۹ راز تقویت دندان ها
مینای دندان سطح خارجی دندان را تشکیل می دهد و مانع پوسیدگی و در نتیجه تقویت دندان ها می شود.
البته تا حدودی در مینا بطور طبیعی سایش ایجاد می شود ،با این وجود کارهای زیادی می توان انجام داد تا این سد طبیعی را محکم تر و تقویت دندان ها را تضمین کرد.
۱- تقویت دندان ها با محدود کردن خوراکی ها و نوشیدنی های حاوی کربوهیدرات (حاوی قند )
باکتری های مقیم دهان از قند موجود در غذاها و نوشیدنی ها تغذیه می کنند که در نهایت باعث تولید اسید می شوند.شکلات های جویدنی که به سطح دندان ها می چسبند باعث آسیب می شوند. همچنین نوشیدنی های شیرین (حاوی قند)باعث تولید حجم زیادی اسید شده و مانع تقویت دندان ها می شوند.
نوشیدنی های غیر الکلی که شیرین کننده های مصنوعی (ساختگی)در آنها به کار می روند ،انتخاب بهتری نسبت به انواع حاوی قند هستند، اما این نوشیدنی های غیر الکلی به مرور زمان باعث سایش مینای دندان می شود.
بهترین انتخاب نوشیدنی زمانی که تشنه هستید، یک لیوان آب می باشد. بسیاری از آب های طعم دار حاوی اسید می باشند.
۲- غذاهایی را میل کنید که باعث تقویت دندان ها می شوند.
کلسیم غذا، اثراسید داخل دهان را خنثی ، همچنین استخوان ها را مستحکم و سبب تقویت دندان ها می شود.
شیر،پنیر و دیگر محصولات لبنی کمک به تفویت مینای دندان می کند.محصولات لبنی کم چرب یا بدون چربی را انتخاب کنید تا میزان کالری بدن شما را پایین نگه دارد.اگر شما محصول لبنی استفاده نمی کنید به دنبال غذاهایی با کلسیم افزوده باشید.
۳- از مسواک زدن خشن بپرهیزید.
مینای دندان با مسواک زدن سریع و محکم دچار سایش می شود. یک مسواک از نوع نرم استفاده کنید و آن را با زاویه ۴۵ درجه نسبت به لثه ها قرار داده و مسواک را از سمت لثه به طرف لبه ی دندان ها با ضربه های آرام و کوتاه حرکت دهید.
بعد از مصرف شیرینیجات و آب میوه های اسیدی حداکثر تا قبل از یک ساعت باید مسواک کنید؛ زیرا اسید تولید شده در دهان باعث نرم و متخلخل کردن مینای دندان می شود.
۴- استفاده از فلوراید
انجمن دندانپزشکان آمریکا فلوراید را یک ماده طبیعی ضد پوسیدگی می نامند زیرا باعث تقویت دندان ها ، سطح مینا وترمیم مراحل اولیه پوسیدگی دندان می باشد. همچنین فلوراید باعث مقاومت و تقویت دندان ها در برابر اسید و باکتری های داخل دهان می شود.
این انجمن استفاده از خمیر دندان های حاوی فلوراید را به محض پیدایش اولین دندان ها در دهان و بعد از آن پیشنهاد می کند. استفاده ازدهان شویه های حاوی فلوراید باعث جلوگیری از پوسیدگی دندان می شود.
۵- ناراحتی های گوارشی و سوزش معده را درمان کنید.
اگر دچار سوزش معده ی شدید هستید اسید معده ممکن است به حفره ی دهان وارد شده(ترش کردن)و باعث سایش مینای دندان شود. افرادی که دچار پر خوری می شوند و سپس غذا را بالا می آورند نیز در معرض سایش مینای دندان قرار می گیرند .در این موارد پیشنهاد می کنیم به پزشک مراجعه کرده و ناراحتی گوارشی را درمان کنید.
۶- مراقب استخر های حاوی کلر باشید.
زمانی که استخر های شنا به طور مناسبی با کلر ضد عفونی نشود آب استخرممکن است خیلی اسیدی شود در نتیجه این آب می تواند به دندان هایی که با آب در تماس هستند، آسیب برساند. پیشنهاد می شود اطلاعاتی راجع به ضد عفونی مجاز آب استخر از باشگاه مربوطه به دست آورید .همچنین موقع شنا برای محافظت از دندانها دهان خود را بسته نگه دارید.
۷- مراقب خشکی دهانتان باشید.
بزاق دهان باعث شستن و تمیز کردن ذرات مواد غذایی باقی مانده و باکتری های مولد پوسیدگی از دهان می شود. همچنین بزاق اثرات اسیدی غذاها را خنثی می کند. توصیه می شود بیشتر اوقات آب بنوشید تا دهانتان تمیز و مرطوب باشد.
اگر شما ورزش های سنگین انجام می دهید حتما در طول ورزش و بعد از آن به اندازه کافی آب بنوشید. آدامس های بدون قند یا آبنبات های بدون شکر کمک به تحریک و ترشح بزاق می کنند.در شرایط پزشکی خاص و دارو درمانی های طولانی مدت بزاق دهان کاهش یافته و دهان خشک می شود.در این موارد برای درمان خشکی دهان با پزشک و دندانپزشک مشاوره کنید.
۸- از فشار دادن دندان ها بپرهیزید این کار مانع تقویت دندان ها می شود.
بعضی از افراد دندان های فک بالا و فک پایین را بر روی هم می فشارند (دندان قروچه )به خصوص در شب. دندان قروچه در طولانی مدت باعث سایش مینای دندان می شود.
در این موارد بعد از مشورت با دندانپزشک به شما یک اپلاینس دهانی به نام نایت گارد توصیه می شود که مراحل کار را دندانپزشک برای شما انجام میدهد.
۹-چکاپ های منظم دندانپزشکی
برای این که دندان های سالمی داشته باشیم لازم است هر شش ماه برای چکاپ و پاکسازی دندان ها مراجعه کنیم.در این جلسات دندان پزشک کوچک ترین علائم مشکلات دهانی مثل پوسیدگی ها یا دندان قروچه … را تشخیص و به شما متذکر می شود.
همچنین دکتر دندانپزشک میزان مناسب از فلوراید که برای تقویت مینای دندان لازم است را به شما توصیه می کند.
منبع: وب سایت دکتر نرگس اسماعیلی