نکات بسیار مهم در مورد واکسن آنفلوآنزا
برای کسانی که حساسیت به تخم مرغ،کانامایسین، نئومایسین وپلی سوربات ۸۰ دارند واکسن آنفلوآنزا منع مصرف دارد. چنانچه برای این افراد تزریق شود، بهتر است تا نیم ساعت تحت نظر باشند.
نبض ما– برای کودکان زیر ۶ ماه ایمنی و اثر بخشی آن تایید نشده است. افرادی که تب و یا عفونت حاد دارند تزریق واکسن آنفلوآنزا به تعویق بیفتد. برای افراد بالای شش ماه وبزرگسالان قابل تزریق است. بهتر است تزریق در یک مرکز درمانی انجام گردد، تا در صورت بروز شوک آنافیلاکتیک کنترل شود.
واکسن آنفلوآنزا در دمای ۸-۲درجه سانتیگراد تا یکسال قابل نگهداری هست. قبل از استفاده به دمای اتاق رسانده خوب تکان داده، تا محلول شفافی حاصل شود سپس تزریق گردد.
دوز واکسن آنفلوآنزا برای افراد ۶ ماه تا ۳۵ ماه ۰/۲۵میلی لیتر تا نیم میلی لیتر است و بقیه افراد نیم میلی لیتر می باشد. کودکان زیر نه سال که برای اولین بار واکسینه می شوند، لازم است حداقل ۴ هفته بعد، دوز دوم واکسن را مجددا جهت دریافت پاسخ ایمنی مناسب دریافت کنند.
خانم های باردار واکسن غیر فعال را بدون توجه به زمان بارداری، میتوانند دریافت کنند. در زمان شیردهی، تزریق واکسن مشکلی ایجاد نمی کند.
دو تا سه هفته بعد از تزریق پاسخ ایمنی حاصل و شش تا دوازده ماه باقی می ماند. لذا واکسن را قبل از شیوع فصل آنفلوآنزا تجویز می کنند تا به موقع ایمنی لازم حاصل گردد.
افراد با نقص ایمنی و افراد بالای ۶۵ سال پاسخ ایمنی حاصل شده کمتر از بقیه و حدود شش ماه است. بعضی از تست های سرولوژی که با روش الیزا سنجیده می شوند، بدنبال تزریق واکسن آنفلوآنزا مثبت کاذب می شوند. مثل HIV1، هپاتیت C و HTLV1.
لذا در هنگام سنجش این تستها زمان تزریق را مد نظر قرار دهیم. لازم است دو هفته قبل از شروع داروی سرکوب کننده ایمنی بیمار واکسینه شود. یا اگر بیمار در حین مصرف داروی سرکوب کننده سیستم ایمنی واکسینه شده، حداقل سه ماه بعد از قطع دارو مجددا واکسینه گردد.
فینگولیمود (مصرف در MS) دارویی هست که با واکسن تداخل دارد. لذا دو هفته قبل از شروع این دارو توصیه می گردد بیمار واکسینه شود. تجویز همزمان واکسن پنوموکوک و آنفلوآنزا باعث میشود اثر بخشی هر دو واکسن کاهش یابد.
استاتین ها اثر بخشی واکسن را بخاطر اثرات ایمونومدولاتوری کم می کنند. این مسئله در افراد سالمند که استاتین ها را بطور مزمن مصرف می کنند قابل توجه هست. اما دلیل بر عدم تجویز واکسن نیست. مطالعات نشان دادند افرادیکه استاتین مصرف کرده و واکسینه می شوند، علیه ویروس آنفلوآنزا از افرادیکه مصرف کننده استاتین هستند و واکسینه نشدند، ایمن تر بودند.