دانستنی هایی درباره دندان عقل

خارج کردن بدون دلیل دندان عقل، به دلیل احتمال آسیب رسیدن به اعصاب توصیه نمی شود و تا زمانی که فضای کافی برای رویش دندان عقل وجود داشته باشد و این دندان قابل استفاده باشد، کشیدن آن ضروری نیست.

به گزارش نبض ما به نقل از ایسنا، دکتر منصور خراسانی با بیان اینکه این دندان را دندانپزشکان، در اصطلاح، «آسیای سوم» می نامند، اظهار کرد: علت نامگذاری این دندان به دلیل زمان رویش و همزمانی آن با بلوغ عقلی است. یک متخصص جراحی فک و صورت گفت: دندان عقل به آخرین دندان در هر قوس فکی گفته می‌شود که بین سنین ۱۸ تا ۲۵ سالگی در دهان می روید.

این متخصص جراحی  فک و صورت، افزود: به طور معمول هر فردی دارای دو دندان عقل در فک بالا و دو دندان عقل در فک پایین است که در مجموع دارای چهار دندان عقل خواهد بود. وی با بیان اینکه گاه به دلایلی مانند ارث، بیماری های دوران کودکی، کم خونی و راشیتیسم یعنی عدم هماهنگی رشد استخوان فک با اندازه دندان‌ها، این دندان‌ها در داخل فک، نهفته می‌مانند؛ گفت: اگر قسمتی از تاج آن‌ها به طور ناقص در دهان ظاهر ‌شود، در این صورت به آن دندان عقل، نیمه نهفته گفته می‌شود.

مشکلات دندان های نهفته

این عضو هیأت علمی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی قزوین، دندان نهفته را دندانی دانست که زمان رویش آن گذشته است و به دلایل متعدد، قادر نیست که در ردیف مناسب سایر دندان ها قرار گیرد.

وی با اشاره به اینکه چنین دندان عقلی، ممکن است در بافت نرم یا سخت گیر کرده باشد، تصریح کرد: التهاب بافت نرم پوشاننده این دندان ها در اغلب موارد در ارتباط با دندان های نیمه رویش یافته اتفاق می افتد. پوسیدگی دندان عقل یا پوسیدگی دندان مجاور آن، از جمله مشکلاتی است که دندان های نهفته عقل می توانند ایجاد کنند.

خراسانی با اشاره به اینکه اغلب افراد جامعه مشکلاتی با دندان عقل دارند، ادامه داد: از جمله دردسرهایی که دندان های عقل روییده، نهفته و نیمه نهفته می توانند ایجاد کنند، اثر فشاری محدودیت فضا در قوس فکی یا رشد دندان عقل در جهات نادرست است که موجب مشکلاتی مانند تحلیل ریشه دندان آسیای دوم، تشکیل کیست‌ها و تومورهای با منشأ دندانی در اطراف دندان عقل نهفته، تضعیف استخوان فک توسط یک دندان نهفته و عدم استحکام مکانیکی استخوان فک در برابر ضربه و نامرتب شدن و در هم ریختگی بقیه دندان های فک ایجاد خواهد کرد.

این متخصص جراحی فک و صورت تصریح کرد: از آنجا که این دندان ها نقش چندانی در جویدن غذا ندارند، با توجه به مشکلاتی که ذکر شد، ممکن است لازم باشد توسط دندانپزشک از فک خارج شوند.

محل قرارگیری دندان

دانشیار و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی قزوین، با اشاره به اینکه گاهی قبل از رویش و در حالت نهفته، اقدام به کشیدن دندان عقل می شود؛ افزود: وجود پوسیدگی، ضایعات پاتولوژیک، عدم وجود فضای مناسب در قوس فکی و ایجاد عفونت در اطراف دندان، نقش مهمی در زمان کشیدن دندان عقل دارد.

وی با بیان اینکه بهترین سن برای خارج کردن دندان عقل از دهان، زیر ۲۰ سالگی است، اظهار کرد: البته در سنین ۲۰ تا ۴۰ سالگی هم امکان خارج کردن آن ها وجود دارد، ولی پس از ۴۰ سالگی، کشیدن دندان عقل، دشوارتر می شود. خارج کردن این دندان ممکن است عوارضی مانند خون ریزی و … را نیز به دنبال داشته باشد.

اردتونسی و کشیدن دندان

این عضو هیأت علمی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی قزوین، ادامه داد: گاه ممکن است فردی فضای کمی برای حرکت دادن دندان ها و مرتب کردن شان داشته باشد که در این شرایط، احتمال دارد متخصص ارتودنسی، قبل از شروع درمان به او توصیه ‌کند دندان عقل اش را با جراحی از دهان خارج کند. این موضوع به ویژه هنگامی که لازم است برای مرتب کردن دندان های فرد، دندان های آسیای او به عقب کشیده شود، پیشنهاد می شود.

خراسانی گفت: گاه فردی دندان هایش را ارتودنسی می کند و همه دندان ها پس از خاتمه مدت درمان، مرتب می شوند، ولی هنوز مقداری شلوغی در دندان های جلوی فک پایین باقی است که در این گونه موارد نیز ممکن است دندانپزشک به او توصیه کند که دندان عقل اش را جراحی کند تا این بی نظمی اندک باقی مانده نیز برطرف شود.

امتیاز به مطلب post

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال نظر

درصورتی‌که نیاز به مشاوره و یا طرح پرسش از پزشک را دارید، فقط در بخش «از دکتر بپرسید» مطرح کنید.

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از پزشکان نبض‌ما بپرسید