چگونه از زخم پای دیابتی مراقبت کنیم؟

زخم پای دیابتی از جمله مشکلات پای دیابتی است که ممکن است منجر به از دست دادن انگشت پا یا یا شود، متخصص ارتوپد چه توصیه هایی به شما می کند؟

توصیه های مهم برای مراقبت از  زخم پای دیابتی

-دیابت ممکن است برای پاها بسیار خطرناک باشد. حتی یک بریدگی کوچک می تواند عواقب بسیار جدی داشته باشد.

-دیابت می تواند باعث آسیب عصب ها شود و بنابراین حس را در پا از بین ببرد.

-دیابت همچنین می تواند جریان خون پاها را کم کند و در نتیجه ترمیم زخم را دشوار کرده، مانع مقاومت در برابر عفونت شود.

به دلایل فوق بیمار دیابتی ممکن است متوجه وجود یک جسم خارجی در کفش خود نشود و در نتیجه تاول یا زخم ایجاد گردد.این مساله می تواند منجر به بروز عفونت یازخم غیرقابل ترمیم شود که ممکن است پا را در معرض قطع شدن قرار دهد.

برای پیشگیری از مشکلات پای دیابتی از جمله زخم پای دیابتی که ممکن است منجر به از دست دادن انگشت پا، پا یا حتی ساق پا شوند توجه به توصیه های زیر بسیار مهم است:

روزانه بررسی کنید

روزانه پای دیابتی خود را بررسی کنید. پاهای خود را از نظر وجود بریدگی ها، تاول ها، قرمزی، تورم یا مشکلات ناخن مشاهده کنید. برای مشاهده دقیق کف پای خود از یک آیینه مقعر با بزرگنمایی استفاده کنید. اگر متوجه هرگونه مشکلی شدید با پزشک خود مشورت کنید.

با آب ولرم بشوببد

پای دیابتی را با آب ولرم بشویید (هرگز از آب داغ استفاده نکنید). پاهای خود را با شست و شوی روزانه تمیز نگه دارید.تنها از آب ولرم بدین منظور استفاده کنید.

انگشتان را خشک کنید

شست و شوی پای دیابتی خود را به ملایمت انجام دهید. با پارچه نرم یا اسفنج نرم پاهای خود را بشویید. در هنگام خشک کردن پاها حوله را با خشونت و محکم به پاها نکشید.  بین انگشتان را به دقت خشک کنید.

یک مرطوب کننده استفاده کنید

پای دیابتی خود را مرطوب کنید ولی بین انگشتان را خشک نگه دارید. روزانه از یک مرطوب کننده برای پاهای خود استفاده کنید تا مانع خشکی پوست و در نتیجه خارش و ترک خوردن پوست پاها شوید. ولی هرگز بین  انگشتان را مرطوب نگه ندارید؛ زیرا می تواند منجر به بروز عفونت قارچی شود.

ناخن ها را کوتاه کنید

ناخن های خود را با دقت کوتاه کنید. ناخن ها را به صورت خط صاف کوتاه کنید و لبه های آن ها را گرد نکنید. ناخن ها را بیش از حد کوتاه نکنید؛ زیرا ممکن است باعث فرورفتن لبه های ناخن به درون پوست شود. اگر در مورد ناخن های خود نگرانی دارید با پزشک خود مشورت کنید.

خود درمانی نکنید

هرگز پینه ها و میخچه ها را خود درمانی نکنید. حتما در این مورد به پزشک خود مراجعه کنید. خودسرانه از چسب میخچه و نظایر آن استفاده نکنید.

جوراب تمیز بپوشید

جوراب تمیز و خشک به پا کنید و هر روز جوراب خود را عوض کنید. از جوراب هایی که مخصوص بیماران دیابتی ساخته می شوند استفاده کنید:

این جوراب ها نرم تر از جوراب های معمولی هستند، کش ندارند، بالاتر از مچ پا می آیند و از الیافی ساخته می شوند که رطوبت را از پوست می زدایند.

