آشنایی با خواص انجیر
انجیر یکی ای میوه های بهشتی است که خواص بسیار دارد. با ما همراه شوید تا با خواص بی شمار و مضرات این میوه خوشمزه بیشتر آشنا شوید.
نبض ما– انجیر میوه ای مقوی و شیرین است که در قرآن به آن قسم خورده شده است. نام عربی آن ” تین ” و نام انگلیسی آن ” “FIG”می باشد.
انجیر درختی است با برگ های زرد و پنجه ای و به رنگ سبز خاکستری که بلندی آن تا شش متر می رسد و به دلیل عدم مقاومت در مقابل سرمای شدید، در مناطق معتدله و گرمسیر کشت می شود. درخت انجیر معمولا از سال چهارم شروع به میوه دادن می کند و تا سن بیست سالگی میوه می دهد.
طبع انجیر
انجیر از نظر طب قدیم ایران ، گرم و تر است .
ارزش غذایی انجیر
- انرژی ۸۰ کالری
- مواد قندی ۴ گرم
- پروتئین ۱/۵ گرم
- چربی ۰/۵ گرم
- کلسیم ۲۰ گرم
- فسفر ۵۵ میلی گرم
- سدیم ۳۵ میلی گرم
- پتاسیم ۶۵ میلی گرم
- ویتامین آ ۸۰ واحد
- ویتامین ب ۱ ۰/۲ میلی گرم
- ویتامین ب ۳ ۰/۷ میلی گرم
- ویتامین ث ۲ میلی گرم
خواص انجیر
- انجیر منبع غنی فیبر غذایی می باشد. لیگنین یک نوع فیبرغذایی غیرمحلول است که به مقدار زیاد در انجیر وجود دارد و نقش عمده ای در جلوگیری و رفع یبوست دارد.
- از انجیر می توان در رژیم های غذایی خاص مثل رژیم کم چربی ، کم سدیم ، پرفیبر ، کاهش وزن ، دیابتی و حتی رژیم غذایی مدیترانه ای استفاده کرد.
- انجیر سدیم و چربی ندارد و مانند سایر میوه ها بدون کلسترول است.
- یکی از جالب توجهترین خواص انجیر به ویژه برای استفاده در ماه رمضان خاصیت عطشزدایی آن است؛ بنابراین هنگام افطار یا سحر برای رفع عطش از چند عدد انجیر خام یا خشک استفاده کنید.
- انجیر مسکن اعصاب، افزایشدهنده قوای جنسی، تقویتکننده هوش و حافظه، محکم کننده استخوانها و برطرف کننده التهاب آنهاست.
- مصرف انجیر برای کاهش علائم بیماریهایی مانند گلودرد، عفونتهای ریوی، سینه درد همراه با تب و سرفه، بسیار توصیه میشود. برای این منظور کافی است چند عدد انجیرخشک را در شیر یا آب بپزید و به حالت گرم مصرف کنید.
- انجیر منبع خوب پتاسیم می باشد و همان طور که می دانیم، پتاسیم، عنصری است که برای کنترل فشار خون به کار می رود. کمبود پتاسیم، مخصوصا وقتی که غذاها دارای مقدار زیادی سدیم(نمک) باشند، می تواند موجب بالا رفتن فشار خون شود.
- انجیر دارای مقدار زیادی کلسیم (79 میلی گرم در 224 گرم انجیر ) می باشد. تحقیقات نشان داده است که کلسیم در انجیر به همان اندازه کلسیم موجود در شیر می باشد.
انواع انجیر
انجیر آدریاتیک (Adriatic):
رنگ این نوع انجیر سبز کمرنگ مایل به زرد و بخش داخلی آن نیز قرمز رنگ است. با توجه به مطبوع بودن طعم خشک آن، بیشتر به صورت خشک مصرف میگردد. شیرینی این نوع نسبت به انواع دیگر کمتر است.
انجیر قهوهای (Brown Turkey):
این نوع انجیر پر آب و با طعم شیرین بوده و به هر دو صورت تازه (تر) و خشک مصرف میگردد.
انجیر کالیمیرنا (Calimyrna):
این نوع انجیر، بزرگ و کمآب بوده و دارای پوست سبز و ضخیم و گوشته سفید میباشد. شیرینی آن زیاد نبوده و مصرف آن بیشتر بهصورت خشک میباشد. پوست ضخیم این انجیر در هنگام خوردن گرفته میشود.
انجیر کلسته (Celeste):
این نوع انجیر بسیار شیرین و پر آب و دارای پوست بنفش میباشد. اندازه آن کوچک و متوسط بوده و به هر دو صورت تازه و خشک مصرف میگردد.
انجیر کادوتا (Kadota):
انجیر کادوتا زرد و سبز رنگ، با اندازه متوسط و پوست ضخیم میباشد. دارای هسته شیرین، کمدانه و سفید تا صورتیرنگ است.
