طرز تهیه و معرفی دمنوش های مفید برای سلامتی

دمنوش ها نوشیدنی هایی سالم است که سبب آرامش می شود و می توان با استفاده از دمنوش ها ناخوشی هایی همانند درد دل یا آرتریت را درمان کرد.

نبض ما– گردآوری

شاید به شما هم گفته میشود که کمتر مواد مضر را مصرف کنید و از اینگونه مواد دوری کنید ولی در کنار پرهیز میتوان از نوشیدنی ها و خوراکی های مفید استفاده کرد. دمنوش ها نوشیدنی هایی سالم میباشند که سبب میشوند آرامش را احساس کنیم و البته میتوان با استفاده از آن ها ناخوشی هایی همانند درد دل یا آرتریت را درمان کرد.

دمنوش ها عوارض جانبی داروهای شیمیایی را ندارند و سخاوتمندانه به شما لذت و سلامتی را هدیه می‌دهند. این روزها که هوا سرد است نوشیدن یک فنجان دمنوش حسابی دلچسب است و گرما را در تمام رگ‌های آدم به حرکت در می آورد.

چای سیاه

چای سیاه سرشار از تانین است که قدرت ضدالتهابی بالایی دارد و ضدباکتری محسوب می‌شود. این چای که جزو نوشیدنی‌های پرطرفدار است برای تسکین اسهال یا نفخ و احساس سنگینی مفید است به خاطر اینکه باعث می‌شود بدن به راحتی مایعات را جذب کند. چای سیاه همچنین برای کاهش ورم جای بریدگی، نیش زنبور و حشرات، دندان درد یا ورم ملتحمه نیز مفید است.
اگر از تعریق زیاد پا و بوی بد آن رنج می برید می‌توانید چای سیاه را دم کرده و داخل تشتی بریزید و پایایتان را در آن قرار دهید. چای سیاه باعث نابودی باکتری ها شده و منافذ پوست را می بندد. به همین دلیل نیز از تعریق زیاد جلوگیری کرده و بوی بد پا را کاهش می‌دهد.

چای نبات

اصول دم کردن چای:

– بهتر است از ظرف، کتری یا قوری، و حتی فنجان‌های چینی برای دم کردن یا نوشیدن چای استفاده کنید.
– سرامیک لعابدار و ظروف شیشه‌ای نیز در مراتب بعدی مناسبند اما سعی کنید از کتری‌های آلومینیومی، ظروف مسی یا برنجی استفاده نکنید. این ظروف اگرچه در قدیم استفاده می‌شده‌اند، افزون بر آن‌که مزه، طعم و حتی عطر چای را عوض می‌کنند، به سبب ایجاد واکنش شیمیایی برای حفظ سلامت مناسب نیستند (به عنوان مثال تانن محلول در چای با آهن موجود در قوری استیل.(
-در صورتی که پیش از ریختن چای در قوری یا کتری آن را کمی زیر شیر آب گرم بگیرید تا جداره و محفظه آن اندکی گرم شود، چای بهتر و زودتر دم می‌آید.
– اگر می‌خواهید از خود یا مهمانانتان بهتر پذیرایی کنید، یادتان باشد آب سرد در سماور بریزید. احتمالا پیش آمده که بر سطح چای درون استکان یا فنجان خود لکه‌هایی مثل اثرات چربی ببینید. این لکه‌ها نشان می‌دهد آب گرم یا حتی داغ در سماور ریخته شده. استفاده از آب گرم برای زود جوش آمدن سماور، علاوه بر کاهش کیفیت و مزه، به شکل و ظاهر چای هم لطمه می‌زند.
– بهتر است در هر مرتبه دم کردن چای، آب سماور را عوض کنید. آبی که به مدت طولانی یا چند بار جوشیده طعم و خاصیت چای را کاهش می‌دهد.
– برای دم کردن چای سیاه بگذارید آب درون سماور کاملا به جوش آید سپس آن را روی چای ریخته و دقایقی برای دم کشیدن صبر کنید. برعکس، برای دم کردن چای سبز، آب به هیچ وجه نباید بجوشد و حرارتی در حد ۱۰ درجه هم برای آن کافی است. این آب را روی چای سبز درون فنجان یا قوری بریزید و چند دقیقه در آن را گذاشته، سپس کیسه را خارج کرده یا برگ‌ها را صاف کنید و نوش جان فرمایید.
– با توجه به نوع چای، زمان دم آمدن آن متفاوت است.
– چای سبز بین سه تاپنج دقیقه دم می‌کشد. اگر چای بسته‌بندی شده خریده‌اید در قسمت توضیح مشخصات یا طریقه دم کردن، باید زمان مناسب آن هم ذکر شده باشد.
– برای چای سیاه، این زمان در آنها که به «زود دم» معروفند کمتر از پنج تاهفت دقیقه نیست. دم کشیدن برخی چای‌های موسوم به «دیر دم» نیز بین ده تا ۱۶ دقیقه به درازا می‌انجامد. برای حفظ کیفیت و خاصیت چای بیش از این نباید عمل صاف کردن را به تاخیر انداخت.
– صاف نکردن چای در میان ما ایرانی‌ها رواج بسیار دارد و از آن دست عادت‌های غلطی به شمار می‌رود که شنیدن اصطلاح «جوشیده» و تشخیص معنا و حتی مزه آن برای نوجوانان و جوانان هم نیازی به توضیح بیشتر ندارد.

