عوارض خطرناک فقر ویتامین D چیست ؟

نتایج مطالعات جدید نشان داده است احتمال بیشتری دارد که مردان میانسال با سطوح پایین ویتامین D، توده عضلانی ضعیف، با استحکام کم داشته باشند،همچنین سستی بدن در آنها افزایش می‌یابد.

بزرگترین منبع ویتامین D نور خورشید است. این ویتامین خورشیدی برای سلامت استخوان ها، پوست و سلامت روحی روانی لازم و ضروری است. این ویتامین،  یک ویتامین محلول در چربی است.

نیاز روزانه ی بدن ما نسبت به این ویتامین بر حسب جنسیت و سن و سال متفاوت است اما به طور معمول همه ی ما روزانه به ۴۰۰ الی ۶۰۰ واحد بین المللی ویتامین D نیاز داریم. البته افراد سالمند و کودکان و خانم ها نیاز بیشتری به این ویتامین دارند.

ویتامین دی

به عقیده ی محققان آمریکایی کودکانی که از دریافت نور خورشید و در نتیجه جذب کافی این ویتامین محروم هستند بیشتر در معرض راشیتیسم قرار می گیرند.

افراد بزرگسالی نیز که با این کمبود روبه رو می شوند در معرض خطر ابتلا به پوکی استخوان قرار دارند. کمبود ویتامین D همچنین باعث تشدید خطر ابتلا به پرفشاری خون و دیابت نوع ۲ می شود.

خطر بیماری قلبی عروقی

سطوح پایین ویتامین D می تواند خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر را به میزان ۳۲ درصد افزایش دهد. همچنین، کمبود این ویتامین خطر ابتلا به بیماری های قلبی دیگر که سیستم رگ های خونی را تحت تاثیر قرار می دهند را به میزان ۲۰ درصد افزایش می دهد.

از سوی دیگر، پژوهشگران کالج قلب شناسی آمریکا اعلام کردند که سطوح کافی از این ویتامین (حداقل ۶۰۰ واحد بین المللی در روز) سیستم ایمنی بدن انسان را تقویت می کند و کاهش التهاب ناشی از ایمنی که می تواند خطر کلی ابتلا به بیماری قلبی را افزایش دهد را در پی دارد.

شکل گیری بیماری های مرتبط با زوال عقل

نتایج پژوهشی که در نشریه Neurology منتشر شد، سطوح پایین ویتامین D را با خطر بیشتر ابتلا به زوال عقل و بیماری آلزایمر پیوند داد. بنابر این پژوهش، کمبود ویتامین D می تواند خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را تا ۱۲۲ درصد افزایش دهد.

همچنین، در زمینه زوال شناختی، مطالعات صورت گرفته نشان داده اند که حتی کمبود متوسط ویتامین D در مقایسه با افرادی که ویتامین D کافی دریافت می کنند، می تواند خطر ابتلا به زوال عقل در یک فرد را به میزان ۵۳ درصد افزایش دهد.

زوال عقل

احتمال مرگ زودرس

دانشمندان دریافتند افرادی که سطوح ویتامین D آنها کمتر از ۳۰ نانوگرم در هر میلی لیتر باشد، هرچه بیشتر در معرض خطر مرگ زودرس قرار دارند، که به واسطه مواجهه با بیماری ها و ناخوشی های مختلف شکل می گیرد.

از سوی دیگر، افرادی که سطوح ویتامین D آنها ۳۰ نانوگرم در هر میلی لیتر یا بیشتر بود به طول عمر بیشتر در نتیجه مواجهه به مراتب کمتر با بیماری های کشنده تمایل داشتند.

شانس زنده ماندن از سرطان

پژوهش منتشر شده در نشریه Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism نشان داد که اگر فردی به سرطان مبتلا شود، احتمال زنده ماندن وی با توجه به دریافت ویتامین D می تواند افزایش یابد. به عنوان مثال، بیماران مبتلا به سرطان با سطوح بالای این ویتامین از شانس بیشتری برای بهبودی بیماری و بقا برخوردار هستند.

بنابر ادعای دانشمندان، بیماران مبتلا به سرطان نرخ بقای خود را با دریافت هر ۱۰ واحد اضافی از ویتامین D به میزان چهار درصد افزایش دادند – به ویژه، برای بیماران مبتلا به سرطان روده بزرگ، سرطان پستان، و لنفوم، شانس بقا به واسطه سطوح سالم ویتامین D دو برابر شد.

سرطان پستان

افت عملکرد سیستم ایمنی بدن

دیر زمانی است که به رابطه بین سطوح ویتامین D و سلامت سیستم ایمنی اشاره می شود. با این وجود، پژوهشگران دانشگاه فنلاند شرقی، با بررسی رابطه بین سطوح ویتامین D و ذات الریه این پیوند را هر چه مستحکم‌تر ساخته اند.

به گفته پژوهشگران فنلاندی، کمبود ویتامین D احتمال ابتلا به ذات الریه را در نتیجه سیستم ایمنی تضعیف شده به میزان دو و نیم برابر افزایش می دهد. همچنین، سطوح پایین ویتامین D می تواند خطر ابتلا به انواع دیگر بیماری های تنفسی را نیز افزایش دهد.

واکنش افسردگی

مشابه با سیستم ایمنی تضعیف شده، کمبود ویتامین D دیر زمانی است با افسردگی پیوند خورده است. مطالعه ای که در نشریه British Journal of Psyvhiatry منتشر شد، نشان داد که سطوح پایین ویتامین D در جریان خون احتمال تشخیص افسردگی را دو برابر افزایش می دهد.

