بیماری التهاب عضلات چیست؟

میوزیت به معنای التهاب عضلات است. آسیب، عفونت یا بیماری خود ایمنی می تواند آن را ایجاد کند. ضعف و ناتوانی عضلات از علائم اصلی التهاب عضلات است.

گردآوری – نبض ما

از علائم اصلی التهاب عضلات ، ضعف در عضلات بدن است. ضعف عضلات ممکن است واضح باشد و یا فقط با آزمایش معلوم شود. همچنین عضله ممکن است درد داشته باشد یا نه.

پزشکان ممکن است یک معاینه فیزیکی، تست های آزمایشگاهی، آزمایش های تصویری و بیوپسی عضله برای تشخیص التهاب عضلات استفاده کنند.گزینه های دیگر شامل داروها، درمان فیزیکی، ورزش، گرما درمانی است

علائم التهاب عضلات

اغلب عضلات بزرگ بدن دچار ضعف و ناتوانی می شوند مثل گردن، شانه ها، باسن و کمر. معمولا عضلات هر دو طرف بدن درگیر این مشکل می گردند. ضعف عضلات باعث افتادن فرد می شود و بلند شدن از روی صندلی و یا بلند شدن بعد از افتادن برای فرد سخت می گردد.

سایر علائم التهاب عضلات که همراه با مشکلات التهابی دیده می شوند، عبارتند از:

– راش پوستی (جوش و دانه های پوستی)

– خستگی

– ضخیم شدن پوست دست ها

– سخت قورت دادن غذا

– به سختی نفس کشیدن

در بیشتر موارد درد عضلات در اثر میوزیت نیست، ولی کشیدگی عضلات و یا بیماری های شایع مثل سرماخوردگی و آنفلوآنزا باعث درد عضلات می شوند

 اگر یک نوع ویروس باعث ابتلا به التهاب عضلات شود، معمولا سایر علائم عفونت ویروسی نیز دیده می شوند مثل آبریزش بینی، تب، سرفه، گلودرد، تهوع و اسهال. امّا علائم عفونت ویروسی، چند روز یا چند هفته قبل از شروع علائم میوزیت، از بین می روند.

 برخی افراد مبتلا به میوزیت دچار درد عضلات می شوند، ولی بیشتر آن ها درد ندارند. در بیشتر موارد درد عضلات در اثر التهاب عضلات نیست، ولی کشیدگی عضلات و یا بیماری های شایع مثل سرماخوردگی و آنفلوآنزا باعث درد عضلات می شوند.

علل بروز التهاب عضلات

هر مشکلی که باعث التهاب عضلات شود، منجر به التهاب عضلات می گردد. با توجه به این علل میوزیت را به چند گروه تقسیم می نمایند:

1- بیماری های التهابی

بیماری هایی که باعث التهاب سراسر بدن می شوند، روی عضلات نیز موثرند و به التهاب عضلات منجر می گردند. بسیاری از این علل، بیماری های خودایمنی هستند که در این بیماری ها، بدن به بافت های خودش حمله می کند. این بیماری های التهابی که باعث میوزیت شدید می شوند عبارتند از:

– درماتومیوزیتمی

– پلی میوزیت

– میوزیت بدن گنجایشی

 سایر بیماری های التهابی که باعث میوزیت خفیف تر می شوند، عبارتند از:

– لوپوس

– اسکلرودرما

– آرتریت روماتوئید

بیماری های التهابی اغلب خطرناک ترین علل بروز التهاب عضلات هستند و نیاز به درمان طولانی مدت دارند.

2- عفونت

عفونت های ویروسی، شایع ترین عفونت های مسبب التهاب عضلات هستند. به ندرت عوامل باکتریایی، قارچی و سایر میکروب ها باعث میوزیت می شوند. ویروس ها و باکتری مستقیما به عضله حمله می کنند و یا موادی را تولید می کنند که فیبرهای عضلانی را تخریب می کند. ویروس سرماخوردگی و آنفلوآنزا و ویروس ایدز از جمله ویروس هایی هستند که باعث میوزیت می شوند.

3- داروها و مواد مخدر

مواد مخدر و داروهای مختلفی باعث آسیب موقتی عضلات می شوند. به دلیل اینکه التهاب عضلات اغلب معلوم نمی شود، مشکل عضله را میوپاتی می گویند تا میوزیت.داروها و مواد مخدری که باعث التهاب عضلات یا میوپاتی می شوند عبارتند از:

– استاتین (داروی پایین آورنده کلسترول خون)

– کلشی سین

– پلاکوئینیل

– آلفا اینترفرون

– کوکائین

– الکل

میوپاتی می تواند بلافاصله بعد از مصرف یک دارو بروز کند و یا ماه ها تا سال ها بعد از مصرف یک ماده مخدر رخ دهد.

