علائم اختلالات مهم ترین قسمت مغز

هیپوتالاموس بخش کوچکی در مغز است که علی رغم اندازه کوچک آن، کارهای مهمی در بدن انجام می دهد که از آن ها می توان به کنترل ترشح هورمون توسط غده‌ی هیپوفیز اشاره نمود.

گردآوری – نبض ما

هیپوتالاموس بخش کوچکی در مغز است که علی رغم اندازه کوچک آن، کارهای مهمی در بدن انجام می دهد. هیپوتالاموس توسط اعصاب به غدد درون ریز بدن متصل شده و عملکرد آنها را کنترل می کند. یکی از غددی که تحت کنترل هیپوتالاموس می باشد، غده هیپوفیز می باشد.

غده‌ی هیپوتالاموس، در ناحیه‌ی مغز دوم  و درست در زیر تالاموس و بالای غده‌ی هیپوفیز قرار دارد. غده‌ی هیپوتالاموس و غده‌ی هیپوفیز توسط ساقه‌ی هیپوفیزی به یک دیگر متصل هستند. غده‌ی هیپوتالاموس یکی از قسمت‌های بسیار پیچیده‌ی مغز است که از قسمت‌های مختلفی تشکیل شده که هر یک عملکرد بسیار ویژه‌ای دارند. این غده در بدن انسان به اندازه‌ی یک بادام است و کمتر از یک درصد وزن بدن را به خود اختصاص می‌دهد.

رابطه هیپوتالاموس و هیپوفیز

اغلب به هیپوفیز قدامی، غده رهبر، گفته مى‌شود، زیرا همراه با هیپوتالاموس، عملکردهاى تنظیمى پیچیده غدد متعددى را هماهنگ مى‌کند. هورمون‌هاى هیپرتالاموس ترشح هورمون‌هاى تروفیک هیپوفیز قدامى را تنظیم مى‌کنند که آنها نیز به نوبه خود ترشح غده هدف را تعیین مى‌کنند. پسخوراندهاى هورمون‌هاى محیطى موجب تنظیم هورمون‌هاى هیپوتالاموسى و هیپوفیزى مى‌گردد.

هورمون‌هاى هیپوفیز به‌صورت ضربانى ترشح مى‌شوند که نمایانگر تحریک متناوب هیپوفیز با فاکتورهاى آزادکننده هیپوتالاموس است. هر یک از این هورمون‌هاى هیپوفیزى پاسخ‌هاى خاصى را در غدد محیطى هدف باعث مى‌شوند. در مقابل هورمون‌هاى غدد محیطى به‌طور پسخوراند کنترلى را در سطح هیپوتالاموس و هیپوفیز اعمال مى‌کنند تا عملکرد هیپوفیز تعدیل گردد.

غده هیپوتالاموس

هورمون هایی که هیپوفیز تولید می کند

هورمون هایی که هیپوتالاموس تولید می کند

  • هورمون‌های آنتی‌دیورتیک (ضد-ادرار) که باعث بازجذب آب به کلیه‌ها می‌شوند
  • هورمون های اکسی‌توسین
  •  هورمون های اکسی‌توسین که در ایجاد انقباضات رحم در هنگام زایمان و شیردهی مادر نقش دارد.
  • هورمون آزادکننده‌ی کورتیکوتروفین
  • دوپامین
  • هورمون‌های آزادکننده‌ی هورمون‌های رشد
  • سوماتواستاتین(هورمون مهارکننده‌ی ترشح سایر هورمونها)
  • هورمون آزادکننده گنداتروپین
  • هورمون آزادکننده تیروتروپین

بیماری‌های غده‌ی هیپوتالاموس

به بیماری‌ها یا اختلالات غده‌ی هیپوتالاموس، بیماری هیپوتالامیک گفته می‌شود. یکی از رایج‌ترین علل ابتلا به بیماری‌های هیپوتالامیک، وارد شدن ضربه به سر است به طوری که موجب آسیب به غده‌ی هیپوتالاموس شود.

بیماری‌های هیپوتالامیک می‌تواند شامل اختلالات خواب و اشتها باشد، اما از آن جایی که غده‌ی هیپوتالاموس بر بسیاری از اجزای سیستم غدد درون‌ریز بدن اثر می‌گذارد، معمولا تشخیص این نکته که علت اصلی بروز بیماری به یک غده‌ی دیگر مربوط می‌شود، بسیار مشکل است.

