اقدامات لازم هنگام خراب شدن یا شکستن پلاک متحرک ارتودنسی
ارتودنسی فرایندی چند ساله و طولانی است. در طول این مدت ممکن است در اثر جویدن غذاهای سفت یا اتفاقات دیگر، شاهد شکستن پلاک متحرک ارتودنسی باشید. با این که بهتر است چنین اتفاقی رخ ندهد اما در صورت بروز، میتوانید به دنبال راه حلهای مختلفی باشید. تماس با دندانپزشک یکی از این راهکارها است. در ادامه این مقاله به بررسی نکات بیشتری درباره شکستن پلاک متحرک ارتودنسی میپردازیم.
عواملی که سبب خراب شدن پلاک متحرک میشوند؟
در صورت شکستن پلاک متحرک ارتودنسی، چند هفتهای برنامه ارتودنسی شما عقب میافتد؛ زیرا باید قالبگیری و ساخت مجددا انجام شود. به همین دلیل باید از عواملی که باعث خراب شدن یا شکستن پلاک متحرک ارتودنسی میشوند، اجتناب کنید.
- عدم شستشوی صحیح: پلاک متحرک باید روزانه شستشو داده شود. با این حال نباید به هیچ عنوان با آب داغ یا ماده شوینده قوی این کار را بکنید. بهتر است از آب ولرم و از یک شوینده ملایم استفاده کنید و هرگز آن را در مقابل نور خورشید قرار ندهید.
- خوردن غذاهای سفت: هنگامی که پلاک متحرک در دهانتان است، نباید به سمت غذاهای سفت و خشک بروید. با این کار فشار زیادی به پلاک وارد شده و باعث شکستگی آن میشود.
- عدم رعایت بهداشت دهان: روزانه چندبار دندانها و پلاک خود را بشویید. اگر بعد از خوردن خوراکی، بهداشت را رعایت نکنید، دهانتان بوی بدی میگیرد.
- استفاده از سفید کننده: ممکن است پلاک متحرک ارتودنسی شما بعد از گذشت زمان، تغییر رنگ بدهد. این در حالی است که نباید برای تمیز کردن آن به سراغ سفید کننده بروید. این کار هم برای دهان و دندانها و هم برای خود پلاک ضرر دارد.
- عدم نگهداری پلاک داخل محفظه: بعضی از افراد عادت دارند که پلاک ارتودنسی را هرجایی رها میکنند. این کار باعث گم شدن یا شکستن پلاک متحرک ارتودنسی میشود.
اهمیت زمان، هنگام گم شدن یا خراب شدن تری اینویزیلاین
گم شدن یا شکستن پلاک ارتودنسی متحرک در طول روند درمان، میتواند مشکلات زیادی را برای شما ایجاد کند. اول از همه، روند حرکت دندان ها در ارتودنسی شفاف متوقف میشود. بنابراین باید به سرعت با ارتودنتیست خود تماس بگیرید و شرایط را به او توضیح دهید.
در صورتی که مدت زمان زیادی تا شروع استفاده از الاینر بعدی مانده باشد، ممکن است ارتودنتیست شما توصیه کند به استفاده از اینویزیلاین قبلی برگردید تا مجددا قالبگیری انجام شده و تری اینویزیلاین جدید را داخل دهان قرار دهید.
در صورتی که مدت زمان زیادی تا شروع الاینرهای بعدی نمانده باشد، در صورت موافقت پزشک میتوانید به مرحله بعدی بروید.
اگر خراب شدگی پلاک متحرک جزئی و ناچیز باشد، احتمالا متخصص ارتودنسی توصیه میکند که هنگام استفاده از پلاک، احتیاط کنید تا دوره به اتمام برسد. اما اگر پلاک دچار شکستگی شده باشد، باید به سرعت آن را تعویض کنید.
در زمان ترک خوردن پلاک شفاف چکار کنیم؟
ترک خوردن پلاک شفاف میتواند منجر به شکستن آن شود. بنابراین به محض مشاهده اولین ترک، با ارتودنتیست خود تماس بگیرید و شرایط را به او اطلاع دهید. احتمالا اگر ترک کوچک باشد، با احتیاط همچنان بتوانید از پلاک استفاده کنید.
اگر شکستن پلاک متحرک ارتودنسی را مشاهده کردید، به هیچ عنوان از آن استفاده نکنید؛ چراکه ممکن است به لثهها آسیب وارد کند.
- اگر هنوز الاینر قبلی خود را دارید، بعد از مشورت با متخصص ارتودنسی موقتا از آن استفاده کنید. این باعث میشود که موقعیت دندانها تا آماده شدن پلاک شفاف بعدی تغییر چندانی نکند.
- به هیچ عنوان سعی نکنید با هیچ چسبی پلاک های ارتودنسی متحرک را دوباره بچسبانید. این پلاک ها قرار است 22 ساعت در طول شبانه روز در دهان شما قرار بگیرند. مطمئنا هیچ چسبی برای قرار گیری در دهان شما بی ضرر نیست.
- تا زمان مراجعه بعدی به ارتودنتیست و قالبگیری مجدد، سعی کنید از خوردن غذاهای سفت اجتناب کنید. اگر لازم است، زمان غذا خوردن پلاک را از دهان خارج کنید و همیشه آن را داخل محفظه مخصوص قرار دهید.
پیشگیری از خراب شدن پلاک متحرک
برای جلوگیری از خراب شدن و شکستن پلاک متحرک ارتودنسی باید در طول فرایند درمان موارد زیر را رعایت کنید. البته علاوه بر رعایت موارد زیر، لازم است تا به متخصص ارتودنسی باتجربه مراجعه کنید تا برای ساخت پلاک از مواد درجه یک استفاده کند.
- تمیز کردن منظم: به طور منظم و بعد از هر وعده و نیم وعده غذایی، پلاک خود را تمیز کنید.
- اجتناب از مواد شیمیایی: از ابتدا تا انتهای دوره درمان از تماس پلاک با مواد شیمیایی مانند الکل یا سفید کننده اجتناب کنید.
- مراجعه منظم به متخصص ارتودنسی: جلسات دورهای دندانپزشک خود را فراموش نکنید تا تنظیمات پلاک به هم نریزد.
- عدم قرار دادن در معرض حرارت و نور: شاید تصور کنید که قرار دادن پلاک در معرض حرارت یا نور خورشید آن را آنتی باکتریال میکند اما بیشتر باعث خراب شدن پلاک میشود.
- استفاده از محلولهای مخصوص: هفتهای یک بار یا دو بار پلاک ارتودنسی را داخل یک محلول مخصوص تمیز کننده قرار دهید.
- نگهداری در محفظه: پلاک ارتودنسی خود را در محفظه مخصوص قرار دهید. البته بهتر است اجازه دهید به طور منظم داخل دهان باشد و فقط در مواقع ضروری آن را خارج کنید.
در صورتی که مواد بالا را رعایت کنید در طول درمان شاهد شکستن پلاک متحرک ارتودنسی نمیشوید. بلکه تنها در صورت بروز حوادث ناگوار ممکن است آسیبی به پلاک وارد شود.
احتمال شکستن پلاک متحرک ارتودنسی در طول دوره چند ساله درمان زیاد است. بنابراین در صورتی که چنین اتفاقی رخ داد خود را سرزنش نکنید. به جای آن، به سرعت با دندانپزشک خود تماس بگیرید و هنگام استفاده از پلاکهای شفاف بعدی، نکات ایمنی را رعایت کنید.