رهایی از کم رویی با ۱۰ روش ساده
از دیدگاه روان شناختی، کم رویی توجهی غیرعادی و اضطراب آلود به خویشتن است که در یک یا چند موقعیت اجتماعی، تجلّی می کند و فرد را در انواع تنش های روانی، شرایط نامناسب عاطفی و نابسامانی های جسمی و زیستی، فرو می برد.
آدمی، موجودی اجتماعی و نیازمند ارتباط با دیگران است. خجالت و کم رویی آفتی است که انسان را از کاروان رو به تعالی و ترقّی باز می دارد و به قابلیت های نهفته، فرصت بروز نمی دهد و توان ها و استعدادها را سرکوب و نابود می سازد. از دیدگاه روان شناختی، کم رویی، توجهی غیرعادی و اضطراب آلود به خویشتن است که در یک یا چند موقعیت اجتماعی، تجلّی می کند و فرد را در انواع تنش های روانی، شرایط نامناسب عاطفی و شناختی و نابسامانی های جسمی و زیستی، فرو می برد و موجب بروز رفتارهای خام و نسنجیده و واکنش های نامناسب می گردد. این پدیده، با توجّه به ضعف و شدتش، انواع پیامدهای زیستی و روانی – مانند تشدید ضربان قلب، تغییر رنگ چهره، اختلال در تنفس، لرزش بدن و دستان، تغییر درجه صدا، لکنت زبان، خشکی دهان، انزواطلبی، عدم پذیرش، فرار از فعالیت ها، عدم دفاع از خود، افت شخصیت، رکود علمی، مشکل دوست یابی و حتّی جهالت و نادانی – را به دنبال می آورد.
در هر جامعه درصد قابل توجهی از کودکان، نوجوانان و بزرگ سالان بدون آن که تمایلی داشته باشند، ناخواسته خودشان را در حصاری از کم رویی محبوس و زندانی می کنند و شخصیت واقعی و قابلیت های ارزشمند ایشان در پس توده ای از ابرهای تیره کم رویی، ناشناخته می ماند. خجالت شکل واحدی ندارد، بلکه بسیار متنوع است و می توان عمیق و جدی یا ملایم و بی اهمیت باشد. حتی می توان گفت که ما به تعداد افراد خجالتی، خجالت داریم. درست است که برخی از تجلیّات مشکل خجالت در افراد مختلف به هم شبیه است، اما کم رویی آن چنان با گذشته خاص شخص مرتبط است که می توان گفت هر کس خجالت خاص خود را دارد. گاهی اوقات رخداد مشخصی دلیل بروز خجالت است. در برخی دیگر از موارد، به ویژه اگر تجلیات کم رویی خیلی ملایم باشد، به زحمت می توان منشأ آن را یافت. گاهی خجالت و کم رویی دلایل پنهان یا متعددی دارد که نمی توان به روشنی آن را تشخیص داد، چون برخی از جنبه های آن با ضمیر ناخودآگاه فرد رابطه دارد.
بنابراین، کم رویی، افزون بر این که انسان را از فعالیت های فردی باز می دارد و زندگی شخصی را فلج می کند، زمینه فعالیت های اجتماعی را نیز نابود می سازد و اندک اندک، سلامت جسم و بهداشت روان را در معرض تهدید قرار می دهد؛ همان گونه که به درستی تشخیص داده و اقدام کرده اید، با تصمیمی جدّی و همتی بلند، به مبارزه با خجالت و کم رویی بپردازید؛ تصمیمی جدی بگیرید و با تکیه بر توانمندی واقعی خود، توان خدادادی و استعداد نهفته وجودتان را هر چه زودتر، از چنگال غول خیالی عجز و بی کفایتی رهایی بخشید.
کتاب فوق به بیان 10 روش برای مقابله با معضل کم رویی پرداخته است. دکتر جاناتان ر. ت. دیویدسون رییس برنامۀ اضطراب و استرس پس از سانحه در مرکز پزشکی دانشگاه دوک، در مورد این کتاب و نویسنده آن می نویسد:
«آنتونی به دلیل کارهایی که در زمینۀ اضطراب انجام داده، تحسین همگان را برانگیخته است. او صلاحیت آن را دارد که دست خوانندگان را در مسیر غلبه بر کم رویی بگیرد. ده راه حلی که در این کتاب مطرح کرده است، مطمئناً برای کسانی مفید خواهد بود که دلشان می خواهد سایۀ سنگینِ کم رویی و اضطراب اجتماعی را از سرِ خود کم کنند. آنتونی رویکرد گام به گامِ خود را بسیار ساده و روشن شرح داده است. خواندن این اثر برای تمام کسانی که درصدد هستند تا بر کمرویی، اضطراب اجتماعی، و ترس از سخنرانی فایق آیند، توصیه میشود. این کتاب اثری بسیار مهم و مفید است».