تست مهمی به نام PSA

آزمایش PSA یک تست خونی است که مقدار کل آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) خون را انداره می گیرد.

نبض ما – PSA پروتئینی است که توسط سلول های طبیعی پروستات و هم چنین سلول های سرطانی پروستات تولید می گردند. بطور طبیعی همه مردان مقدار کمی از PSA را در خون شان دارند. افزایش مقدار PSA ممکن است نشانه وجود مشکلی در غده پروستات باشد، اما الزماً به معنی سرطان پروستات نیست.

همه مردان بالای ۵۰ سال بایستی آزمایش PSA را بعد از توضیح سود و زیان آن توسط پزشک انجام دهند پزشک معالج شما می تواند برای شما این تست را درخواست کند. افزایش مقدار PSA می تواند نشانه وجود مشکلی در پروستات باشد. جهت مشخص نمودن این مشکل پزشک معالج تان از شما در مورد وجود شکایتی از بیماری پروستات پرسیده و یا اینکه آزمایش های دیگری درخواست خواهد کرد.

افزایش مقدار PSA می تواند نشانه ای از سرطان پروستات باشد. اما بعضی از مردان با داشتن مقدار طبیعی PSA هم می توانند مبتلا به سرطان پروستات باشند. مقدار PSA خون شما با واحد نانوگرم در لیتر (ngr/ml) بیان می شود.

تست PSA

سرطان پروستات

مردان بالای ۵۰ سال باید حتما با پزشک خود درباره غربالگری سرطان پروستات صحبت کنند که شامل معاینه پروستات و یک آزمایش خون است که به آن آزمایش PSA می‌گویند. این آزمایش غربالگری شامل معاینه پروستات و یک آزمایش خون است که به آن PSA (آزمایش اختصاصی آنتی‌ژن پروستات) می‌گویند. فایده این دو روش کشف زودهنگام سرطان است.

این سرطان مثل سرطان بیضه از حدود ۴۵ تا ۵۰ سالگی آغاز شده و شیوع آن در افرادی که سابقه خانوادگی دارند یا از نژاد سیاه هستند بیشتر است و سالانه تعداد بسیار زیادی از مردان در سراسر دنیا به این سرطان مبتلا می‌شوند. ازجمله علائم این سرطان می‌توان به کاهش فشار ادرار، مشکل در دفع ادرار، وجود خون در ادرار، تورم پاها و درد و ناراحتی در ناحیه لگن اشاره کرد. حدود ۵۰ تا ۷۵ درصد از مردان برای یافتن سرطان پروستات آزمایش‌های غربالگری را انجام می‌دهند ولی تنها ۳۰ تا ۳۵ درصد مردان برای کشف زودهنگام سرطان انتهای روده بزرگ اقدام به کولونوسکوپی می‌کنند. اگر انجام این آزمایش از سنین پایین‌تر آغاز شود با کشف زودهنگام سرطان، به‌راحتی می‌توان زندگی بیمار را نجات دهد.

درحال طبیعی PSA چکار میکند؟

به طور طبیعی توسط سلولهای پروستات به داخل مایع منی ترشح میشود و نقش مهمی در سیالیت آن دارد. همین سیالیت مایع منی است که این اجازه را به اسپرم میدهد تا به راحتی در داخل آن حرکت کند. در واقع عمده آنتیژن اختصاصی پروستات ترشح شده به داخل مایع پروستاتی (که قسمتی از مایع منی را تشکیل میدهد) رفته و مقدار کمی از آن به داخل خون میرود. در واقع،میزان این آنتیژن در مایع پروستاتی بسیار بیشتر از میزان آن در خون است.

در واقع هر چه تخریب پروستات بیشتر باشد،نشت آنتیژن اختصاصی پروستات به داخل خون هم بیشتر خواهد بود. مقدار طبیعی آنتیژن پروستات در بدن به طور کلی آزمایشگاهها مقدار طبیعی آنتیژن اختصاصی پروستات بر اساس نانوگرم در هر میلیلیتر از خون محاسبه می کنند.

البته دانشمندان متوجه شدهاند که مقدار این ماده با بالا رفتن سن افزایش پیدامیکند و به همین دلیل در هر سنی میزان خونی خاصی به عنوان مقدار طبیعی در نظرگرفته می شود.

