فواید و مضرات طناب زدن
طناب زدن روشی عالی برای سوزاندن کالریهای اضافی در مدتی کوتاه است و در عین حال توانایی قلبی- عروقی شما را بهبود میبخشد و پایینتنه و بالاتنه شما را تقویت میکند.
نبض ما– در طناب زدن دستگاه گردش خون و تنفس از راه فعالیت هوازی تقویت می شوند و آمادگی لازم را برای انجام فعالیت های روزانه به دست می آورد. کسی که فعالیت خود را بر طناب زدن استوار کند، عضلات بزرگ و مهم بدن را درگیر می کند و این خود عملی اساسی در جهت تقویت عضلات بدن است.
هنگام طناب زدن، ضربان قلب افزایش می یابد به گونه ای که می توان ضربان را به 160 تا 180 ضربه در دقیقه رساند. میزان اکسیژن مصرفی نیز 60 تا 80 درصد، حداکثر اکسیژن مصرفی و یا بیشتر مشاهده شده است.
انواع طناب زدن
شاید طناب زدن برای بعضی از شما مضحک باشد و شما را یاد ورزش های دوران کودکی تان بیندازد که به جز روش پایه ای جفت پا روشی که مانند دویدن است، روش های دیگری نیز برای طناب زدن وجود دارد. برای سوزاندن انرژی بیشتر می توانید به جای این که به طور عمودی بالا و پائین بپرید، هنگامی که می پرید، پاهای خود را جفت کنید و به یک طرف خم کنید(مانند حالت اسکی کردن در پیچ ها) و در پرش بعد پاهای خود را به طرف دیگر خم کنید.
در یک روش دیگر می توانید هنگامی که می پرید سعی کنید بیشتر بپرید و پاهای خود را در هوا تا جای ممکن از یکدیگر باز کنید. همچنین می توانید طناب را نچرخانید بلکه آن را در دستان تان نگه دارید و سپس روی آن به جلو و عقب بپرید.
در روش سخت تر دیگر می توانید آن قدر بالا بپرید که با یک روش، دو بار طناب را بچرخانید. هنگامی که ضربان قلب تان خیلی بالا رفت و خسته شدید، دو دسته طناب را در یک دست بگیرید و بدون این که بپرید، طناب را در طرفین خود بچرخانید و یا می توانید برای رفع خستگی سرعت طناب زدن خود را خیلی آهسته کنید.
همچنین یادگیری تکنیک فرود آمدن روی نوک انگشتان پا می تواند صدمات احتمالی ناشی از این ورزش را به حداقل ممکن برساند.
روش صحیح طناب زدن
اگر در طناب زدن مبتدی هستید، در ابتدا ممکن است دچار مشکل شوید. برای طناب زدن لازم است هماهنگی حرکتی داشته باشید (و آن را در خود ایجاد کنید)، بنابراین اول باید به طور جداگانه دستها و پاهایتان را تمرین دهید.
- دو دستگیره طناب را با یک دست بگیرید و طناب را به نوسان درآورید تا ریتم حرکت آن را درک کنید.
- در نهایت، طناب زدن و پریدن را با هم انجام دهید؛ در ابتدا احتمالا میتوانید به طور مداوم یک دقیقه طناب بزنید.
- طناب زدن را با حرکات ورزشی با کمضربه مانند قدمرو رفتن به طور متناوب انجام دهید، تا به تدریج بتوانید طنابزنی برای مدت طولانیتر انجام دهید.
- برای یک فرد عادی حداکثر 10 دقیقه طناب زدن مداوم کافی خواهد بود. در عین حال میتوانید طناب زدن با انواع دیگر ورزش ترکیب کنید. برای مثال در فاصله انجام ورزشهای هوازی یا قدرتی 50 تا 200 بار طناب بزنید و به تدریج شمار آن را افزایش دهید.
- بیشترین فشار به مفاصلتان هنگامی وارد میآید که هنگام عبور طناب از زیر پاهایتان پرش انجام میدهید. برای کند کردن سرعت طنابزنیتان میتوانید یک پرش کوچک دوم هم انجام دهید تا میزان این فشار کاهش یابد.
- به میزان حداکثر ضربان مجاز قلب برای خودتان توجه داشته باشید تا شدت طنابزنیتان آنقدر بالا نرود که سلامتتان را به خطر بیندازد. برای محاسبه حداکثر ضربان مجاز قلب میتوانید عدد سنتان را از عدد 220 کم کنید. هدف شما باید رساندن ضربان قلبتان به حد 70 تا 85 درصد این میزان حداکثر باشد. برای مثال اگر 40 ساله باشید، حداکثر سرعت ضربان قلب مجاز برای شما 180 است، و هدف شما باید رساندن سرعت ضربان قلب به 126 تا 153 ضربان در دقیقه باشد.
