فواید ترب ، سبزی غدهای درمانگر
این گیاه سرشار از مواد مغذی است که از بدن در برابر عفونتها محافظت میکند. سیستم هاضمه را بهبود میبخشد. ترب ، اشتها را باز میکند، دهان را خوشبو میسازد، مسهل است، سوخت و ساز بدن را تنظیم میکند،.
نبض ما– میانهتان با سبزیجات غدهای چگونه است؟ اصلاً ترب میخورید؟ فرقی نمیکند به صورت خام باشد و یا اینکه از شربت آن استفاده شود. ترب یکی از آن غدهایهای درمانگر است. استفاده از این درمانگر طبیعی هم نیازی به دنگ و فنگ زیاد ندارد. با مصرف آن خیلی ساده میتوانید برای مشکلات گوارشی، کبدی، سرفه و غیره راه چارهی خوبی پیدا کنید. با ما باشید تا بیشتر باترب سیاه آشنایتان کنیم.
ارزش غذایی
به طور متوسط در هر صد گرم ترب خام، مواد زیر موجود است:
- آب ۹۰ گرم
- پروتیین ۱ گرم
- چربی ۰/۱ گرم
- نشاسته ۳/۵ گرم
- کلسیم ۳۰ میلیگرم
- فسفر ۳۰ میلیگرم
- پتاسیم ۳۳۰ میلییگرم
- آهن ۱ میلیگرم
- سدیم ۱۸ میلیگرم
- ویتامین آ ۱۰ واحد
- ویتامین ب ۱ ۰/۰۳ میلیگرم
- ویتامین ب ۲ ۰/۰۳ میلیگرم
- ویتامین ب ۳ ۰/۰۳ میلیگرم
- ویتامین ث ۲۵ میلیگرم
خواص ترب سفید
- اشتها آور بوده، دستگاه گوارش را تقویت و به هضم غذا کمک می کند.
- خوردن انواع این ماده غذایی برای دفع سنگ کلیه و مثانه سودمند است.
- کلیه را فعال کرده و بر حجم ادرار می افزاید.
- آب ساقه های ترب، دفع کننده ی برونشیت، تنگی نفس و سرفه های خلط آور است.
- مخلوط آب ترب سفید و عسل برای درمان سرفه یا سیاه سرفه بسیار مفید است.
- پوست را تقویت کرده و موجب روییدن موهای سر می شود.
- این گیاه برای درمان نقرس و روماتیسم مفید است.
- آب برگ این ماده غذایی چشم را تقویت می کند.
- دم کرده ی ریشه ی ترب، تقویت کننده ی بدن است.
- برای مداوای زخم های بدن ازترب و عسل، ضماد تهیه کنید و روی زخم بمالید.
خواص ترب سیاه
- ترب سیاه روی سیستم گوارشی و بهویژه برای تنظیم عملکردصفرا مفید است. به این ترتیب که این ترب باعث افزایش ترشح و دفع صفرا میشود.
- این ماده غذایی باعث سمزدایی ازکبد میشود.زمانی که به عنوان مثال داروی زیادی میخورید بعد از آن لازم است که به فکر سمزدایی از بدن باشید.
- این ماده غذایی به دلیل داشتن ترکیبات گوگردی به عنوان ضدباکتری، ضد قارچ و ضد ویروس عمل می کند و مانع از بروز عفونت های راه تنفسی و مجاری ادرار می شود.
- ترب سیاه مانع بروز سنگ مثانه می شود، به علاوه از انسداد مجاری تنفسی جلوگیری می کند.
- ترب سیاه علاوه بر اینکه کلیه را فعال میکند و همچنین باعث پودر شدن سنگ کلیه به ویژه سنگ های اگزالات کلیسم(Calcium oxalate) می شود دقت کنید که حتما بعد از غذا بخورید.
- ترب سیاه با عسل برای مقابله با سرفه های خشک، مزمن و آلرژیک بسیار موثر است. شربت ترب سیاه مخاط برونشیت را روان کرده و دفع میکند.
- ترب سیاه سرشار از ویتامین C است و به همین دلیل میتواند با خستگی مقابله کند.
- در طب سنتی ترب سیاه را به عنوان حافظ سلامت رودهها میشناسند.
- ترب سیاه خاصیت ملینی جزیی دارد.
خواص تربچه (ترب قرمز)
- تربچه برای کبد و معده بسیار مفید است و سمزدای بسیار خوبی است و خون را تصفیه میکند.تربچه در بیماری یرقان به طور شگفتآوری به پاکسازی بیلیروبین از خون کمک میکند و همچنین تولید آن را نیز تنظیم میکند. علاوه بر این با افزایش اکسیژن در خون از تخریب سلولهای قرمز جلوگیری میکند. برگهای تربچه نیز برای درمان یرقان بسیار مفید هستند.
- تربچه بطور خاص برای کبد و صفرا بسیار مفید است و جریان صفرا و بیلیروبین، اسیدها و آنزیمها را تنظیم میکند و بیلیروبین را از خون میزداید و کبد را سمزدایی میکند. علاوه بر این،تربچه حاوی آنزیمهایی شبیه به مایروسیناس، دیتاستاز، استئار است که از کبد و کیسهی صفرا در مقابل عفونتها و زخمها پیشگیری میکند.
