اقدامات فوری در درمان عقرب گزیدگی

گاهی در شرایطی قرار می‌گیریم که ممکن است حوادثی برای ما پیش بیاید، مثلا حضور در مکانی که احتمال وجود عقرب است. عقرب و عقرب گزیدگی برای ما تداعی کننده‌ اتفاقی ناخوشایند است که بیشتر افراد آگاهی لازم را درمورد آن ندارند تا در کمترین زمان اقدامات ضروری را انجام دهند.

نبض ما – از قدیم ضرب المثلی هست که می گوید، نیش عقرب نه از ره کین است اقتضای طبیعتش این است. عقرب‌ها از خانواده‌ی عنکبوتیان هستند که دارای ۸ پا و نیشی با زهر کشنده می‌باشند. بیشتر عقرب‌ها بی‌خطرند، هرچند حدودا ۲۰۰۰ نوع عقرب وجود دارد اما تنها ۲۵ تا ۴۰ گونه‌ی آنها می‌توانند برای انسان خطر جدی و مرگ به دنبال داشته باشند.

 

تماس با عقرب، معمولا تصادفی است. عقرب گزیدگی دردناک بوده و می‌تواند مخصوصا برای بچه‌ها کشنده باشد. عقرب‌ها ممکن است بیشتر از یک بار نیش بزنند؛ نیش آنها که در انتهای دم‌شان قرار دارد معمولا بعد از نیش زدن، در بافت بدن فرد هدف، باقی نمی‌ماند.

علائم عقرب گزیدگی چیست؟

به طور کلی، معمولا عقرب گزیدگی موجب احساس درد و ناراحتی شده که به مرور زمان، کمتر می‌شود. احساس ناراحتی که در زیر برای‌تان توضیح می‌دهیم، می‌توانند از متوسط تا شدید باشند.

  • کسی که عقرب او را نیش زده احساس درد، سوزش و یا کرختی در ناحیه‌ی نیش‌زدگی می‌کند.
  • واکنش بدن در ناحیه‌ی عقرب گزیدگی می‌تواند خفیف باشد. به ندرت پیش می‌آید که فرد در سراسر بدن، با علائم شدید یا واکنش شدیدی مواجه شود.

علائم شدید

  • کرختی گسترده در بدن
  • مشکل در بلع
  • بندآمدن زبان
  • تاری دید
  • سفید شدن چشم
  • حمله‌ی صرع
  • افزایش ترشح بزاق
  • تنگی نفس
این علائم نیازمند اقدامات اورژانسی هستند چون احتمال مرگ فرد وجود دارد.

دلیل علامت‌های خاص مربوط به عقرب‌ گزیدگی چیست؟

دلیل علائم خاص عقرب گزیدگی ، گزنده یا نیشی است که حاوی نوعی پروتئین سمی می‌باشد. این سم، دلیل علائمی است که گفت شد. این سم خالص نیست و حاوی ترکیبی از پروتئین‌ها می‌باشد.

مطالب مرتیط: 5 اقدام اورژانسی در زمان گزیدگی

درمان عقرب گزیدگی

در بیشتر موارد عقرب گزیدگی می‌توان درمان خانگی را انجام داد.

. محل عقرب‌ گزیدگی را با آب و صابون بشویید و هرگونه زیورآلات را از خارج کنید زیرا تورم بافت آسیب دیده ممکن است گردش خون را دچار مشکل کند.

. کمپرس سرد بگذارید؛ ده دقیقه کمپرس کنید و ده دقیقه کمپرس را بردارید.

. برای تسکین درد می‌توانید از قرص استامینوفن، هر چهار ساعت یکبار استفاده کنید. از آسپرین یا ایبوپروفن استفاده نکنید چون ممکن است موجب بروز مشکلات دیگری شود.

. آنتی‌بیوتیک کمکی به درمان نمی‌کند، مگر اینکه ناحیه‌ی گزیدگی دچار عفونت ثانوی شود.

. زخم را دستکاری نکنید یا مک نزنید.

. اگر فرد آسیب‌ دیده، کودکی ۵ ساله یا کوچکتر است، به پزشک مراجعه کنید.

. اگر علائم، شدیدتر شدند، به پزشک مراجعه کنید.

چه زمانی باید به به پزشک مراجعه کرد

اگر نوزاد، کودک یا سالخورده، مورد عقرب گزیدگی قرار گرفت باید به او را به پزشک برسانید. اما به طور کلی، هر کسی که علائم عقرب گزیدگی‌ اش تشدید شود نیازمند اقدامات پزشکی است.

عقرب زدگی

تا زمانی که به بیمارستان برسید، روی ناحیه‌ی گزیدگی، به طور مداوم یخ بگذارید. اگر خطری برای دیگران وجود ندارد، عقرب مرده یا آسیب دیده را با دقت و احتیاط داخل یک ظرف درپوش‌دار بگذارید تا آن را به پزشک نشان دهید. پادزهر درمانی می‌تواند تمام علائم را در عرض ۴ ساعت، متوقف نماید. معمولا کودکان عقرب گزیده را به مدت ۲۴ ساعت در بیمارستان تحت مراقبت قرار می‌دهند.