فواید طناب زدن در بدنسازی
طناب زدن باعث کاهش تنش و افزایش سطح انرژی میگردد و سرعت تناسب اندام را نسبت به گذشته 30برابر میکند. در تحقیقاتی که در مرکز تناسب اندام در دانشگاه ایلینویز صورت گرفت از شرکتکنندگان خواسته شد در طول یک هفته به مدت پنج روز و طی 60 دقیقه در پنج مرحله به هر میزان که میتوانند طناب بزنند، نتیجه این تحقیق بسیار شگفتانگیز بود و تغییرات فیزیکی زیرحاصل گردید:
1- افزایش نیروی زانو و پا
2- افزایش اندازه ماهیچه ساق پا
3- توانایی پرش بهتر(برخیها میتوانستند 5/11سانتیمتر بیشتر بپرند)
4- افزایش سرعت در دویدن
ضمناً بدن آنها بسیار چابکتر و انعطافپذیرتر شده بود، قفسه سینه آنها نیز بازتر شده و قلب آنها از قدرت بیشتری برخوردار شده بود. دکتر لی بـِرِک، از دانشگاه لوما لیندای کالیفرنیا میگوید: طناب زدن مثل استفاده از آسپرین است. به این دلیل که ورزش باعث ایجاد آرامش طبیعی در بدن انسان میشود که آن را بتااندورفین مینامند و این امر در اثر فعالیتهای سخت و توانفرسا ایجاد میگردد. این ماده باعث ترشح هورمونی از طریق مغز میشود و غدد مخاطی نیز باعث افزایش تحمل درد و احساس خوب بودن میشوند. تناسب فیزیکی باعث میشود بتااندورفین سریعتر و به مقدار بیشتر تولید گردد، در حالی که در افرادی که فاقد تناسب فیزیکی هستند اینگونه نیست.
طناب زدن چقدر کالری می سوزاند؟
اگر در هر دقیقه بین 120 تا 140 طناب بزنید، در هر ساعت 720 کالری میسوزانید و این میزان دو برابر سوخت کالری در ورزشهایی نظیر تنیس و والیبال است. به گفته دکتر لئونارد شوارتز (متخصص قلب و عروق)، اگر به جای حذف یک وعده غذا از برنامه روزانه بتوانید طناب بزنید 90 درصد از آنچه که از دست میدهید چربیهای اضافه خواهد بود. همچنین اگر بتوانید روزانه معادل 1500 کالری از طریق ورزش بسوزانید (که این میزان پنج برابر مقداری است که انجمن قلب امریکا برای تناسب اندام تجویز میکند) با سرعت بسیار زیادی کاهش وزن خواهید داشت. حتی اگر هدف شما سوخت کالری نباشد، از طناب زدن مشکلی برای شما ایجاد نخواهد شد.
طناب زدن برای لاغری شکم
به کمک طناب زدن مداوم، میتوان در هر ساعت ۷۲۵ کالری سوزاند، این میزان کالری سوزانده شده باعث لاغر شدن میشود. با طناب زدن میتوان به وزن ایدهآل رسید، برای این منظور باید به مدت زمان طنابزدن توجه کرد و سریع از آن دست نکشید.
برنامه 15 هفته ای طناب زدن جهت لاغری به صورت زیر است:
- هفته اول و دوم 15 ثانیه طناب بزنید و 8 بار تکرار کنید بین هر تکرار 45ثانیه استراحت کنید
- هفته سوم و چهارم15 ثانیه طناب بزنید و 12بار تکرار کنید و بین هر تکرار 15ثانیه استراحت کنید
- هفته پنجم وششم 30 ثانیه طناب بزنید و 8بار تکرار کنید و بین هر تکرار 15 ثانیه استراحت کنید
- هفته هفتم و هشتم یک دقیقه طناب بزنید 7بار تکرار کنید و بین هر تکرار 30 ثانیه استراحت کنید
- هفته نهم و دهم 5 دقیقه طناب بزنید و 2بار تکرار کنید و بین هر تکرار یک دقیقه استراحت کنید
- هفته یازدهم و دوازدهم 3 دقیقه طناب بزنید و 5بار تکرار کنید و بین هر تکرار یک دقیقه استراحت کنید
- هفته سیزدهم و چهاردهم 6 دقیقه طناب بزنید و 3بار تکرار کنید و بین هر تکرار دو دقیقه استراحت کنید
- در هفته پانزدهم 8 دقیقه طناب بزنید و 3بار تکرار کنید و بین هر تکرار 3دقیقه استراحت کنید
مضرات طناب زدن برای زانو
ورزش هایی که در آن حرکت های خم شدن زانوها و فرود آمدن روی پاها به دفعات زیاد انجام می شود نیز برای زانوها مضر هستند، تنیس، بدمینتون و فوتبال از این دسته ورزش ها محصوب می شوند.
