر دارد و مشکل ساز است چکار کنم؟
    1. تصویر کاربر مشاور نبض ما شنبه ۳ تیر ۹۶( 6 سال پیش)
      خير
درحال دریافت اطلاعات