همچنین عملکرد غده‌ی هیپوتالاموس و غده‌ی هیپوفیز چنان به یکدیگر مربوط است و بر همدیگر اثر دارد که معمولا برای پزشکان بسیار مشکل است که تشخیص دهند که علت بیماری به غده‌ی هیپوفیز مربوط می‌شود یا هیپوتالاموس. به این بیماری‌ها بیماری های هیپوتالامیک-هیپوفیزی گفته می‌شود. البته برخی تست‌های هورمونی خاص وجود دارند که می‌توانند تا حدودی این مسئله را روشن کنند که کدام قسمت از بدن بیمار عامل اصلی بروز بیماری است.

علائم مربوط به اختلالات هیپوتالاموس

1- علایم مربوط به تومور

رشد تومور در مغز و در نزدیکی هیپوتالاموس می تواند سبب بروز حملات مکرر سردرد شود. همچنین بزرگ شدن تومور مغزی می تواند به عصب بینایی فشار وارد کرده و فرد را دچار مشکلات بینایی کند.

2- علایم مربوط به کم کاری تیروئید

بیماری هیپوتالاموس، می تواند تاثیرات منفی روی غده هیپوفیز داشته باشد. هیپوفیز هم روی عملکرد غده تیروئید تاثیر گذار است. بنابراین غده تیروئید دیگر نمی تواند به مقدار کافی هورمون تولید کند و فرد دچار کم کاری تیروئید خواهد شد.

3- کاهش عملکرد غده آدرنال

غده هیپوتالاموس، عملکرد غده آدرنال یا فوق کلیوی را کنترل و تنظیم می کند. بنابراین طبیعی است در صورت بروز اختلال در غده هیپوتالاموس، غده آدرنال هم درگیر شود. اختلال عملکرد غده آدرنال باعث سرگیجه و ضعف می شود.

4- سایر علایم مربوط به اختلالات هیپوتالاموس

  • مشکلاتی در درجه حرارت بدن
  • بروز مشکلات عاطفی
  • تشنگی بیش از حد
  • چاقی مفرط
  • عدم کنترل ادرار

اختلالات هیپوتالاموس

درمان

1- اگر علت اختلال، وجود تومور در ناحیه هیپوتالاموس باشد، برای برداشتن تومور باید پرتودرمانی، شیمی درمانی و یا جراحی انجام شود.

2- اگر علت کمبود هورمون ها باشد، کاهش هورمون باید جبران می شود.

3- اگر علت اختلال، عفونت، خونریزی و … باشد، باید درمان های خاص دیگری انجام گیرد.

پیشگیری

حفظ برنامه غذایی سالم و پرهیز از رژیم های غذایی سخت و خیلی کم کالری یکی از راه های پیشگیری از بروز اختلالات هیپوتالاموس می باشد.

اگر دچار بی اشتهایی و یا پرخوری هستند، سعی کنید با مراجعه به متخصص مربوطه، وزن خود را در حالت تعادل نگه دارید.

اگر دارای کمبود هورمونی خاص هستید که توسط هیپوتالاموس ساخته می شود، تحت نظر پزشک این کمبود هورمونی را برطرف کنید.

4.2/5 - (4 امتیاز)

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال نظر

درصورتی‌که نیاز به مشاوره و یا طرح پرسش از پزشک را دارید، فقط در بخش «از دکتر بپرسید» مطرح کنید.

