درمان بواسیر خارجی بدون جراحی
بواسیر خارجی شایع ترین نوع بواسیر بوده و مشکلات و ناراحتی های آن بیشتر و معمول تر است زیرا باعث درد، خارش شدید و مشکل در هنگام نشستن می شود. خوشبختانه درمان بواسیر خارجی و داخلی امکان پذیر است.
نبض ما– بواسیر خارجی، به صورت درد در قسمت راست روده بوده و با جمع شدن خون در زیر پوست، توده یا برآمدگی دردناک و سختی به وجود میآید که در اصطلاح به آن ترومبوزه یا بواسیر دلمه شده می گویند.
در این حالت، بیمار مبتلا به هموروئید یا بواسیر، پس از دفع مدفوع، گاهی اوقات رگههای خون را روی دستمال و یا کاسه توالت میبیند و معمولا این موضوع فرد را برای درمان بواسیر خارجی به پزشک می کشاند.
هموروئید به صورت تورم رگها در اطراف مقعد بوده وحدود ۵۰ درصد از بزرگسالان ،علائم هموروئید را تا سن ۵۰ سالگی تجربه کرده اند.
هموروئید یا بواسیر، می تواند به صورت داخلی یا خارجی باشد. هموروئید داخلی در بخش راست روده رشد می کند و هموروئید خارجی در خارج از مقعد به شکل توده و برآمدگی ایجاد می شود.
چه عاملی باعث ایجاد بواسیر خارجی می شود
شایعترین علت بواسیر خارجی، فشار در هنگام اجابت مزاج و تکرار این کار در هربار اجابت مزاج است. بواسیر، هنگامی ایجاد می شود که رگهای رکتوم بزرگ و متورم شده و به صورت زائده ای در ناحیه مقعد حالت بیرون زدگی ایجاد کند.
نشانه های بواسیر در بانوان
بواسیر یکی از بیماری های رایج در بین خانم هاست و علائمی دارد که باید حتما از آن مطلع باشید. بواسیر حاصل بزرگ شدن عروق خونی مقعد است. به طور کلی علائم بزرگ شدن عروق خونی مقعد عبارتند از:
- ناراحتی در مقعد
- خارش
- درد
- خون ریزی
اگر خانمی یکی از این نشانه ها را در خود یافت، حتما باید به سراغ یک پروکتولوژیست ( متخصص بیماری های مقعدی) برود. نشانه های بواسیر مطابق مراحل زیر گسترش می یابند:
احساسات ناخوشایندی که در ناحیه مقعدی بروز می کند باعث این حس می شود که در جسم خارجی در روده قرار دارد. دقت داشته باشید که ناراحتی و حس ناخوشایند اولین نشانه بروز بواسیر است و به نوعی باید بسیار به آن توجه شود.
خونریزی از مقعد که معمولا به رنگ قرمز مایل به زرد است، یک شاخص غیر قابل انکار در رابطه با وجود بواسیر در خانم هاست. خونریزی معمولا در هنگام تخلیه روده و یا بلافاصله بعد از آن صورت می گیرد. خون با محتویات روده مخلوط نیست، بلکه بر روی سطح آن قرار دارد.
مقدار خون می تواند متفاوت باشد. گاهی اوقات چند قطره کوچک ظاهر می شود، و در برخی موارد، بیمار به خاطر خونریزی زیاد دچار وحشت می شود. خونریزی طولانی مدت می تواند باعث کاهش هموگلوبین در بدن زن شده و باعث گسترش بیماری هایی چون آنمی گردد.
احساس درد، نشانه ای از عوارض ناشی از بواسیر است. ایجاد ترک و زخم در ناحیه مقعدی یا التهاب هموروئید بزرگ شده می تواند با درد همراه باشد. همچنین به طور مشابه، احساسات دردناک در طول عمل دفع و پس از آن نیز ممکن است رخ دهد.
خارش به عنوان نشانه ای از سوزش پوست در ناحیه عبوری از مقعد و پرینیوم ظاهر می شود که نشان دهنده احتمال بروز اگزما در آن ناحیه است. اگر یک زن محل های خارش را بخاراند، می تواند باعث انتقال عفونت های ناشی از ناخن شود و که موجب بروز علائم چرکی شود. علاوه بر این، آسیب دائمی بافتها با ظهور تومورها نیز همراه است.
علائم بواسیر به طور ذاتی می تواند متغیر باشد. گاهی اوقات شدت کمی دارند. گاهی اوقات تقریبا ناپدید می شوند به طوری که در این زمان بیماران در مورد بیماری خود شکایت نمی کنند. اما تأثیر عوامل نامطلوب یا تشدید آن ها می تواند دوباره احساس ناخوشایند را با خود به همراه بیاورد.