چای سبز

محققان بر این بارو هستند که پولیفنول های موجود در چای سبز نقش موثری در پیشگیری از ابتلا به سرطان دارد؛ به خاطر اینکه این ترکیبات می‌توانند روند رشد سلول‌های سرطانی را کند کرده و آن‌ها را نابود کنند. نتایج پژوهشی که روی ۴۷۲ زن مبتلا به سرطان سینه انجام شده است نشان می‌دهد رشد و انتشار سلول های سرطانی در خانم‌هایی که چای سبزی بیشتری می‌نوشند کمتر است.

چای سبز
نتایج پژوهش‌های اخیر نیز نشان می‌دهد که استفاده از چای سبز به صورت ماسک یا کمپرس به کاهش جوش و آکنه کمک می‌کند.

بهترین روش دم‌کردن چای سبز:

– برای تازه و معطرماندن چای سبز بهتر است آن را در ظرفی تیره بریزید و در محلی تاریک و به دور از نور و رطوبت نگهداری کنید.
– برای هر نفر ۱ قاشق مرباخوری چای سبز را در قوری ریخته و به ازای هر یک قاشق، ۱ لیوان آب داغ با دمای ۸۰ تا ۸۵ درجه به آن اضافه کنید.
– درب قوری را به مدت ۷ تا ۸ دقیقه بگذارید. سپس آن را بنوشید. چای سبز مانند چای سیاه نیازی به دم‌کردن روی حرارت ندارد.

نکته:

اگر چای سبز را داغ می‌نوشید، قبل از دم‌کردن، گیاهان مورد علاقه خود مثل زنجبیل، نعنا یا بابونه را به آن اضافه کنید. اگر چای سرد را با یخ دوست دارید، بگذارید چای به مدت ۳۰ دقیقه در دمای اتاق سرد شود و سپس، آن را به مدت دو ساعت در یخچال بگذارید.

دمنوش نعنا

دمنوش نعنا برای بهبود هضم غذا، درمان یبوست و تسکین حالت تهوع و استفراغ مفید است. نتایج پژوهشی که در Journal of Gastroenterology به چاپ رسیده است نشان می‌دهد بیمارانی که از سندرم روده ی تحریک پذیر رنج می‌برند بعد از مصرف کپسول‌های روغن نعنا بهبود خوبی در وضعیت خود مشاهده کرده اند. در واقع محققان مشاهده کردند دل درد این افراد به میزان ۴۰ درصد و نفخ آن ها به میزان ۵۰ درصد کاهش یافته است. به عقیده ی این محققان نعنا باعث کاهش ریفلاکس معده می‌شود.

