ازدواج با این زنان ممنوع است؟!
آغاز زندگی مشترک با خواستگاری شروع میشود. مطابق با عرف و رسم و رسوم ایرانیها، اغلب پسر از دختر خواستگاری میکند. اما پسرها از هر زنی نمیتوانند خواستگاری کنند و ازدواج با برخی زنان مطابق شرع و قانون ممنوع اعلام شده است.
نبض ما– براساس ماده 1034 قانون مدنی «هر زنی را که خالی ازموانع نکاح باشد، میتوان خواستگاری کرد.» بنابراین، تنها از زنانی میتوان خواستگاری کرد که نکاح با آنها ممنوع نباشد. این ممنوعیت در برخی موارد دائمی و الیابد است و در برخی موارد موقتی است و با رفع مانع، ممنوعیت ازدواج هم برطرف میشود.
ممنوعیت دائمی در ازدواج با برخی زنان
– خواستگاری و ازدواج با چند دسته از زنان برای مرد حرام بوده و برای همیشه بر وی ممنوع است.
– ازدواج انسان با محارم نسبیاش ممنوع است. پدر و مادر و جدات، اولاد و اولادِ اولاد، برادر و خواهر و اولادشان، عمه و عمو و خاله و دایی و برادر و خواهر رضاعی (محرمیت به واسطه شیرخوردن) از جمله کسانی هستند که پسر یا دختر هیچ وقت نمیتوانند با آنها ازدواج کنند.
– ازدواج با محارم سببی هم ممنوع است، یعنی کسانی که به واسطه یک سبب یا رابطه زوجیت به انسان محرم میشوند؛ پدر و مادر و جدات همسر، زن پدر یا شوهرمادر، زن پسر یا شوهر دختر و دختران زن نسبت به شوهر زن از جمله این دسته هستند.
– زنی که بهواسطه لعان (لعنت کردن در شرایط خاص) از شوهرش جدا میشود، برای همیشه بر آن مرد حرام میشود و شوهر سابق دیگر نمیتواند از وی خواستگاری کند.
– اگر مردی با زن شوهردار یا زنی که در عده طلاق یا فوت همسر سابقش است، زنا کند، آن زن هم برای همیشه بر زناکار حرام شده و دیگر امکان ازدواج با مرد را ندارد.
– مردی هم که سهبار زنش را طلاق بدهد و هر بار پس از طلاق به وی رجوع کرده، پس از طلاق سوم دیگر امکان رجوع و ازدواج با زن را ندارد، مگر اینکه یک «محلل» واسط بین زن و مرد شود و زن به عقد شخص دیگری دربیاید و با وی نزدیکی کند و سپس طلاق بگیرد، در این صورت دوباره مرد میتواند از زن سابقش خواستگاری کند. اگر دوباره شوهر سه بار دیگر زنش را طلاق دهد و رجوع کند، در بار ششم دوباره باید یک «محلل» واسط بین اینها شود و اگر این داستان طلاق و رجوع به بار نهم کشیده شود، در این صورت زن برای همیشه به مرد حرام میشود.
– زنی که در حال احرام حج است را نمیتوان خواستگاری و با وی ازدواج کرد و اگر مردی با علم به اینکه ازدواج با زن مُحرم حرام است، با وی ازدواج کند، زن برای همیشه به مرد حرام میشود.
– ازدواج زن مسلمان با مرد غیرمسلمان ممنوع است، اما در خصوص ازدواج مرد مسلمان و زن غیرمسلمان فقها قائل به تفصیل شده و ازدواج موقت با زنان اهل کتاب را بر مرد مسلمان جایز دانسته، اما در خصوص ازدواج دائم، آن را صحیح نمیدانند.
– ازدواج با زنانی که در بالا گفته شد، به طور مطلق بر مرد حرام و ممنوع است. اما در خصوص برخی زنان این ممنوعیت دائمی نیست و تا زمان رفع مانع به طور موقتی ممنوع است.
ازدواج با زنانی که بهصورت موقتی ممنوع است
ازدواج با سه دسته از زنان به صورت موقت ممنوع است و اگر موانع آنها برطرف شود، ازدواج با آنها ایرادی ندارد.
ازدواج با زن شوهردار تا زمانی که در علقه مرد دیگری است، ممنوع است. اما اگر زن از شوهر سابقش جدا شود یا شوهر سابقش فوت کند، این مانع برطرف شده و میتوان با زن ازدواج کرد. البته ازدواج با زن باید بعد از تمام شدن عده باشد.
تا زمانی که زنی در عده فوت یا طلاق شوهر سابقش است، هیچکس حق خواستگاری یا ازدواج با وی را ندارد. همانطور که در بالا هم گفته شد، اگر کسی با علم به اینکه زنی شوهر دارد، یا در ایام عده است از وی خواستگاری کند و با وی عقد کند، آن زن، به صورت دائمی و ابدی بر مرد حرام میشود و دیگر حق ازدواج با وی را ندارد.
هیچ مردی نمیتواند ولو به ازدواج موقت، همزمان با دو خواهر ازدواج کند و مادامی که یکی از خواهران در عقد مرد است، ازدواج با خواهر دیگر ممنوع است.
ازدواج زن ایرانی با تبعه خارجی تا زمانی که اجازه مخصوص از سوی دولت اخذ نشده باشد، ممنوع است. البته این ممنوعیت، حرمت شرعی ندارد بلکه یک امر قانونی و تشریفاتی است تا از حقوق اتباع ایرانی حمایت شود.
اگر زنی خالی از موانع دائمی یا موقتی باشد، میتوان از وی خواستگاری کرد و با وی ازدواج کرد. اما اگر زنی، یکی از شرایط گفته شده در بندهای بالا را داشته باشد، آنوقت خواستگاری از آن زن صحیح نیست و ازدواج با وی حرام و ممنوع است.
منبع: جام جم
بیخشیر شما درباره حرام بود ن خواهر و ما در و دختر دو فرد لواط کننده چیزی نگفتید آیا این داستان صحت نداره،؟