پس از نظارت بر بیش از ۳۱ هزار سوژه مطالعه، پژوهشگران به افت شدید عملکرد در منطقه هیپوکامپ مغز (که محل پرورش گیرنده های ویتامن دی است و به تنظیم خلق و خو کمک می کند) به واسطه سطوح پایین ویتامین D در مقایسه با شرکت کنندگانی که از سطوح سالم این ویتامین برخوردار بودند، اشاره کردند.

سطوح بالاتر درد و التهاب

پژوهشی که در نشریه Journal of Arthritis Care & Research منتشر شد، نشان داد که سطوح پایین‌تر ویتامین D در خون یک واکنش التهابی را موجب می شود که در آن حملات سیستم ایمنی به صورتی دردناک در مفاصل تجربه می شود. به طور خاص، تقریبا ۳۰ درصد از بیمارانی که از کمبود ویتامین دی رنج می برند، مستعد ابتلا به بیماری آرتریت سوریاتیک هستند.

به همین ترتیب، این پژوهش نشان داد ۶۲ درصد از مبتلایان به آرتریت سوریاتیک با کمبود ویتامین D مواجه هستند، که شدت التهاب در نتیجه افزایش سطوح گلبول های سفید خون در بدن را توضیح می دهد.

گردن درد

خطر افزایش یافته ابتلا به سرطان پروستات

بنابر گزارش موسسه ملی سرطان آمریکا، بیمارانی با سطوح بالاتر ویتامین D در خون احتمال کمتری دارد به سرطان پروستات مبتلا شوند. این مساله درباره سرطان های روده بزرگ، پستان و لوزالمعده نیز صدق می کند. با این وجود، احتمال ابتلا به سرطان پروستات در مردان در صورت کمبود ویتامین D پنج برابر بیشتر در نظر گرفته می شود.

درد استخوان

افرادی که دچار میزان ناکافی ویتامین d هستند و یا کمبود دارند بخصوص در فصل زمستان با مشکل درد در استخوان ها و عضلات مواجه می شوند. اگر متوجه شده اید که مفاصل تان در هنگام بیدار شدن خشک می شوند و درد می کنند آزمایش بدهید.

اضافه وزن

اگر هیچ تغییری در برنامه و عادات غذایی خود نداده اید اما با سرعت در حال افزایش وزن هستید کمی گوش به زنگ باشید. یکی دیگر از علائم کمبود ویتامین d افزایش وزن بی دلیل است.

این ویتامین محلول در چربی به تثبیت وزن و حفظ تناسب اندام کمک می کند. این مشکل با مشکلات دیگری مانند اختلالات هورمونی، عدم تحمل مواد غذایی، اختلالات تیروئیدی و غیره نیز همراه است.

وزن

چگونه می‌توانید ویتامین D مورد نیازتان به دست آورید؟

محققان دانشگاه منچستر اظهار کردند: مصرف ویتامین D، علاوه بر حفظ سلامت استخوان در بهبود عملکرد ماهیچه‌ها  نیز موثر است. IGF-۱ بر رشد عضلانی و ترمیم آن موثر است واین عمل و سطح آن با پروتئین حامل آن ­(IGFBP۳) اصلاح می­‌شود.
علاوه بر این، مردان با سطوح پایین هورمون آنابولیکی – هورمون عضله و استخوان‌ساز- سستی بدنی بیشتری دارند. مردان مسن که سطح پایین‌تری از هورمون (DHEA-S) دارند، احتمال بیشتر شدیدتر شدن ضعف بدن در آنها وجود دارد.

یک روش خوب قرار گرفتن معقولانه در معرض نور خورشید است، اما از آنجایی که تولید ویتامین D فقط در صورت تابش نور خورشید به پوست بدون محافظ صورت می‌گیرد، باید مراقب آفتاب سوختگی باشید.

اگر پوست‌تان طوری است که پس از ۳۰ دقیقه زیر آفتاب ماندن بدون کرم ضدآفتاب دچار آقتاب‌سوختگی می‌شوید، این مدت را به ۱۰ تا ۱۵ دقیقه محدود کنید و بعد کرم ضدآفتاب بزنید. اگر بازوها، ساق‌ها و شکم‌ و پشت‌تان را در معرض نور آفتاب قرار دهید، حداکثر تولید ویتامین D در بدن‌تان انجام خواهد شد.

یکی از بهترین راه‌های جبران این کمبود، غنی‌سازی مواد غذایی مانند دوغ، شیر و ماست با ویتامین دی است که بعضی محصولات موجود در بازار چنین امتیازی دارند.

نشانه‌های کمبود ویتامین را بشناسید

کمبود ویتامین

نبض ما– گردآوری

امتیاز به مطلب post

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال نظر

درصورتی‌که نیاز به مشاوره و یا طرح پرسش از پزشک را دارید، فقط در بخش «از دکتر بپرسید» مطرح کنید.

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

1 نظر
  1. نگين می‌نویسد

    سلام خسته نباشید من شش ماه پیش سطح ویتامین دى بدنم ٩بود که خیلى بدن درد داشتم دکتر برام امپول ویتامین دى نوشت که هر پانزده روز یکبار تزریق میکردم اما الان دفعه اخر که زدم همش یه جا جمع شده و فشارم هم خیلى پایین امده و فراموشى ام خیلى زیاد شده اصلا نمیتونم فکر کنم

از پزشکان نبض‌ما بپرسید