چه چیزی می تواند مقدار PSA خون تان را تغییر دهد؟

  • سن
  • عفونت ادراری:  پزشک معالج شما برای بررسی عفونت پروستات آزمایش PSA را درخواست کرده شما را درمان کرده و بعد از درمان مجدداً آزمایش PSA را تکرار خواهد کرد.
  • بزرگی پروستات
  • سرطان پروستات
  • فعالیت های شدید بدنی (Vigorous Exercise): شما باید ۴۸ ساعت قبل از انجام آزمایش از انجام فعالیت شدید بدنی جهت جلوگیری از افزایش مقدار PSA خودداری کنید.
  • انزال (Ejaculation): شما بایستی ۴۸ ساعت قبل از انجام آزمایش از انجام فعالیت جن سی خودداری نمایید.
  •  نمونه برداری: نمونه برداری پروستات تا ۶ هفته قبل می تواند بر مقدار PSA اثر داشته باشد.
  • هر گونه عمل، لوله گذاری مجرا (Catheter) و اقدامات تشخیصی مثانه یا پروستات  شما بایستی انجام آزمایش PSA را تا ۶ هفته به تعویق بیاندازید.
  • داروها: اگر دارویی که پزشک معالجی برای شما تجویز کرده یا اینکه از بصورت خودسر (over-the-counter) دارو مصرف می کنید پزشک معالج تان را آگاه سازید.

ازمایش PSA

چه مواقعی باید آزمایش PSA را انجام داد؟

دستورالعمل انجمن پزشکان آمریکا انجام آزمایش سالیانه آنتیژن اختصاصی پروستات همراه با معاینه پروستات توسط پزشک را در هر سال برای مردان بالاتر از ۵۰ سال ضروری میداند.

این دستورالعمل به مردانی که دارای سابقه خانوادگی پروستات هستند توصیه میکندکه غربالگری را از سن ۴۵ سالی شروع کنند. مواردی که آزمایش آنتیژن اختصاصی پروستات مقادیر بین ۴ تا ۱۰ نانوگرم در هر میلی لیتر خون را نشان دهد، به عنوان مواردمشکوک در نظر گرفته شده و توسط سونوگرافی از طریق مقعد و در صورت لزوم، بانمونهبرداری از بافت پروستات مشاهده در زیر میکروسکوپ بررسی می شوند.

مقدار طبیعی PSA چقدر است؟

محدوده PSA نسبت به سن

  • سن ۴۹-۴۰ : صفر تا ۲٫۵
  • سن ۵۰-۵۹ : صفر تا ۳٫۵
  • سن ۶۹-۶۰ : صفر تا ۴٫۵
  • سن ۷۹-۷۰: صفر تا ۶٫۵

معنی و مفهوم نتیجه انجام آزمایش PSA چیست؟

انجام آزمایش PSA تنها نمی تواند تشخیص سرطان پروستات را مسجل سازد. بطور طبیعی مقدار PSA با افزایش سن مردان افزایش می یابد. افزایش مقدار PSA می تواند علامتی از سرطان پروستات باشد اما می تواند علل دیگری هم داشته باشد. ارقام زیر بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA بسته به سن را نشان می دهد

مقدار خیلی زیاد سطح PSA (در مقدار ۱۰۰ ها یا  ۱۰۰۰ ها) معمولاً نشانه اینست که فرد سرطان پروستات دارد. اگر مقدار سطح PSA فقط کمی افزایش دارد، در اینصورت پزشک معالج تان تست های دیگری جهت تشخیص سایر احتمالات انجام خواهد داد.

پزشک معالج تان سطح PSA را با توجه به نتیجه انجام توشه رکتال (DRE)، بررسی عوامل خطر (ریسک فاکتور) یا سایر مشکلات سلامتی تان و نتایج بیوپسی ای که اگر داشته باشید را تفسیر و اقدام بعدی را انجام خواهد داد. در صورتی که مشکلی وجود داشته باشد شما را به  بیمارستان ارجاع خواهد داد.

آیا باید آزمایش PSA انجام دهم؟

جهت تصمیم به انجام آزمایش باید موارد زیر را در نظر داشته باشید:

  • آیا خطر سرطان پروستات در شما بالاست؟
  • اگر نتیجه آزمایش PSA شما طبیعی است، آیا کافی است؟
  • اگر PSA خون تان بالاست چه اقدامی باید انجام دهید؟
  • اگر تشخیص سرطان پروستات با رشد آهسته داده شد و به زندگی روزمره شما هم اختلالی ایجاد نمی کند، آیا برای درمان آن که ممکن است عوارض جانبی قابل توجه ای داشته باشد اقدام خواهید کرد؟

در مورد همه این موارد قبل از اینکه اقدامی انجام دهید  با پزشک معالج خود مشورت نمایید

PSA

آیا باید آزمایش PSA را منظم انجام دهم؟

ممکن است بعد از انجام اولین آزمایش PSA به انجام مرتب آن اقدام نمایید، خصوصاً آنهاییکه در خطر بیشتر سرطان پروستات هستند. انجام مرتب آزمایش PSA ممکن است روشی خوبی جهت تشخیص تغییرات سطح خونی باشد. تا این لحظه مقاله ای وجود ندارد که نشان دهد چه زمان هایی باید این آزمایش را انجام داد، اما انجام هر ساله یا دوساله آن می تواند انجام گیرد. در ارتباط با این موضوع می توان با پزشک معالج تان مشورت نمایید.