- تربچه سرشار از فیبر است که به هضم غذا و جذب آب را آسان میکند و به رفع یبوست کمک میکند (یبوست یکی از دلایل اصلی ابتلا به بواسیر است) و در نتیجه از ایجاد یا گسترش بواسیر پیشگیری میکند.
- تربچه خاصیت ادرارآوری دارد، و میزان ادرار را افزایش میدهد. آب تربچه برای درمان التهاب و سوزش ادرار استفاده میشود. همچنین کلیه را تمیز میکند و عفونت کلیهها و سیستم ادرار را از بین میبرد. و به طور کلی به رفع اختلالات سیستم ادرار کمک میکند.
- تربچه به دلیل فیبر بالایی که دارد، به سرعت معده را پر میکند و احساس سیری ایجاد میکند بدون اینکه کالری زیاد به بدن برساند و انتخاب خوبی برای افرادی است که میخواهند وزن کم کنند.
- تربچه سمزدای بسیار خوبی است و سرشار از ویتامین C، اسید فولیک و آنتوسیانین است و به بهبود انواع سرطان به ویژه سرطان کولون، کلیه، روده ، معده و دهان کمک میکند.
- تربچه دارای ویتامینC ، فسفر، روی و بعضی از ویتامینهای گروه B است که برای پوست بسیار مفید هستند. آب موجود درتربچه به مرطوب سازی پوست کمک میکند. مقداری تربچهی له شده را در یک کیسه کتانی قراردهید و بر روی پوست صورت قراردهید.
- تربچه دارای خاصیت ضدخارش است و درمان مؤثری برای تسکین خارش ناشی از گزش پشه و زنبور است. آب تربچه درد و تورم محل گزش را کاهش میدهد و باعث تسکین آن میشود
- تربچه حرارت بدن را پایین میآورد و التهاب تب را کاهش میدهد. نوشیدن آب تربچه در این حالت بسیار مفید است.
- تربچه خاصیت ضدخلط دارد و باعث کاهش خلط سیستم تنفسی از جمله بینی، گلو، نای و ششها حاصل از سرماخوردگی، عفونت و آلرژی میشود.
خواص ترب کوهی
پس از معرفی اکثر خواص ترب سفید و سیاه و تربچه، اشاره به یکی از معجرهگرترین خواص ترب کوهی خالی از لطف نیست.
- مصرف شربت ترب کوهی باعث تخت و صافشدن شکم میشود.
- شربت ترب کوهی همچنین سبب ازبینرفتن آب اضافی و سموم از بدن میشود.
- خوردن ترب کوهی دید چشم و قدرت حافظه را نیز تقویت میکند.
- ترب کوهی سرشار از ویتامین C، پتاسیم، ویتامین B1، B6، منیزیم و فسفر است.
طریقه مصرف ترب
این گیاه را میتوان به صورت خام در سالاد یا از برگهای آن به صورت پخته در سوپ استفاده کرد.
معجون عسل وترب سیاه: یک ترب سیاه خوب و کمی عسل نیاز داریم ،سرترب سیاه را بریده و مقداری از آنرا خالی کنید، داخلش کمی عسل طبیعی بریزید. انتهای ترب را کمی سوراخ کنید (در یک ترب بزرگ حفره ای ایجاد کرده و همچنین در ته آن هم سوراخ ریزی به وجود آورید به طوری که آب قطره قطره از آن خارج شود.) وترب را روی یک لیوان قرار دهید حدود ۵ ساعت بعد عسل مواد داخل ترب را درخود حل کرده و به درون لیوان می ریزد،عسل،عصاره داخل ترب رو حل میکنه و به معجونی تبدیل میشود که داروی معجزه گری برای سرفه های خشک و مزمن هست ،در ضمن این معجون مانع بروز سنگ مثانه می شود، به علاوه از انسداد مجاری تنفسی جلوگیری می کندو برای مشکلات گوارشی، کبدی، راه چاره ی خوبی است.
ترب و بارداری
فقط کافیست چند روز تربچه را در رژیم غذایی خود بگنجانید تا جنین به خوبی رشد کند و تمام مواد مغذی لازم را دریافت کند. تربچه منبع غنی از کلسیم می باشد.کلسیم برای رشد استخوان ها و دندان های جنین بسیار ضروری می باشد.همچنین تربچه منبع عالی اسیدفولیک محسوب می شود که یک ماده مغذی برای تمام زنان باردار می باشد.اگر سطوح اسیدفولیک در بدن جنین کافی باشد ، از هر نوع نقص ایمنی در امان می باشد.تربچه ها حاوی پتاسیم ، آهن ، ویتامین ث می باشند و می توانند بی نهایت برای زن باردار مفید باشند.
مضرات ترب
- باعث ایجاد مقادیر زیادی باد در بدن میشود و در افرادی که معده مرطوبی دارند، مانع از هضم غذا میگردد.
- اسراف در خوردن این ماده غذایی موجب دلپیچه شده و برای دندان و گلو مضر است .
- در صورت انسداد مجاری صفراوی نباید ازترب سیاه استفاده کرد.
نبض ما– گردآوری
منابع:
پارسی طب،جام جم،تبیان