پیشگیری از عقرب گزیدگی

از بسیاری از عقرب گزیدگی‌ ها می‌توان جلوگیری کرد. تکاندن لباس‌ها و کفش‌ها قبل از پوشیدن و پوشیدن لباس‌هایی که تمام بدن را پوشش می‌دهد. بسیاری از سمومی که در بازار وجود دارند می‌توانند در محیط‌های بیرون از خانه، عقرب‌ها را بیحال کرده و کشتن‌شان را قبل از نیش زدن راحت‌تر کنند. ضمنا، این سموم می‌توانند منابع غذایی عقرب‌ها را کاهش دهند.

اگر عقربی را روی بدن‌تان دیدید یا آن را حس کردید، بهتر است فورا آن را پرت کنید نه اینکه به قصد کشتنش ضربه به آن وارد کنید، چون اگر ضربه‌ی شما منجر به مرگش نشود، حتما نیش خواهد زد. عقرب شب‌نماست و زیر نور یو وی، می‌درخشد، بنابراین اگر در محلی هستید که احتمال وجود عقرب هست، می توانید از نور سیاه یا یو وی برای پیدا کردن عقرب‌ها قبل از اینکه نیش بزنند استفاده کنید.

نبض ما– مترجم: هدی بانکی

این مطلب توسط  دکتر مجید نجفی پزشک تیم مشاوره پزشکی نبض ما  بازبینی و تایید شده  است.
3.9/5 - (37 امتیاز)

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال نظر

درصورتی‌که نیاز به مشاوره و یا طرح پرسش از پزشک را دارید، فقط در بخش «از دکتر بپرسید» مطرح کنید.

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

1 نظر
  1. هادی می‌نویسد

    عقرب ها بیشتر در چه مناطقی هستند؟

از پزشکان نبض‌ما بپرسید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال مطرح شده قبلی و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر خانم یکشنبه ۸ مهر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 188 مشاهده پرسش
    ( در کادر دسته سوال ، متخصص مغز و اعصاب نبود و به این دلیل متخصص بیهوشی و درد را انتخاب کردم )
    با سلام خدمت پزشکان گرانقدر.
    دختری 29 ساله و مجرد میباشم که در پاییز سال گذشته به علت داشتن حالت عصبی و خشونت ، مشغله ی فکری فراوان و نداشتن تمرکز ، به دکتر مغز و اعصاب مراجعه نمودم.
    دکتر ، قرص کاربامازپین 200 تجویز کرد و عوارضش را به من نگفت ( فکر کنم قرص ایرانی بود چون قیمتش با دفترچه ، خیلی ناچیز بود . عکسش را برایتان فرستادم)
    هفته اول هر 12 ساعت نصفه قرص
    هفته دوم صبح نصف ، شب 1 عدد
    و سپس هر 12 ساعت 1 عدد .
    از روز اول مصرف دارو ، دچار خارش و پرخوابی شدید و منگی شدم و به همین دلیل دیگر نتوانستم به پزشکم مراجعه کنم و بعد از 6 هفته مصرف دارو را خودسرانه قطع کردم . یه کم حالم بهتر شد . خارش کاملا قطع شد و پرخوابی و منگی یه مقدار کمتر شد .
    ولی الآن بعد از گذشت 9 ماه از قطع دارو ، همچنان عوارضش باقیست . پرخوابی و منگی زیادی دارم . طوریکه زندگی ام مختل شده و کاملا خانه نشین شده ام و حتی دیگر نمیتوانم امور ساده ی روزمره ام را انجام دهم . شرایط الآنم واقعا زجر آور است . در صورتی که قبلا شاغل بودم و حسابداری میکردم .
    دیگر هم دوست ندارم به پزشکم مراجعه کنم چون به او اعتماد ندارم به دلیل نگفتن عوارض قرص .
    لذا از شما خواهشمندم کمکم کنید و به من بگویید که چگونه میتوانم مداوا بشوم و به حالت عادی و زندگی برگردم . با سپاس فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر مجید محمدپور یکشنبه ۸ مهر ۹۷( 5 سال پیش)

      سلام بیشتر داروهای روانپزشکی و اعصاب میتونین درجاتی از خواب آلودگی بدن.از این جهت لازم بود که پزشک شما این مساله رو یادآوری کنه و شاید هم گفته باشه اما بدلیل حال بدی که موقع مراجعه داشتید بخاطر نسپردید.

      هر دارویی عوارض خاص خودش رو داره.خارش پوستی میتونه بدلیل آلرژی باشه و قابل پیش بینی نیست.دیگر اینکه باقطع مصرف دارو ،دارو از بدن خارج میشه و عوارضی باقی نمیگذاره بنابر این عوارضی که در طی این چند ماه باهاش روبرو هستید مربوط به دارو نیست و مربوط به بیماری اصلیتون میشه.

      پرخوابی و منگی میتونه در اختلالات خلقی و انواعی از افسردگی دیده بشه.توصیه میکنم به روانپزشک مراجعه کنید و مشکلتون رو مطرح بکنید تا درمان رو دوباره از ابتدا شروع کنید.حتما به پزشکتون بگید که از عوارض دارو خیلی میترسید.

  • تصویر کاربر مولائي پنجشنبه ۱۵ تیر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 175 مشاهده پرسش
    سلام زانودرد دارم مطلب دررابطه بادرمان زانو راخواندم من چگونه ميتوانم باشماتماس بگيرم
    1. تصویر کاربر مشاور نبض ما پنجشنبه ۱۵ تیر ۹۶( 6 سال پیش)
      021 2287 3994
      دكتر مجيد نجفي
درحال دریافت اطلاعات