نبض ما- گردآوری

منابع:

الو دکتر،پزشک آنلاین

4.3/5 - (29 امتیاز)

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال نظر

درصورتی‌که نیاز به مشاوره و یا طرح پرسش از پزشک را دارید، فقط در بخش «از دکتر بپرسید» مطرح کنید.

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

8 نظر
  1. محسن می‌نویسد

    سلام جواب آزمایش psa بنده ۰.۳۹ می باشد آیا باید به پزشک مراجعه کنم یا خیر؟

  2. Farshad می‌نویسد

    سلام آقای دکتر
    من خارج از کشور زندگی میکنم، چند روزی اومده بودن ایران گفتم یک چک آپ بکنم، پارسال سونوگرافی کلی داشتم پروستاتم نرمال بود، توی آزمایش جدید عدد psa رو زده ۵.۸ الان برگشتم خارج.
    من ۳۹ سالمه، مشکلی نیست؟

    1. هادی می‌نویسد

      سلام
      زیاده، هر روز یه گوجه فرنگی ، ترجیحا اول صبح بخورید، تخمه کدو هم مصرف کنید، به مرور کاهش پیدا میکنه

      1. حسین می‌نویسد

        من طب سنتی کار میکنم ، گوجه فرنگی شاید از لحاظ موادی که داره برای پروستات خوب باشه ولی از لحاظ مزاجی دارای طبع سوداست و همه سرطانها از جمله سرطان پروستات عاملش زهر سوداوی است لذا از لحاظ مزاجی نه تنها برای سرطان پروستات خوب نیست بلکه باعث ایجادسرطان هم میشه

        1. amirhassannajafi می‌نویسد

          حرف شما کاملا متین است ولی در موارد دکر شده تفاوت دیدگاه وجود دارد
          و نمی توان در این زمینه نظر قطعی داد

  3. Mohssennem می‌نویسد

    با سلام…من ۳۵ ساله هستم…..PSA (ECL) 0.481 هستش…این چه معنایی داره

  4. کورش می‌نویسد

    سلام من ازمایش psa دادم ۱.۱ هست و free psa 0.2 و از طرفی تو سونوگرافی گفتند پروستاتم بزرگ شده الان چکاری باید انجام بدم ممنون

    1. محمود ضیا می‌نویسد

      سلام خسته نباشید مدتیه درد شدید تو مثانه. دارم با مشکلات ادراری مواجه هستم دکتر واسم آزمایش پی اس آ دادد نتیجه۰/۲ نشون میده سن من سیو پنج ساله میخاستم بدونم چه معنیه داره ممنون میشم

از پزشکان نبض‌ما بپرسید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال مطرح شده قبلی و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر F یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 231 مشاهده پرسش
    با سلام .... 43 سال سن دارم و شبها تکرر ادرار تا 3 مرتبه برام اتفاق میفته ... آزمایش پی اس آ دادم مقدار فری پی اس آ 0.54 و مقدار پی اس آ 0.7 هستش
    نسبت بین هردو نیز 0.77 هستش ... سونوگرافی هم اندازه پروستات رو 48 سی سی مشخص کرده ... به دکتر مراجعه کردم قرص آمنیک داد که تاثیری نداشته
    البته مصرف مایعات در شب دارم .... لطفا راهنمایی بفرمایید شرایط نرمال هستش یا حاد ؟
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام،شرایط شما حاد نیست
      لطفا توصیه های زیر را رعایت فرمایید
      ۱-از غروب به بعد مواد محرک مثانه(ترش،تند و تحریک کننده)مصرف نکنید
      ۲-از ۲ تا ۳ ساعت قبل از خواب مصرف مایعات بسیار محدود شود
      ۳- تخلیه قبل از خواب داشته باشید
      ۴- شبها جای گرم بخوابید
      اگر با رعایت موارد فوق بهبود پیدا نکردید قرص تولترودین ۱ میلی هر شب میل کنید
      برای مطالعه مطالب بیشتر راجع به بزرگی پروستات میتوانید به سایت بنده مراجعه کنید
      www.Drshnategh.com

  • تصویر کاربر پاکار شنبه ۳۱ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 196 مشاهده پرسش
    سلام پدرم.۷۳ساله است.ازمایشpsaاو با سونداژ۸.۸ است.ایا با این وجود می توان عمل پروسات انجام داد .این اندازه psa طبیعی است
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق شنبه ۳۱ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام،آزمایش PSA حتما باید با سونداژ حداقل ۳ روز فاصله داشته باشد
      در صورت عدم رعایت این فاصله زمانی ازمایش را تکرار کنید
      در ضمن Free PSA هم چک کنید

    2. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور شنبه ۳۱ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)