بهتر است بدانید که نوشیدن یک فنجان از این دمنوش قبل از غذا باعث تسکین عضلات معده شده و باعث می‌شود که غذا با سرعت بیشتری داخل آن به حرکت در بیاید؛ به ویژه در وعده هایی که در مصرف مواد غذایی چرب زیاده روی می‌کنید.

دمنوش نعنا

این دمنوش همچنین به تسکین گلودرد، خنک کردن پاهای دردناک و تخلیه ی سینوس ها کمک می‌کند .برای تهیه دمنوش یک قاشق غذاخوری نعنای خشک را با سه لیوان آبجوش در قوری ریخته، آن را دم کرده و یک قاشق عسل اضافه کنید. برای این‌که نعنا اثر ضد گاز بیشتری داشته باشد از چند برگ نعنای تازه و هل همراه نعنای خشک استفاده کرده و دمنوش را آماده کنید و سپس بنوشید و از خواص آن بهره‌مند شوید.

مواد لازم برای دمنوش نعنا:

  • ۳ فنجان آب جوشیده
  • ۱۲ برگ نعنای تازه
  • ۴ عدد چای کیسه‌ای
  • ۱ فنجان شکر سفید
  • ۱ فنجان آب پرتقال
  • ربع فنجان آب لیموی تازه
  • ۵ فنجان آب سرد
  • ۳ حلقه پرتقال برای تزئین (در صورت تمایل)
  • ۳ حلقه لیمو برای تزئین

کیسه‌های چای و برگ‌های نعنا را در یک ظرف بزرگ قرار دهید. آب جوش را روی آن ریخته، بگذارید حدود هشت دقیقه بماند. برگ‌های نعنا و کیسه‌های چای را خارج کنید (آن‌ها را قبل از خارج کردن بفشارید)، حال شکر را اضافه کرده و آنقدر هم بزنید تا شکر حل شود. آب پرتقال و آب لیمو را افزوده و آب سرد را روی آن بریزید و هم بزنید تا کاملاً مخلوط شود. حال چای را با یخ، سرو کنید. در صورت تمایل آن را با حلقه‌های پرتقال و لیمو تزئین کنید.

دمنوش بابونه

نوشیدن دمنوش بابونه و یا حمام آن یکی از روش‌های طبیعی برای کاهش استرس و اضطراب است. این دمنوش باعث آرامش روان شده و به دلیل دارا بودن خواص آرامبخشی به درمان اختلالات خواب و بی‌خوابی(اینسومیا) معروف است. بابونه حاوی ترکیبات ضداسپاسم است و به این ترتیب به کاهش مشکلات گوارشی کمک می‌کند.

فنجان دمنوش بابوبه به تسکین گرفتگی و دردهای قاعدگی، اسهال، دل پیچه، حالت تهوع عمومی، حالت تهوع بارداری و استفراغ کمک زیادی می‌کند.

به عقیده ی محققان فرانسوی ترکیبات این گیاه می‌تواند به کاهش ریفلاکس معده نیز کمک کند. بابونه از رشد باکتری های عامل زخم معده پیشگیری می‌کند. توجه داشته باشید که عسل نیز از دیگر مرهم‌های زخم معده است بنابراین توصیه می کنیم که دمنوش تان را با عسل میل کنید.

چای-بابونه

بابونه خشک شده را در یک فنجان بریزید. روی آن آب جوشیده بریزید.اجازه دهید ۳ دقیقه بماند تا دم بکشد. می توانید روی آنرا بپوشانید تا زودتر و بهتر دم شود یا اگر از لیوان های مخصوص دمنوش استفاده می کنید درب آن را بگذارید. همچنین می توانید بابونه به تعداد بیشتری در قوری بریزید و پس از آماده شدن در فنجان بریزید.

سپس به کمک چای صاف کن آنرا در فنجان بریزید. بنابه ذائقه تان می توانید مقداری عسل یا آب لیموی تازه داخل آن بریزید. و بعد این دمنوش خوش عطر و پرخاصیت را نوش جان کنید.

