علائم بیماری حاد عروق قلبی را بشناسید
در بیماری حاد عروق قلبی (ACS) وجود لخته خون در دیواره عروق کرونر مانع از حمل صحیح اکسیژن به بافت ها شده و عامل اول حملات قلبی در بیماران قلبی است.
گردآوری – نبض ما
بیماری حاد عروق قلبی (ACS)، یک وضعیت اورژانسی است که با شروع ناگهانی ایسکمی میوکارد مشخص می گردد و در صورتیکه مداخله فوری صورت نگیرد موجب مرگ میوکارد ( آنفارکتوس میوکارد یا MI) می شود.
در آنژین ناپایدار (Unstable Angina) معمولا پارگی یک پلاک آترواسکلروتیک موجب کاهش جریان خون شرایین کرونری می شود اما شریان به طور کامل مسدود نمی گردد. این یک شرایط حاد ایجاد می کند که گاهی اوقات به آن آنژین قبل از انفارکتوس گفته می شود، زیرا در صورتی که مداخلات فوری اعمال نگردد بیمار احتمالا دچار MI می شود.
علل بروز آنفارکتوس میوکارد
در MI بخشی از میوکارد، به طور دائمی تخریب می گردد که علت آن معمولا پارگی پلاک و در نتیجه تشکیل لخته و انسداد کامل شریان می باشد.
سایر علل MI عبارتند از:
- اسپاسم عروقی ( انقباض یا تنگی ناگهانی ) شریان کرونری
- کاهش عرضه اکسیژن (مثلا در اثر خونریزی حاد، آنمی یا فشارخون پائین )
- افزایش تقاضای اکسیژن ( مثلا به علت تندی ضربان قلب، تیروتوکسیکوز یا مصرف کوکائین)
در تمام موارد بین میزان عرضه و تقاضای اکسیژن عدم تعادل وجود دارد. یک MI ممکن است بر اساس نوع، موضع آسیب وارد شده به دیواره بطن یا زمان وقوع فرآیند انفارکتوس توضیح داده شود.
علائم و نشانه ها بیماری حاد عروق قلبی
شاه علامت اصلی بیماری حاد عروق قلبی , درد قفسه سینه است، با این وجود ۲۰ درصد افراد بی علامت هستند. علاوه بر این بیمار ممکن است مجموعه ای از نشانه های زیر را تجربه کند:
- کوتاهی نفس
- سوء هاضمه
- تهوع و اضطراب
- پوست بیمار ممکن است سرد، رنگ پریده و مرطوب باشد
- تعداد تنفس و ضربان قلب سریعتر از نرمال است.
این علائم و نشانه های بیماری حاد عروق قلبی که حاصل تحریک اعصاب سمپاتیکی هستند ممکنست فقط برای مدت کوتاهی دیده شوند یا اینکه دائمی باشند.
روش های بررسی و تشخیص بیماری حاد عروق قلبی
برای تشخیص بیماری حاد عروق قلبی تاریخچه بیمار (توصیف نشانه های موجود، تاریخچه بیماری قبلی، تاریخچه سلامت خانوادگی بخصوص بیماری قلبی). همچنین سوابق قبلی درباره عوامل خطر بیماری های قلبی باید بررسی شود.
ECG در ۱۰ دقیقه اول شروع درد یا بلافاصله پس از رسیدن بیمار به اورژانس و اکوکاردیوگرافی برای ارزیابی عملکرد بطنی آنزیم ها و بیومارکرهای قبلی (ایزوآنزیم کراتین کیناز، میوگلوبین و تروپونین)
درمانبیماری حاد عروق قلبی
درمان بیماری حاد عروق قلبی بر برقراری پرفیوژن قلب استوار است که با استراتژی های مختلفی مثل آنژیوپلاستی، تجویز داروهای ترومبولیتیک، آنتی کواگولانت و ضد پلاکتی صورت می گیرد. درمان غیر دارویی شامل PCI و جراحی CABG است.
طبق گایدلاین های ACC و AHA اقدامات اولیه شامل، اکسیژن ( چنانچه غلظت اشباع اکسیژن کم تر از ۹۰ درصد باشد)، نیتروگریسیرن زیرزبانی، آسپیرین یا پلاویکس، ملین، بتا بلاکر، استاتین و آنتی کواگولانت است .