4- آسیب بدنی

ورزش شدید منجر به درد، ورم و ضعف عضلات برای ساعت ها یا روزها بعد از فعالیت ورزشی می شود. علائم التهاب عضلات بعد از ورزش یا آسیب بدنی معمولا با استراحت کردن و ترمیم به طور کامل از بین می رود.

5- رابدومیولیز

وقتی که عضلات سریعا تجزیه شوند، رابدومیولیز رخ می دهد. درد، ضعف و ورم عضلات از علائم این اختلال هستند. رنگ ادرار هم ممکن است قهوه ای تیره یا قرمز شود.

راه های تشخیص التهاب عضلات

پزشک ممکن است بر اساس ضعف عضلات یا سایر علائم میوزیت، به این اختلال شک کند.

تست های تشخیص التهاب عضلات عبارتند از:

۱- آزمایش خون

مقادیر بالای آنزیم های عضلات مثل کراتین کیناز در آزمایش خون می تواند التهاب عضلات را نشان دهد. همچنین وجود مقادیر غیرطبیعی آنتی بادی ها در خون نشان دهنده یک اختلال خودایمنی در بدن است.

۲- ام آر آی (MRI)

توسط ام آر آی می توان محل های بروز میوزیت و تغییرات عضلات را تشخیص داد.

۳- الکترومیوگرافی (برق نگاری ماهیچه)

با وارد کردن سوزن های الکترود به داخل ماهیچه، پزشک پاسخ عضلات را به تحریکات الکتریکی اعصاب بررسی می کند. الکترومیوگرافی، عضلات ضعف و یا آسیب دیده را مشخص می کند.

۴- نمونه برداری از عضله

دقیق ترین روش تشخیص میوزیت است. پزشک با ایجاد برشی کوچک روی عضله ضعیف، تکه کوچکی از آن را برای آزمایش برمی دارد. نمونه برداری باعث تشخیص نهایی این بیماری در بیشتر افراد می شود.

درمان التهاب عضلات

درمان التهاب عضلات بستگی به علت آن دارد. برای درمان بیماری های التهابی ایجادکننده میوزیت، بایستی از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی استفاده کرد مثل: پردنیزون، آزاتیوپرین و متوترکسات.

معمولا یک نوع ویروس باعث میوزیت ناشی از عفونت می شود و نیاز به درمان خاصی ندارد. میوزیت ناشی از باکتری شایع نیست و معمولا برای جلوگیری از خطرات ناشی از پخش عفونت در بدن، برای درمان نیاز به داروهای آنتی بیوتیک دارد.

برای درمان رابدومیولیز بایستی در بیمارستان بستری شد و مایعات داخل وریدی (مثل زدن سرم) را در مقادیر زیاد به طور مداوم دریافت کرد.

میوزیت مرتبط با داروها اغلب با قطع مصرف دارو، درمان می شود. اگر داروهای استاتین باعث بروز التهاب عضلات شوند، التهاب ماهیچه معمولا طی چند هفته بعد از قطع مصرف دارو، از بین می رود.

 

4/5 - (15 امتیاز)

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال نظر

درصورتی‌که نیاز به مشاوره و یا طرح پرسش از پزشک را دارید، فقط در بخش «از دکتر بپرسید» مطرح کنید.

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

3 نظر
  1. سحر می‌نویسد

    سلام.
    من در حین ورزش دچار آسیب شدم و چند مرحله به پزشک مراجعه کردم. چند نوع داروی ضد التهاب و مکمل غذایی مثل آوودین مصرف کردم اما تأثیری نداشته. لطفا بگید باید چکارکنم؟؟؟

    1. ناشناس می‌نویسد

      به یه متخصص طب فیزیک مراجعه شود یا دکتری فیزیولوژی ورزشی

  2. آیدا می‌نویسد

    سلام خسته نباشین.من ۲۴سالمه یک سال پیش ورزش کیک بوکسینگ رو شروع کردم و تمرینات سختی رو هر روز انجام دادم تا اینکه کم کم جفت پاهام اول دچار ضعف و بعدا درد شدید و ورم در ناحیه قوزک پا شد طوری که تا ی مدت راه رفتن هم مشکل بود رفتم دکتر و گفت التهابه و قرص ضد التهاب داد چهار ماه باشگاه نرفتم به امید اینکه خوب بشه اما الان اصلا خوب نشده کمی هم سرما به پام میرسه دردش بیشتر میشه بازم دکتر رفتم ولی نتیجه نگرفتم.من باید چیکار کنم؟؟ درد قوزک پاهام واقعا اذیتم میکنه…

از پزشکان نبض‌ما بپرسید