تشخیص علائم بواسیرخارجی
تشخیص به موقع علائم بواسیرخارجی می تواند به فرد مبتلا به بواسیر کمک فراوانی کند. شدت بواسیردر هرفردی ممکن است متفاوت باشد. برخی از علائم بواسیر خارجی به صورت زیر است:
خارش در اطراف مقعد و یا قسمت راست مقعد ، درد در اطراف مقعد، ایجاد توده هایی نزدیک ویا اطراف مقعد، خون در مدفوع. این مورد، شامل دیدن خون در کاغذ توالت یا در کاسه توالت است. توده های اطراف مقعد نیز ممکن است متورم شوند.
لازم به ذکر است که این علائم ممکن است به علت شرایط دیگری نیز رخ دهد. اما اگر این علائم را در خود مشاهده کردید، باید با پزشک خود مشورت کنید.
علل بواسیرخارجی چیست
شایع ترین علت بواسیر، ابتلا به سندروم روده تحریک پذیر است. این مورد، اغلب ناشی از یبوست یا اسهال شدید است. تنش در راه جریان خون به داخل و خارج از منطقه ایجاد می شود. نتیجه آن هم جمع شدن خون و بزرگ شدن عروق در آن منطقه است.
زنان باردار نیز ممکن است در معرض خطر افزایش بواسیر باشند؛ زیرا فشار رحم، به رگ های این منطقه فشار می آورد.
چه کسانی در معرض ابتلا به بواسیر خارجی هستند
در برخی موارد، چناچه والدین شما مبتلا به بواسیر باشند، ممکن است شما نیز به این بیماری دچار شوید.یکی دیگر از مواردی که ممکن است باعث ایجاد بواسیرخارجی شده و این افرادرا در معرض آن قرار دهد، نشستن زیاد برای اجابت مزاج و تکرار آن است که در نتیجه فشار زیاد احتمال ابتلا به بیماری بواسیر بالا می رود.
هر چیزی که موجب فشار شما برحرکات روده شود؛ می تواند به بواسیر خارجی منجر شود.
اگر شما در مورد ابتلا به بواسیر خارجی اطمینان نداشته و تشخیص برای شما مشکل باشد ،مشورت با پزشک متخصص می تواند در تشخیص بیماری کمک موثری باشد.
چگونه می توان از بروز بواسیر خارجی جلوگیری کرد
عامل اصلی جلوگیری از بواسیر خارجی، جلوگیری از انسداد در هنگام حرکت روده است. اگر یبوست شدید دارید، می توانید از داروهای ملین و یا مواد غذایی با فیبربالا در رژیم غذایی خود استفاده کنید.
اگر این گزینه ها به شما کمک نمی کند، بهتراست با پزشک خود در مورد گزینه های دیگر برای کاهش فشارمشورت کنید.
درمان بواسیر خارجی
بواسیر را می توان بسته به شدت آن، از طریق چند روش درمان کرد. پزشک شما ممکن است در مورد مصرف برخی داروها برای بهبود و یا کاهش درد از شما سوال هایی بپرسد.
بعضی از درمان های عمومی و اولیه که ممکن است پزشک شما آن را توصیه کند شامل یخ هایی برای کاهش تورم، شامپوها یا کرم های کاهش دهنده خونریزی است.
این گزینه ها می تواند به افرادی که مبتلا به بواسیر خارجی خفیف تر هستند کمک کند. اگر مبتلا به بواسیر شدیدتر هستید، پزشک شما ممکن است روند درمان را به صورت عمل جراحی صورت دهد.
درمان های جراحی شامل موارد زیر است:
– حذف هموروئید، که به عنوان هموروئیدکتومی شناخته می شود.
– سوزاندن بافت هموروئید با استفاده از اشعه مادون قرمز، لیزر یا انعقاد الکتریکی.
– ایجاد لایه سازی به منظور کاهش بواسیریاهموروئید. آزمایشات دیگری نیز به منظور بررسی ، تشخیص و درمان بواسیر مورد استفاده قرار می گیرد. که شامل:
- پروکتوسکوپی
- معاینه دیجیتال رکتوم
- کولونوسکوپی
- آنوسکوپی
پزشک شما ممکن است تشخیص را با یک معاینه فیزیکی شروع کند. در مورد بواسیرخارجی، این آزمایش و معاینه فیزیکی بسیار کاربرد داشته و پزشک، به راحتی می تواند بواسیر خارجی را تشخیص دهد.