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از پزشکان نبض‌ما بپرسید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال مطرح شده قبلی و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر دروگر یکشنبه ۸ بهمن ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 122 مشاهده پرسش
    سلام ببخشید من یک آقای 31 ساله هستم حدود یک سال هست که درگیر گر گرفتگی هستم که در ابتدای این موضوع گر گرفتگی کل بدن من رو در بر داشت حتی یک گردنبند قرمز دور گردنم ایجاد شده بود و به شدت از این گر گرفتگی آزار میدیدم چندین آزمایش خون و حتی اندازه گیری کورتیزول و آزمایش مربوط به سندرم کوشینگ دادم ولی چیزی نبود در حدود 3 الی 4 ماه خوب بودم تا از شهریور دوباره این گر گرفتگی شروع شده و بیشتر در ناحیه سر و صورت هست گاهی درونم داغ میشه گاهی پوستمم قرمز و داغ میشه ولی مداوم هست کم و زیاد میشه .متخصص قلب.ریه . کبد و گوارش. چیزی تشخصیص ندادن .... واقعا مستاسلم کمک کنید
    1. تصویر کاربر مشاور نبض ما یکشنبه ۸ بهمن ۹۶( 6 سال پیش)
      با سلام شما با مراجعه به فوق غدد و همراه داشتن ازمايشات قبلي بايد معاينه شويد دو تشخيص مهم هورموني هست كه در شما حتمابايد رد شود اگه اون موارد رد شد ،اونموقع تحت درمان دارويي قرار خواهيد گرفت.
  • تصویر کاربر یسنا یکشنبه ۸ بهمن ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 92 مشاهده پرسش
    با سلام من دختر هشت ساله خودم را به دکتر تغذیه بردم برای رشد قرص ال آرژنین وفروگلوبین و cinnamon plusتجویز کرده الان صورتش جوش زیر پوستی زده میخواستم بپرسم کدوم یکی از این داروها باعث جوش شده
    1. تصویر کاربر مشاور نبض ما یکشنبه ۸ بهمن ۹۶( 6 سال پیش)
      با سلام براي يك دختر ٨ساله براي تصميم گيري در مورد قد و رشد بايد از همكاراي فوق غدد مشورت بگيرين،و اگه علت زمينه اي داره تا دير نشده علت برطرف شود،و براي دختر ٨ساله نيازي به دريافت cinamone plusنيست،اگر كم خوني هم نداره نيازي به فروگلوبين نيست و اگه هم كم خوني داره بايد دوز موثر داده شود.
  • تصویر کاربر علی یکشنبه ۸ بهمن ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 85 مشاهده پرسش
    درمان تیروئید تحت حاد؟
    1. تصویر کاربر مشاور نبض ما یکشنبه ۸ بهمن ۹۶( 6 سال پیش)
      با سلام ،متظورتان رو متوجه نشدم ،درمان تيروييديت تحت حاد با توجه به نوع و شدت بيماري متفاوت است.و اگه اطلاعات در مورد درمان به طور كلي مي خواين تو اينترنت مقالات فارسي هست مي تونين سرچ كنيد و مطالعه كنيد.
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۱۰ خرداد ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 124 مشاهده پرسش
    سلام من 15 ساله هستم خواستم ببینم آیا مصرف قرص آرژنین روی افزایش قد من تاثیر دارد ؟ اگر بله طرز مصرف آن چگونه است؟ با تشکر
    1. تصویر کاربر مشاور نبض ما چهارشنبه ۱۰ خرداد ۹۶( 6 سال پیش)
      تأثير اين دارو هنوز اثبات نشده است
  • تصویر کاربر نسیم جمعه ۲۹ اردیبهشت ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 99 مشاهده پرسش
    با سلام وخسته نباشید .من مادری 40 ساله هستم که 40 روزه حامله ناخواسته هستم آزمایش دادم کم کاری تیرویید دارم. دکتر برام قرص تیرویید داده روزی یک عدد تا یک ماه دیگر برم آزمایش برای کنترل تیرویید. آیا همزمان با قرص تیرویید می توانم قرص یدو فولیک مصرف کنم یا نه? ضمنا. آزمایش هورمون عدد 5 بود. ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.
    1. تصویر کاربر مشاور نبض ما جمعه ۲۹ اردیبهشت ۹۶( 6 سال پیش)
      فعلا مصرف نكنيد فقط اسيد فوليك مصرف شود
  • تصویر کاربر معصومه یکشنبه ۳ اردیبهشت ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 94 مشاهده پرسش
    من اصلا چاق نمیشم میخواستم ببینم راهی هست واسه فعال کردن هورمون چاقی
    1. تصویر کاربر مشاور نبض ما یکشنبه ۳ اردیبهشت ۹۶( 7 سال پیش)
      اگر به متخصصين تغذيه مراجعه كنيد ميتوانيد با مصرف برخي مواد غذايي چاق شويد
درحال دریافت اطلاعات