باید بدانید تهیه ی کمپرس با جوشانده ی بابونه به کاهش تورم و خارش ناشی از کهیر کمک می‌کند. همچنین می‌توانید از این جوشانده به عنوان دهان شویه استفاده کنید تا التهاب لثه کاهش پیدا کرده و عفونت لثه درمان شود. اگر گلویتان درد می‌کند برای کاهش التهاب می‌توانید با این دمنوش غرغره کنید.

دمنوش لیموترش

اگر از آلرژی رنج می‌برید یک فنجان دمنوش داغ لیموترش به کمک تان می آید. این دمنوش باعث تحریک موهای داخل بینی شده و به دفع آلاینده ها و گرد و غبار از مجرای بینی کمک می‌کند. به این ترتیب نیز عطسه و سرفه را کاهش می‌دهد. افزودن مقداری مریم گلی، رازیانه یا بادیان رومی(آنیس) تاثیر این دمنوش را بیشتر می‌کند.

لیموترش

نوشیدن دمنوش لیموترش برای مقابله با سرماخوردگی نیز موثر عمل می‌کند و مانند یک قابض طبیعی عمل می‌کند. در نتیجه می‌تواند التهاب و تورم بافت گلو را کاهش دهد. توصیه می کنیم که مقداری عسل نیز به دمنوش تان اضافه کنید تا گلویتان تسکین پیدا کند. چون عسل حاوی ترکیبات آنتی اکسیدانی است و یک آنتی بیوتیک طبیعی محسوب می‌شود.

مواد لازم:

پوست لیموترش: یک عدد
لیموترش: ۴ عدد
آب: یک پیمانه

طرز تهیه:

  • پوست لیموترش را در ظرفی شیشه‌ای ریخته و یک لیوان آب جوش روی آن بریزید.
  • یک شب بماند روز بعد پوست لیموترش را از آب خارج کرده و آب لیموترش را به آن اضافه کنید.
  • این نوشیدنی را می‌توان گرم کرده میل کنید و یا سرد بنوشید.
  • در صورت تمایل برای شیرین کردن آن می‌توانید از عسل یا شکر استفاده کنید.

دمنوش زنجبیل

خواص ضدالتهابی زنجبیل یکی از بهترین درمان‌های سرماخوردگی و آنفلوانزا محسوب می‌شود. به عقیده ی متخصصان طب سنتی زنجبیل معرق است و باعث کاهش تب می‌شود. زنجبیل همچنین می‌تواند باعث تسکین دردهای مربوط به تاندینیت یا آرتریت شود. این دمنوش همچنین به تسکین سردردهای میگرنی نیز کمک می‌کند. دمنوش زنجبیل تان را با مقداری عسل شیرین نوش جان کنید تا خواص و آنتی اکسیدان‌های آن بیشتر شود.

چای زنجبیل

مواد لازم برای دمنوش زنجبیل و لیمو :

  • آب ۴ لیوان
  • شکر قهوه‌ای ۳/۴ پیمانه
  • زنجبیل ۱/۴ پیمانه
  • چای کیسه‌ای ۳ عدد
  • لیمو ۲ عدد
  • عسل ۳ قاشق غذاخوری
  • دمنوش زنجبیل با عسل و لیمو

طرز تهیه دمنوش زنجبیل و لیمو:

آب را به همراه شکر قهوه‌ای و زنجبیل رنده شده در قابلمه‌ای بریزید و بجوشانید. سپس دما را کم کرده و اجازه دهید برای ۲۰ دقیقه قل بزند. آن را از روی حرارت بردارید و چای‌های کیسه‌ای را در آن بگذارید و اجازه دهید حدود ۳ تا ۵ دقیقه تا میزان طعم و رنگ مورد نظر را به خود بگیرد، در آن بماند. سپس کیسه‌های چای را از آن خارج کنید.

آب لیمو و عسل را به آن اضافه کنید و هم بزنید. آن را گرم بنوشید.

منبع: وبسایت دکتر سلام

4.2/5 - (5 امتیاز)

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال نظر

درصورتی‌که نیاز به مشاوره و یا طرح پرسش از پزشک را دارید، فقط در بخش «از دکتر بپرسید» مطرح کنید.

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از پزشکان نبض‌ما بپرسید