انجیر میشن (Mission):
این نوع انجیر دارای رنگ بادمجانی و گوشت قرمز بوده، آبدار، بسیار خوشمزه وبافت قابل جویدن دارد. در هر دو حالت تازه و خشک مصرف میگردد.
انجیر کینگ (Desert King):
انجیر کینگ یکی از انواع پر ثمر درخت انجیر با دو مرحله تولید محصول میباشد. میوههای این نوع انجیر از اوایل تابستان شروع به رسیدن کرده و اینکار تا اواخر تابستان ادامه دارد بهگونهای که در تابستان معمولا جوانههای ریز انجیر، میوههای نارس و رسیده آن بهصورت همزمان دیده میشوند. میوههای رسیده آن به بزرگی تخم مرغ بوده و به رنگ سبز متمایل به زرد میباشد. در ایران این نوع انجیر را در برخی موارد بهنام انجیر سه وقته میشناسند.
انجیر خشک
انجیر خشک خواص زیادی دارد که می توان به این موارد اشاره کرد:
- جوشانده انجیر خشک درمان کننده التهاب مجاری دستگاه تنفسی، کلیه، ذات الریه، سرخک، مخملک و آبله می باشد.
- یکی از فواید و خواص انجیر خشک این است که جوشانده غلیظ انجیر خشک برای رفع سرماخوردگی بسیار مفید است و غرغره کردن آن گلودرد را برطرف می کند.
- از جمله از خواص انجیر برای درمان سوءهاضمه است و همچنین انجیر خشک درمان کننده نفخ و باد معده مى باشد.
- برای از بین بردن بوی بد دهان می توان از انجیر خشک استفاده کرد.
- یکی از خواص دارویی انجیر خشک این است که مخلوط انجیر خشک با عسل در تسکین زخم معده بسیار مفید است.
- به علت آهن موجود در انجیر خشک به افرادی که با مشکل خون رسانی در بدن مواجه هستند توصیه می شود روزی ده عدد انجیر خشک بخورند.
- از انجیر خشک برای درمان و پیشگیری از یبوست می توان استفاده کرد. در واقع انجیر خشک خیسانده در آب یا شیر، موثرترین درمان برای رفع یبوست است.
- وجود گوگرد در انجیر خشک باعث ازدیاد مو شده و از ریزش آن جلوگیری کرده و شوره سر را درمان می کند.
انجیر و دیابت
برگ انجیر برای دیابتی ها مفید است و مقدار انسولین تزریقی مورد نیاز برای شخص دیابتی را کم می کند. برگ انجیر بهترین درمان شناخته شده برای دیابت است، اما کاربردهای بسیار دیگری نیز دارد. برگ انجیر جزو داروهای خانگی برای درمان دیابت، برونشیت، زگیل تناسلی، سیروز کبدی، فشار خون بالا، مشکلات پوستی و زخم به شمار میرود. از برگ انجیر آنطور که باید استفاده نمی شود.
خواص انجیر خشک در بارداری
انجیر خشک برای زنان باردار خواص زیادی دارد. انجیر خشک نه تنها از لحاظ وجود ریزمغذی هایی مثل فیبر، آهن، کلسیم و منیزیم، دست کمی از انجیرتازه ندارد، بلکه سرشار از امگا ۳ است. می توان گفت یکی از خواص انجیر خشک برای زنان باردار پیشگیری از زایمان زودرس در آنها است.سوپ انجیر بسیار مقوی است و برای افزایش شیر در زنان شیرده مفید است
انجیر خشک و لاغری
انجیر منبع بسیار خوبی از فیبر غذایی است. شاید بدانید که مواد غذایی حاوی فیبر نقش موثر و مفیدی در مدیریت و کنترل وزن ایفا میکنند. فیبر، گرسنگی را به تأخیر میاندازد و از این رو در رژیمهای کاهش وزن جایگاه ویژهای دارد. البته به آن شرط که در خوردن آن و سایر مواد غذایی نیز از حد تعادل خارج نشویم.
مضرات انجیر
- زیاده روی در مصرف انجیر باعث نفخ شکم و اسهال می شود وبرای چشم نیز مضر است.
- انجیر برای مبتلایان به بیماری قند مضّر است.
- انجیر برای مبتلایان به اختلال معده و روده مضّر است.
- زیاده روی در خوردن انجیر، برای معده و چشم زیان آور است و خنثی کننده زیان آن، کرفس است.
- انجیر برای کبدهای ضعیف مناسب نیست و آنهایی که کبد ضعیف دارند ، باید انجیر را با گردو بخورند.
نبض ما– گردآوری
منابع:
همشهری آنلاین، تبیان،پارسی طب