اگر پزشک شما مشکوک به هموروئید داخلی یا خارجی باشد، ممکن است از آندوسکوپی ،برای بررسی داخلی استفاده کند. بواسیرداخلی می تواند با کولونوسکوپی، یا پروکتوسکوپی تشخیص داده شود.
درمان بواسیر خارجی با روشهای خانگی
بواسیر را می توان در مراحلی که هنوز بیماری شدت نیافته است، از طریق درمان های خانگی بهبود بخشیده و از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد.
منطقه پشت را به طور منظم پاک کرده و تمیزنگه دارید.در بسیاری مواقع ممکن است تمیز کردن این ناحیه کمی دردناک باشد به همین دلیل این کار را به آهستگی انجام داده و می توانید از آب گرم، لیف حمام استفاده کرده و با یک صابون ملایم بشویید.
استفاده از کرم های مخصوص برای تسکین درد مانند هیدورکورتیزون یا بنزوکائین، موثراست.
درمان بواسیر خارجی با استفاده از ژل آلوئه ورا
ژل آلوئه ورا، در داروخانه ها یافت می شود. همچنین می توانید به طورمستقیم ازداخل برگ گیاه آلوئه ورا آن را استفاده کنید. آلوئه ورا، دارای خواص ضد التهابی است که در درمان بیماری های التهابی پوست موثر هستند.
با این حال، شما فقط باید از ژل آلوئه ورا خالص برای بیماری بواسیر استفاده کنید. برخی از افراد به آلوئه ورا آلرژی دارند، به خصوص کسانی که به سیر یا پیاز آلرژی دارند.
به همین دلیل واکنش آلرژیک را با مالیدن یک مقدار کم حجم از آن بر روی ساعدتان به مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت بررسی کنید. اگر هیچ واکنشی رخ نداده باشد، می توانید از آن استفاده کنید.
حمام گرم با نمک
حمام گرم می تواند باعث تسکین تحریک هموروئید شود. شما می توانید از یک وان پلاستیکی کوچک که روی صندلی توالت قرار می گیرد یا یک وان حمام کامل در حمام، استفاده کنید. حمام گرم به مدت ۲۰ دقیقه پس از حرکت روده بیشتر موثر خواهد بود. اضافه کردن نمک های مخصوص نیزمی تواند باعث کاهش درد شود.
کمپرس سرد
استفاده از یخ و کمپرس آب سرد به مدت ۱۵ دقیقه درناحیه مقعد، بسیار موثر است. در مورد بواسیر بزرگ و دردناک، این کارمی تواند یک درمان بسیار موثر باشد. بهتر است یخ را درون یک پارچه یا حوله کاغذی بپوشانید و هرگز آن را به طور مستقیم به پوست نزنید. کمپرس آب سرد به درمان بواسیر خارجی بدون جراحی کمک می کند.
استفاده ار لباس های پنبه ای برای درمان بواسیر خارجی
پرهیز از استفاده از لباس های تنگ و استفاده از لباس های پنبه ای، به طور بالقوه ای می تواند علائم را کاهش دهد.
اجتناب از استفاده از مواد شوینده معطر و یا نرم کننده های مخصوص لباس به منظور کاهش تحریک، توصیه می شود.
بهترین داروی بواسیر چیست؟
اگر می خواهید با داروهای موثر برای درمان بواسیر آشنا شوید، با ما همراه باشید. راه های درمانی مختلفی برای درمان بواسیر وجود دارد. از جراحی گرفته تا مراقبت های خانگی. در این مقاله با برخی از داروهای مورد استفاده برای درمان بواسیر آشنا می شویم.
داروهای بدون نسخه
کرم ها، پماد ها و شیاف های مختلفی را می توان از داروخانه ها بدون نسخه تهیه کرد که می توانند برای از بین بردن هر گونه تورم و ناراحتی استفاده شوند. این داروها فقط باید برای 5 تا 7 روز در هر بازه زمانی استفاده شود. چرا که ممکن است در صورت استفاده طولانی پوست حساس در اطراف مقعد را تحریک کنند.
هر دارو باید با رژیم غذایی و مراقبت های مخصوص خود استفاده شود. همچنین شواهدی وجود ندارد که نشان دهد یک روش موثرتر از دیگری است. از داروساز خود برای این که بدانید کدام محصول برای شما موثرتر است مشاوره بخواهید. همچنین حتما نوشته های مخصوص بیمار روی دارو را مطالعه کنید. توجه داشته باشید که بیش از یک محصول استفاده نکنید.
