علل بیماری کیمیای تکواندوی ایران
سارا جمهوری،فیزیوتراپ کیمیا علیزاده درباره آخرین وضعیت او بعد از بازگشت از مسابقات جهانی کره جنوبی گفته است که او دچار سندرم گیلن باره است که به نوعی سیستم عصبی و عضلات محیطی وی را درگیر میکند. البته درمان این بیماری تا سه هفته طول می کشد.
نبض ما – اما « سندرم گیلن باره » که دارنده مدال نقره مسابقات جهانی به آن مبتلا شده چه خصوصیاتی دارد؟
سندرم گیلن باره (Guillain-Barré syndrome) اختلال نادری است که در اثر حمله سیستم ایمنی بدن به اعصاب محیطی ایجاد میشود. به دنبال این حمله، احساس ضعف در ماهیچهها، بیحسی، گزگز و گاهی اوقات فلجی دیده میشود.
سندرم گیلن باره مزمن نیست و با یک دوره دارویی قابل درمان است که در صورت درمان نشدن به موقع ممکن است مشکل تنفسی ایجاد کرده و بدن را بسیار ضعیف کند.
اختلالات خود ایمنی به حالتی گفته می شود که در آن سیستم ایمنی بدن به جای دفاع از بدن در مقابل عوامل بیماری زا، سلول های سالم را به عنوان یک عامل خارجی قلمداد می کند و به آن حمله می کند.
سندرم گیلن باره چه علائمی دارد؟
-عدم تعادل و ثبات هنگام راهرفتن
-عدم کنترل ماهیچههای صورت، به ویژه هنگام جویدن و صحبتکردن
-درد و گرفتگی عضلات به ویژه در شب
-عدم کنترل روده و مثانه
-احساس درد در 50 درصد بیماران
-افزایش ضربان قلب
-نوسانات فشار خون
-ایجاد لخته
-تنفس دشوار
-بروز مشکلات روانشناختی به دلیل روند سریع بیماری و علایم ناتوانکنندهاین بیماری سه مرحله حاد، نقاهت و بهبودی دارد. معمولا افراد مبتلا به گلین باره بهبود می یابند، اما ممکن است زمان زیادی طول بکشد. در اکثر افراد، ضعف در طی ۲ تا ۳ هفته بدتر شده و سپس شروع به بهتر شدن می کند و بعد از مدتی به طور کامل از بین می رود. اگرچه بهبودی کامل ممکن است تا دو سال طول بکشد.
سندرم گیلن باره چطور درمان میشود؟
سندرم گیلن باره درمان قطعی ندارد، اما راههایی وجود دارد که علائم را بهبود میبخشد:
– ایمنوگلوبولین درمانی: این دارو از جنس پروتئین است و از سیستم ایمنی در برابر حملات آنتی بادیهای مهاجم محافظت میکند.
-پلاسما فرزیس: دستگاهی به بدن شما وصل میشود که خون به درون آن کشیده میشود و آنتی بادیهای حمله کننده به اعصاب بدینوسیله از خون جدا میشوند. این آنتی بادیها، پروتئینهایی هستند که در خون وجود دارند و باعث حمله به سیستم ایمنی بدن میشوند.
بیمار مبتلا به سندرم گیلن باره نیاز دارد که چند روز تا چند هفته در بیمارستان بماند. زمان بستری ماندن در بیمارستان به شدت بیماری و مقدار مراقبتهایی که بیمار احتیاج دارد، بستگی دارد. در موارد پیشرفته بیماری ممکن است فرد قادر به خوردن از راه دهان نباشد که برای او لوله بینی – معدی میگذارند و از طریق لوله به او غذا داده میشود. رژیم غذایی بیمار باید پرکالری و پر پروتئین باشد تا قدرت عضلاتی او حفظ و بازسازی شود. همچنین ممکن است غذا با حجم کم و در دفعات زیاد برای بیمار تجویز شود.در زمان بستری بودن در بیمارستان، اگر ضعف عضلات تنفسی موجب اختلال تنفس در فرد شود، ممکن است به دستگاه تنفس مصنوعی نیاز پیدا کند همچنین برای کمک به حفظ قدرت و انعطاف پذیری عضلات، فیزیوتراپی برای فرد انجام شود.
علاوه بر موارد فوق از داروهای زیر برحسب نیاز و به منظور تسکین علایم استفاده میشود:
– کورتون، که التهاب و تورم اعصاب را کاهش میدهد.
– سرکوب کننده ایمنی مانند آزارام یا سایتوکسان که در مرحله حاد سندرم گیلن باره تجویز میشود.
– مُسکنها و ضد دردها
– سایر داروها مانند کاربامازپین
منبع: خبرآنلاین