موقع خواب جوراب بپوشید

موقع خواب جوراب به پا داشته باشید. اگر پاهای شما هنگام خواب شبانگاهی احساس سردی می کنند، جوراب بپوشید. هرگز از بطری آب گرم یا کیسه آب گرم برای گرم کردن پاهای دیابتی خود هنگام خواب استفاده نکنید.

کفش ها را بتکانید

قبل از پوشیدن کفش هایتان آنها را بتکانید و داخل آنها را لمس کنید. به یاد داشته باشید که پاهای شما ممکن است نتوانند وجود یک سنگ ریزه یا سایر اجسام خارجی را در کفش حس کنند، بنابراین همیشه قبل از پوشیدن کفش به دقت درون آن را بازرسی کنید.

پا را گرم و خشک نگه دارید

برای جلوگیری از زخم پای دیابتی حتما پاهای خود را گرم و خشک نگه دارید. نگذارید پاهایتان در برف یا باران خیس شوند. در فصل زمستان از جوراب و کفش گرم استفاده کنید.

ضد عرق مصرف کنید

از ضد عرق برای کف پای خود استفاده کنید. اگر دچار تعریق بیش از حد کف پاها هستید، استفاده از ضد عرق مفید است.

پا برهنه راه نروید

هرگز با پاهای برهنه راه نروید تا ریسک زخم پای دیابتی در شما کمتر شود. حتی در منزل هم پا برهنه راه نروید! همیشه از کفش یا دمپایی استفاده کنید. در غیر این صورت ممکن است روی جسمی پا بگذارید و دچار خراشیدگی یا بریدگی بشوید.

قند خون را کنترل کنید

دیابت خود را کنترل کنید. سطح قندخون خود را کنترل کنید. سیگار و قلیان نکشید. استعمال دخانیات باعث کم شدن جریان خون در پاهای شما می شود که می تواند ابتلا به زخم پای دیابتی را افزایش دهد.

ویزیت پزشک فراموش نشود

برای معاینه دوره ای پاهای خود مراجعه کنید. ویزیت توسط پزشک متخصص ارتوپد و مچ پا به صورت منظم می تواند باعث پیشگیری از بروز عوارض دیابت در پا و در نتیجه زخم پای دیابتی شود.

منبع: وب سایت دکتر رضا نادری

5/5 - (1 امتیاز)

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال نظر

درصورتی‌که نیاز به مشاوره و یا طرح پرسش از پزشک را دارید، فقط در بخش «از دکتر بپرسید» مطرح کنید.

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از پزشکان نبض‌ما بپرسید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال مطرح شده قبلی و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر علی جمعه ۲۳ شهریور ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 159 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض ادب، من اسکن هسته ای قلب انجام دادم و همسرم به عنوان همراه با من در اتاق حضور داشتن، ایشان تیروییدشون مشکل داشت و حالا اعلام می کنند که پس از اون همراهی با من تیروییدشون نودل وگره ایجاد شده
    آیا این موضوع صحت دارد؟ لطفا راهنمایی بفرمایید چکار کنم
    ممنون
    1. تصویر کاربر مشاور نبض ما جمعه ۲۳ شهریور ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام اصلا نگراني نداره
  • تصویر کاربر ج یکشنبه ۱۳ خرداد ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 99 مشاهده پرسش
    61ساله ، مرد ، وزن74 ،قد 178 بدون سابقه بیماری خاص .تعداد ضربانم در حالت استراحت بین 60 تا 80 میباشد.در بعضی اوقات ضربان قلبم از یکنواختی خارج میشود و در بین ضربانها یک یا چند پالس با فاصله غیر یکنواخت میزند و این غیر یکنواختی را کاملا حس میکنم.لطفا" مشاوره بدهید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین نجفی یکشنبه ۱۳ خرداد ۹۷( 5 سال پیش)