داروهای مورد استفاده در درمان ACS
داروهای رایج برای درمان بیماری حاد عروق قلبی یا همان ACS عبارتند از:
- نیترات ها (نیتروگلیسیرین) برای افزایش عرضه اکسیژن
- داروهای ضدانعقادی (آسپیرین، هپارین)
- مسکن ها (سولفات مورفین)
- مهارکننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACEI)
- بتابلوکرها در مراحل اولیه بیماری و سپس تداوم مصرف آن پس از ترخیص از بیمارستان
- ترومبولیتیک ها (Alteplase, Reteplase) باید طی ۳-۶ ساعت اول بروز نشانه ها تجویز شوند.
نحوه نگهداری و مصرف قرص نیتروگلیسیرین زیر زبانی (TNG)
به محض شروع درد قلبی فعالیت خود را قطع کرده و در وضعیت نیمه نشسته قرار بگیرید و در اسرع وقت یک قرص TNG را زیر زبان خود گذاشته و تا حل شدن کامل آن، آب داخل دهان خود را ببلعید جهت جذب بهتر و سریعتر دارو، دهان باید مرطوب باشد. لذا پیشنهاد می شود قبل از آن مقداری آب بنوشید ( اگر بعد از ۵-۳ دقیقه درد ساکت نشد باید سریعا با اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرید ) حتی اگر فکر کنید درد شما قلبی نیست تا آمدن اورژانس در صورت درد اجازه مصرف دو قرص دیگر به فاصله هر ۵ دقیقه دارید در صورت عدم مصرف آسپیرین روزانه، ۳ عدد قرص آسپیرین بچه را جهت پیشگیری از پیشرفت لخته بجوید.
توجه : احساس سوزش زیر زبان و ضربان پس سر نشانه اثر قرص می باشد.
بسیار مهم است که بدانید قرص TNG به نور، رطوبت و گرما بسیار حساس است لذا باید در ظرف های تیره همراه با سر محکم در یخچال نگهداری شود و هر ۶-۳ ماه باید قرص های خود را تجدید نمایید و هر قرصی را که براحتی خرد شود باید دور بیاندازید.
اقدامات مربوط به پیشگیری از دردهای قلبی
فعالیت های خود را به تدریج افزایش دهید و از فعالیت هایی که سبب خستگی و تنگی نفس می شود خود داری کنید.
از برداشتن بار زیاد و انجام ورزش های سنگین خودداری کنید.
از روشهای ذخیره انرژی استفاده کنید. مثلاً استفاده از صندلی هنگام حمام، شانه کردن مو و مسواک زدن و حین انجام فعالیت های روزانه دوره های استراحت داشته باشند.
به منظور کاهش فشار بر روی قفسه سینه و همچنین کاهش نفخ شکم، مواد غذایی را به مقدار کم و به دفعات بیشتر مصرف کنید و از انجام حرکات ورزشی بلافاصله بعد از غذا بپرهیزید.
از کشیدن سیگار و مصرف مشروبات الکلی خودداری کنید.
از دوش آب سرد و یا آب خیلی گرم اجتناب کنید.
از استرس های روحی و فشارهای عصبی اجتناب کنید و تفریح مناسب داشته باشید.
در هوای سرد لباس گرمتر بپوشید و بر خلاف جهت باد حرکت نکنید.
رژیم دارویی خود را رعایت کنید و همیشه قرص زیرزبانی نیتروگلیسیرین را همراه داشته باشید.
تغذیه مناسب بیماری حاد عروق قلبی ( ACS )
– عدم پرخوری و عدم مصرف غذاهای نفاخ، حذف کلسترول و چربی های اشباع شده از لیست غذایی و استفاده از روغن های مایع و گیاهی.
– محدودیت مصرف غذاهای سرخ شده و گوشت قرمز و به جای آن باید از گوشت های سفید ( ماهی و طیور ) به صورت آب پز و یا تنوری استفاده نمایید.
– محدودیت مصرف نمک ( خیار شور، دوغ، مواد غذایی کنسرو شده، سوسیس، کالباس، آجیل شور )
– از مصرف زیاد قهوه، چای و نوشابه های حاوی کولا و کافئین به علت افزایش ضربان قلب اجتناب کند.
– مصرف بیشتر میوه، سبزیجات و لبنیات کم چرب توصیه می شود.
گردآوری