طناب زدن جزو موارد استثنایی است که به رغم پریدن آسیبی به زانو وارد نمی کند ورزش هایی که در آنها فرد می پرد، فرود می آید یال در حال دویدن به طور ناگهانی تغییر مسیر می دهد فشار خیلی زیادی روی زانوها وارد می کند که ممکن است منجر به آسیب به رباط های زانو و به خصوص رباط صلیبی قدامی می شوند.
با این وجود به کسانی که آرتروز زانو دارند توصیه می شود از انجام دادن این ورزش اجتناب کنند چرا که به زانوها فشار وارد می کند.
نبض ما– گردآوری
منابع
تبیان، باشگاه خبرنگاران، ادکوان، همشهری
با وجود دیسک کمر می توان طناب زد ؟؟؟
سلام خسته نباشید من ۱۹سالمه وبا ۱۶۵قد و ۶۹کیلو گرم وزن دچار اضافه وزن هستم ایا میتونم با ورزشی مثه طناب زنی و به اندازه کردن وعده های غذایی به وزن ایده ال خودم برسم؟؟
سلام – بله شما میتوانید با طناب زدن و پیاده روی بصورت تند و منظم و رعایت رژیم وزن کم کنید
سلام .. محمد حسین هستم ۶۵ کیلو قد ۱۷۲ امادگی بدنی خوب ولی نه عالی… میخواستم ببینم ۳۰ دقیقه طناب زدن برای زانوهایم مشکل ایجاد میکند یا خیر؟
سلام من ۲۶ سال دارم جدید به این ورزش رو آوردم ولی هنگام ریسمان بازی قسمت عقب سرم درد شدید پیدا میکند وباعث میشه که متوقف کنم لطفا اگر میدانید معلومات ارایه نماید ممنون
سلام من خار پاشنه دارم و البته کلی اضافه وزن خواستم ببینم طناب زدن اونو بدتر میکنه یا نه
بدن ببین جون بابا
خخخخخخخ😁
سلام . میخواستم بدانم که تناب زدن برای دسک کمر ضرر دارد یا خیر لطفا جواب درست و واضح بدهید ممنون
بله از نظر من که پزشک هستم
درراا
سلام بعضی ها میگویند باعث افتادگی رحم میشود درسته
سلام علیکم. بنده به دکتر قلب مراجعه کردم و طی آزمایشاتی معلوم شد چربی کبد دارم و دکتر گفته باید روزانه طناب بزنم.و من هم بلدم اما ساق پام خیلی درد میکنه با طناب زدن سن م هم ۱۸سال هست.
سلام عادیه و در دفعات بالاتر مشکلتون حل میشه
متشکرم
بابت متن مفید
سلام ببخشید من دستگاه iud دارم ورزش طناب زنی مشکلی ایجاد نمیکنه
مقاله iud همین سایت رو مطالعه کن دوست عزیز
سلام آیا طناب زدن باعث واریکوسل می شود؟؟
ممنون
درود و عرض ادب، خسته نباشید
بنده ۲۸ سال دارم از لاغری هم بشدت متنفرم قدم ۱۸۱ وزن ۷۶ کیلوگرم کشتی و بدنسازی هم میرم چکار کنم با طناب زدن استقامت و قدرتم بالا بره ولی لاغر نشم؟ با تشکر
سرعتی کار کن و از طناب سنگین استفاده کن ،سعی کن ده دقیقه کار کنی ولی تو اون ده دقیقه تعداد بالا بزن ،نه اینکه یک یا دو ساعت کار کنی ولی تعداد کم
درصورتی که مشکل افتادگی رحم و مثانه نباشه باطناب زدن ممکن این مریضی بگیری
سلام.. خانمی ۵۰ ساله هستم ورزشکار.. دو و تی ار ایکس و کوه نوردی انجام میدم.. برخلاف تصور که گفتید طناب به زانو فشار نمی اره، در حین طناب زدن تو هوا زانوم انگار خالی کرد و میخواست در بره ولی رباط زانو اونو دوباره برگردوند به حالت اول.. چند روزی درد داشتم و قسمت خارجی زانوم انگار قلنج شده بود پدر به پشت زانو و رگ سیاتیکم زد.. طناب زدن می تونه اسیب برسونه به زانو
با سلام وخداقوت بنده ۴۵سال دارم ودیسک خفیف گردن دارم که در دست راست من احساس درد میکنم
آیا طناب زدن روزانه ضرر دارد یا خیر
با سلام وخداقوت بنده ۴۵سال دارم ودیسک خفیف گردن دارم که در دست راست من احساس درد میکنم
آیا طناب زدن روزانه ضرر دارد یا خیر
سلام من نرمی استخوان دارم .ویکسال هست به طورمداوم قرص مصرف میکنم .ولی متاسفانه هیچ تاثری نداشته .میخواستم پرسم نرمی استخوان درمان داره؟ وطول درمانش تا چه مدت هست ؟سپاس