      دکتر محمد حسین نجفی
      متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی
      https://drhsnajafi.com
  • تصویر کاربر زارعین پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 133 مشاهده پرسش
    سلام خانمی 24 ساله هستم دچار دیسک کمر در مهره های ال4 وال5 وال5 واس1 هستم دیسک مهره های ال5 واس1 همراه با تنگی کانال نخاع نیز میباشد وگفته شده دیسک نیمه پاره هست امکان بارداری وزایمان طبیعی وجود دارد یا خیر؟
    1. تصویر کاربر مشاور نبض ما پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۹۷( 5 سال پیش)


      دکتر مجید کیهانی فرد
      متخصص مغز و اعصاب
  • تصویر کاربر مهدی سه شنبه ۲۱ فروردین ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 103 مشاهده پرسش
    مدت حدود 7سال به پیشنهاد یک پزشک چون سن من57سال بود بدون داشتن ناراحتی قلب فقط برای پیشگیری روزانه یک عدد آسپرین 80مصرف میکنم الان که 63سال دارم باید ادامه دهم ؟اگرنخورم عوارض دارد؟ باتشک فراوان .
    1. تصویر کاربر مشاور نبض ما سه شنبه ۲۱ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      سلام
      سوال شایعی است به طور خلاصه درباره مصرف اسپرین باید گفت اگر منع مصرف خاصی مثل خونریزی معده و بعضی بیماریهای خونی وجود نداشته باشد در بیماریهای عروقی مثل عروق قلب ، مغز ، عروق اندامها اسپرین باید مصرف شود
      در افراد سالم بدون بیماریهای عروقی هنوز اتفاق نظر وجود ندارد
      در مجموع اگر بیماری ، یا عوامل خطر زای دیگری مانند فشار خون بالا ، چربی خون بالا، سیگار و... باشد در سن بالای پنجاه سال مصرف اسپرین میتواند مفید باشد
      بدون شرایط فوق هنوز میزان سود در مقابل مضرات احتمالی مشخص نیست

      دکتر محسن صادقی قهرودی
      متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی

      http://drghahrodi.com
  • تصویر کاربر نسترن چهارشنبه ۱ فروردین ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 117 مشاهده پرسش
    با عرض سلام از عمل قلب باز مادرم 3ماه میگذره و متاسفانه الان بیمارستان بستری شدن بخاطر بالا بودن ریتم قلب بعد دوروز که بهتر شد الان احساس گر گرفتگی شدید داره و ما خیلی نگرانشیم
    1. تصویر کاربر مشاور نبض ما چهارشنبه ۱ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
    2. تصویر کاربر مشاور نبض ما چهارشنبه ۱ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر شادی چهارشنبه ۱۰ خرداد ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 112 مشاهده پرسش
    میزان پلاکت خونم پایینه 142000 هست .بیمار سرطان خون هم تو فامیل داشتیم.سرگیجه هم دارم احتمال سرطان وجود داره؟
    1. تصویر کاربر مشاور نبض ما چهارشنبه ۱۰ خرداد ۹۶( 6 سال پیش)
      بايد آزمايشات بيشتري انجام دهيد
      از روي پلاكت خالي نميتوان تشخيص سرطان داد
  • تصویر کاربر پیمان: عرض پنجشنبه ۳ فروردین ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 118 مشاهده پرسش
    پیمان: عرض سلام و خسته نباشید و تبریک بمناسبت سال نو مردی هستم 43ساله زمستان امسال سه بار دچار سرما خوردگی شدم بفواصل کوتاه و هر بار منجر به سرفه و خس خس شدید سینه ، تنگی نفس و ترشحات شدید برونش شدم و چند دوره کامل آنتی بیوتیک های قوی از جمله سفکسیم 400 خوردم ولی خس خس سینه ام بطور کامل از بین نمیرود و نرفته و مشکوک به آب آوردن ریه شده ام راه درمان چیست ؟
    1. تصویر کاربر مشاور نبض ما پنجشنبه ۳ فروردین ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      ابتدا بايد سيستم ايمنيتون بررسى بشه
      بعد ريه معاينه كامل بشه
      بعد اگه نياز باشه درمان بشين
درحال دریافت اطلاعات