کرم های کورتیکواستروئید
اگر التهاب شدید در داخل و اطراف مقعد خود داشته باشید، متخصص شما ممکن است کرم هایی را تجویز کند که حاوی استروئید باشند. باید بدانید که از کرم های کورتیکواستروئید بیش از یک هفته در یک بازه درمانی نباید استفاده کرد چرا که ممکن است موجب تشدید حساسیت پوستی شود.
آرام بخش ها
داروهای متداول آرام بخش مانند پاراستامول می تواند به کاهش درد بواسیر کمک کند. اما اگر خونریزی بیش از حد دارید، از مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن اجتناب کنید زیرا ممکن است خونریزی رکتال را بدتر کنند.
شما همچنین باید از استفاده از داروهای مسکن کدئین اجتناب کنید زیرا ممکن است باعث یبوست شوند. پزشک شما ممکن است داروهایی را به شما تجویز کند که حاوی بی حس کننده های موضعی باشند. همانند موارد دیگر این داروها هم نباید بیش از چند روز مورد استفاده قرار گیرند.
ملین ها
اگر مبتلا به یبوست باشید ممکن است پزشک شما برایتان ملین هم تجویز کند. ملین ها به دفع مدفوع کمک خواهند کرد.
برخی داروهای مورد استفاده برای بواسیر
Anucort-HC rectal | تجویزی |
Proctofoam HC rectal | تجویزی |
lidocaine topical | تجویزی/ بدون نسخه |
Analpram-HC rectal | تجویزی |
Preparation H rectal | بدون نسخه |
RectiCare topical | بدون نسخه |
Caladryl topical | بدون نسخه |
pramoxine topical | بدون نسخه |
پیشگیری از بواسیر خارجی
تغییرات زندگی و تغذیه، بهترین راه برای جلوگیری از بروز بواسیر یا هموروئید است. مصرف مقدار زیادی فیبر غذایی (به خصوص در گیاهان) و نوشیدن مقدار زیادی آب برای جلوگیری از این بیماری ، ضروری است، زیرا پروتئین و نوشیدن آب فراوان از یبوست جلوگیری می کند.
ورزش منظم و جلوگیری از نشستن برای مدت زمان طولانی نیز می تواند به جلوگیری از هموروئید کمک کند. موثرترین راه برای جلوگیری از یبوست، حمام رفتن مرتب است. همچنین تاخیر در اجابت مزاج باعث ایجاد یبوست و در نتیجه ایجاد بواسیر می شود.
در این حالت ، مدفوع سفت تر شده و ممکن است به بواسیر خارجی منجر شود و درمان بواسیر خارجی را با مشکل روبرو می کند.
برای درمان بواسیر توالت ایرانی بهتر است یا توالت فرنگی؟
تیم ترجمه نبض ما
منبع:
درمان بیماری هموروئید(بواسیر) در طب اسلامی و سنتی
هموروئید به دو نوع کلی نر و ماده تقسیم می شود که در بعضی موارد ممکن است هر دو نوع با هم اتفاق افتاده و ایجاد شود. بواسیر به چهار درجه خفیف تا خیلی شدید تقسیم می شود. بهترین راه برای در امان ماندن از این بیماری، پیشگیری است که در روایات اسلامی راه های پیشگیری و علل ایجاد این بیماری، بصورت دقیق و کامل بیان شده است که می توانید برای اطلاع از آنها به روایات مربوطه مراجعه نمایید. در خصوص درمان هم باید گفت که در طب جدید، پزشکان بیشتر این بیماری را از طریق جراحی درمان می کنند که متاسفانه بدلیل عوارض جراحی و برگشت پذیر بودن این بیماری، راه حل مناسبی نمی باشد. اما در طب اسلامی و سنتی راه هایی برای درمان و بهبودی این بیماری سفارش شده که اگر دقیق و درست عمل شوند، در مدت دو یا سه هفته این بیماری بهبود پیدا کرده و اگر این درمان ها ادامه یابد باعث بهبودی کامل خواهد گردید.
برخی عواملی که باعث تشدید بیماری هموروئید می شوند:
1. اسهال در فرد مبتلا مهمترین دلیل تشدید این بیماری می باشد.
2. یبوست هم باعث تشدید این بیماری می شود زیرا مدفوع نباید خشک و سفت باشد و با سختی و زور زدن دفع شود؛ بلکه مدفوع باید نرم باشد و به راحتی دفع شود. استفاده از داروی ملین استاد تبریزیان هم برای راحت دفع کردن مدفوع مفید است.
3. جلو گیری از ایجاد سودا در خون که به همین دلیل نباید غذاهای سودا زا بخورد. چون اگر سودای خون زیاد شود این بیماری هم تشدید می شود و حتی باعث خونریزی می گردد.