      با سلام یک هفته بعد از سوند گذاری مجدد psa را چک کنید

    3. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۳۱ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام

      خیر غیر طبیعی است و نباید عمل کند

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر R جمعه ۱۷ اسفند ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 155 مشاهده پرسش
    جوش داخل لوله و سر آلت.سوزش و تکرر ادرار
    جواب ازمایشpsa0.2میباشد.چکار کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور جمعه ۱۷ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)

      سلام سن؟ آزمایش ادرار و کشت ادرار؟ سونوگرافی؟

  • تصویر کاربر hamed پنجشنبه ۹ اسفند ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 175 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید
    طبق آزمایش انجام شده جواب PSA من شده 0.57 سن 38 سال
    میخواستم ببینم نظر شما چیه؟
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور پنجشنبه ۹ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)

      با سلام نرماله

  • تصویر کاربر ب شنبه ۱۳ بهمن ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 803 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشيد ميخواستم معني no growth after 48 hrs در آزمايش urine(culture&sensitivity چيست
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۳ بهمن ۹۷( 5 سال پیش)

      سلام

      یعنی عفونت ادرای ندارید

    2. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور شنبه ۱۳ بهمن ۹۷( 5 سال پیش)

      سلام کشت ادرار منفی و بدون میکروب است

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر سهراب چهارشنبه ۲۵ بهمن ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 146 مشاهده پرسش
    تا ۶ ماه قبل من تقریبا هفته ای ۲ الی ۳ بار خودارضایی داشتم تا اینکه تصمیم گرفتم این کارا کلا کنار بگذارم اما الان برای نزدیکی با همسرم نعوظ انجام نمی شود و به هیجوجه تحرک و نیرو و تمایلی برای انجام آن ندارم بطوری که هر چه من و همسرم تلاش می کنیم هیچ عکس العملی صورت نمی گیرد
    1. تصویر کاربر مشاور نبض ما چهارشنبه ۲۵ بهمن ۹۶( 6 سال پیش)
      شما به اون نوع تحريك شدن عادت كرده ايد
      پيشنهاد ميكنم ابتدا همسر شما با لمس الت شما،كاملا" شما را تحريك كنند و بعد عمل دخول را انجام دهيد
  • تصویر کاربر مهدی شنبه ۳ تیر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 147 مشاهده پرسش
    باسلام وخسته نباشید.آیا کسی که چندسال پیش آسیب نخاعی دارد والان دکتر میگن دچار فلج مثانه هستش درمانی دارد یا نه؟ لطفا پزشک معالج این بیماری راهم معرفی کنید ؟
    1. تصویر کاربر مشاور نبض ما شنبه ۳ تیر ۹۶( 6 سال پیش)
      سونداژ مداوم مثانه
      متخصص اورولوژي
  • تصویر کاربر كريم سه شنبه ۱۵ فروردین ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 2457 مشاهده پرسش
    با سلم اينجانب حدود 7ماه است به دكتر كليه ومجاري در مورد بزرگ شدن پروستات سه بار مراجعه كرده ام وكپسول تامسولوسين براي من تجويز كرده است وهروز يكبار بعداز شام اينجانب حدود دو ماه است خودم مقدار مصرف را يك روز در ميان ويه هفته است دو روز در ميان كپسول را مصرف مي كنم در روز اول ودوم مشكلي از لحاظ درد زير شكمي ندارم روز سوم ارام ارام احساس درد ضعيف در مثانه وبيضه ها وزير شكمي احساس مي كنم كه در شب روز سوم شروع به مصرف كپسول مي كنم مي خواستم بپرسم اينجانب تا كي اين دارو را مصرف خواهم كرد ايا اگر تا اخر عمر مصرف كنم مشكلي نخواهد داشت وعوارضي در طولاني مدت نخواهد داشت ضمنا در روز سوم احساس مي كنم گاز هاي روده در پايين روده جمع شده ونمي توانند در اثر فشار پروستات خارج شوند ايا درست است وهنگامي كه داراز كش مكنم باداها مقداريش خارج شده وكمي راحت تر مي شوم لطفا راهنمايي فرمائيد ويك دارويي بگوييد كه بيماري مرا بطور كامل درمان كند به ازمايشات خون سه تا چهار رفته ام PSAشده 2تا 2.5وسونوگرافي هم رفته ام بزرگي پروستات دارم حدود68 مي باشد وعدم تخليه كامل ادرار بعداز رفع ان 60تا80 مي باشد
    1. تصویر کاربر مشاور نبض ما سه شنبه ۱۵ فروردین ۹۶( 7 سال پیش)
      داروي تامسولوسين بايد مرتب و روزانه مصرف شود
      مصرف دارو هميشگي است
      عوارض آن سردرد و سرگيجه و درد مفاصل مي باشد
درحال دریافت اطلاعات