راه های درمان این بیماری:
1.در بواسیر پفکی هر روز انگور هسته دار را با هسته اش باید بخورد؛ طوری که موقع خوردن هسته اش را بجود و خورد کند.
2.همراه ناهار حداقل به اندازه یک مشت سبزی تره بخورد و همراه شام هم حداقل یک مشت سبزی خرفه میل نماید.
3. هرشب حداقل یک قاشق گیاه زنیان را با همان اندازه مغز گردو بخورد یا بجای خود زنیان یک استکان عرق زنیان را با چندتا گردو میل نماید.
4. اگر از محل بواسیر دچار خون ریزی است؛ برای بند آمدن خون ریزی، هر روز یک قاشق سماغ تازه صبح و یک قاشق هم شب بخورد. بعد از چند روز خون ریزی قطع می شود.
5. قبل از رفتن به دستشویی بزرگ(مدفوع) باید مقعد را با روغن خیار چرب کند و اگه روغن خیار نبود با روغن زیتون و اگر نبود با بقیه روغن ها که به آنها حساسیت ندارد مانند روغن کوهان شتر و… و بعد از دستشویی بزرگ(مدفوع) بلافاصله حمام نرود و حداقل چند ساعت صبر کند و بعد از سر جا رفتن زواید بواسیر و عادی شدن آن، حمام رفتن مانعی ندارد. و بعد از حمام هم مقعد را با همان روغن ها چرب نماید.
6. اگر درد دارد می تواند شیاف هموروئید که در داروخانه ها موجود است را نرم و له کند و مثل کرم و پماد به محل درد و مقعد مالیده و آغشته نماید. همچنین مالیدن روغن بنفشه به مقعد نیز در مواردی باعث کم شدن یا از بین رفتن درد و التهاب می شود. همچنین مقعد را در معرض آب گرم قرار دادن، باعث کم شدن درد آن می شود. استاد ضیایی هم قرار دادن تفاله چای بصورت پماد روی مقعد را در کاهش درد آن موثر و مفید می داند.
7. استاد تبریزیان خوردن قرص خون(که از محصولات طبی خود ایشان است) را مفید می داند و همچنین مالیدن پودر سعد کوفی به مدت یک دقیقه به مقعد و سپس شست و شوی آن را هم راه دیگر درمان معرفی می نماید.
8. طهارت و شستن مقعد با آب سرد بعد از دفع مدفوع هم باعث جلوگیری از تشدید این بیماری می شود.
9. بعضی هم حجامت و زالو انداختن برای خارج کردن خون سودا از محل بیماری را، راه حل درمان این بیماری معرفی می نمایند.
10. همچنین نشستن در محلول جوشانده پوست انار باعث جمع شدن و داخل رفتن زائده های بواسیر می شود.
یقین داشته باشید که اگر بصورت کامل و درست راه های درمانی بالا را هر روز انجام دهید، بیماری هموروئید(بواسیر) شما بهبود پیدا کرده و با ادامه دادن این روش ها کاملا درمان خواهد شد. اما دقت کنید برخی از افراد به برخی از این روش ها حساسیت داشته و ممکن است برخی از این درمان ها مناسب آنها نباشد. لذا در صورتی که برخی از راه های درمانی باعث تشدید بیماری و زیاد شدن درد، سوزش، التهاب و… شد، از ادامه دادن و استفاده از آنها خودداری نموده و از بقیه روش ها استفاده نمایید.
سلام من بواسیر درجه چهار خارجی دارم که خیلی درددارم ولی موقع دسشویی کردن درد ندارم من چکار کنم که درد نداشته باشم ایا نشستن دراب وسرکه سیب تاثیری دارد زالو انداختن چی تاثیری دا رد یانه باتشکر ازشم
با سلام چند ماهی است که موهای سرم ریخته به شدت میریزه .علت ان چیه مرسین.
سلام بواسیرخارجی اکه برداشته نشود ایا خطرناک است ایا اگر درمان نشود خطرناک. است حقیقت از عمل حرجی واهمه دارم با تشکر
سلام اقای دکتر چن روزه از مقعدم یه چیز اومده بیرون فقط درد دارم همون موارد که گفتید انجام بدیم خوب میشم
سلام وقتتون بخیر..راستش چندروزیه ازمقعدم بیرون زدگی حس میکنم ولی نه دردی دارم نه علائم دیگه ای فقط وقتی به این دست بزنم دردمیگیره به نظرتون ممکنه بخاطربواسیرخارجی باشه؟خیلی نگرانم