آیا سرگیجه در دوران بارداری خطرناک است؟
سرگیجه در بارداری ممکن است شدید و آزار دهنده باشد. بعضی از زنان باردار، در سه ماهه اول بارداری که شروع آن از حدود هفته ششم است، دچار سرگیجه و یا تهوع می شوند. در سه ماهه دوم و سوم، رحم در حال رشد، بزرگتر شده و می تواند بر رگ های خونی شما فشار آورده و باعث سرگیجه در بارداری شود.
سرگیجه یا احساس ضعف، علامت طبیعی در دوران بارداری است. علت سرگیجه در بارداری ناشی از افزایش هورمون هایی است که باعث افت فشار می شود. در این زمان بازدهی خون در رگ های شما کاهش می یابد. این موضوع باعث می شود تا فشار خون شما پایین تر از حد معمول بوده و پس از انتقال جریان خون به مغز شما سرگیجه ایجاد می شود.
همچنین سرگیجه می تواند ناشی از سطح قند خون پایین باشد؛ زیرا بدن شما با تغییرات متابولیسم طبیعی و عادی، سازگار است. زنان مبتلا به آنمی یا ورید واریسی ممکن است نسبت به دیگران حساس تر بوده و دچار سرگیجه شوند.
آیا سرگیجه نشانه بارداری است؟
زنی که در انتظار بارداری است، با ظاهر شدن علائمی مانند سرگیجه ممکن است در مورد بارداری خود اطمینان حاصل کند. با این حال اکثر زنان، حتی تا مدتی پس از بارداری سرگیجه نداشته و متوجه بارداری خود نمی شوند. اما باید گفت که سرگیجه همیشه دلیل محکمی برای بارداری نیست.
در برخی موارد سرگیجه به دلایل دیگری رخ می دهد از قبیل:
– در صورتی که حرکت آنی و شدیدی داشته باشید، در این زمان، خون، زمان کافی برای حرکت به سمت مغز نداشته و بنابراین، شما دچار(افت فشار خون موضعی) می شوید.
– زمان هایی مدت طولانی دراز بکشید. (یک زن باردار هم افت فشار خون را در این وضعیت، تجربه می کند).
– وقتی به مدت طولانی غذا نخورده باشید. به همین دلیل میزان قند خون شما به خصوص در اواخر بعدازظهر کم می شود. در صورتی که بدن شما بیش از حد گرم شود.
برای اطمینان از بارداری، لازم است که آزمایش حاملگی انجام شود. در صورتی که دوره طبیعی پریود به تاخیر افتاده باشد، این مورد می تواند علامتی از بارداری زن باشد.
مراقبت های اولیه قبل از زایمان برای سلامتی مادر و نوزاد بسیار مهم است به همین دلیل، در صورت بارداری بهتر است از همان اوایل دوران بارداری به پزشک مراجعه شود. به هرحال باید اضافه کرد که علائم بارداری در تمام زنان متفاوت بوده و ممکن است برخی یا هیچکدام از این علائم تجربه نشود.
علائم بارداری قبل از عقب افتادن پریود
تاخیر در قاعدگی
تاخیر یک دوره، واضح ترین نشانه بارداری است. با این حال، به طور قطع نشانه ای از بارداری محسوب نمی شود. استرس، ورزش بیش از حد، رژیم غذایی و عوامل دیگر هم می تواند دوره های نامنظم را ایجاد کند.
تکرر ادرار
یکی از نشانه های بارداری، تکرر ادرار است؛ به طوری که یک زن حتی ممکن است در طول شب به طور مکرر تخلیه ادرارداشته باشد. نیاز مکرر به ادرار بعد از اینکه جنین وارد رحم شده و با تولید هورمون بارداری به نام گنادوتروپین کوریونی انسانی (hCG)، ایجاد می شود. این هورمون باعث تکرر ادرار می شود.
خستگی
احساس خستگی بسیار زیاد، نشانه بسیار زود هنگام حاملگی است. خستگی ناشی از سطوح بالای پروژسترون هورمون است.
تهوع صبحگاهی
البته این احساس، به صبح محدود نمی شود. اکثر زنان باردار که در معرض بیماری صبحگاهی هستند، در طول روز هم احساس تهوع دارند. تهوع می تواند ۲ هفته تا ۲ ماه پس از تخمک گذاری شروع شود. حدود نیمی از زنان حامله دچار حالت تهوع می شوند.
سینه های بزرگ
در دوران بارداری، سینه های زن احتمالا به طور فزاینده ای بزرگ می شود. گاهی احساس درد هم در این ناحیه به وجود می آید و نوک پستان ممکن است تیره تر و بزرگ تر شود.
سرگیجه
سرگیجه در بارداری خطرناک نیست و می توان گفت معمولا سرگیجه از نشانه های قوی برای بارداری نیست، اما در صورتی که به علت بیماری صبحگاهی، قند خون پایین داشته باشید، ممکن است علائم بارداری اولیه در شما باشد. شما ممکن است حتی قبل از یک دوره زمانی طولانی، احساس سرگیجه داشته باشید.
سرگیجه در ماه اول بارداری
اگر هنوز از بارداری خود اطمینان ندارید، اکنون زمان خوبی برای تایید خواهد بود. در این زمان، باید علائمی مانند تاخیر در دوره های قاعدگی، تغییرات هورمونی و تهوع و استفراغ وجود داشته باشد. با گرفتن تست بارداری و آزمایش خون، به راحتی می توانید از این موضوع اطمینان حاصل کنید.
علائم بارداری در هفته چهارم
پس از اطمینان از بارداری، تغییرات در رژیم غذایی و شیوه زندگی در هفته چهارم حیاتی است. بعد از هفته چهارم یک ماه از بارداری شما می گذرد. اکنون سه ماهه اول در حال انجام است و این یک دوره بسیار حیاتی در رشد کودک شما است.
در این مرحله، جنین ممکن است در معرض خطر ناهنجاری هایی باشد، زیرا مغز، قلب، سر، نخاع، استخوان ها، ماهیچه ها، بافت ها و دندان ها همه در حال رشد هستند. اگر از سمومی مانند الکل مصرف کرده اید، این مهم است که این عادت ها را متوقف کنید تا شانس خود را برای سالم نگه داشتن نوزاد افزایش دهید.
در طول هفته چهارم بارداری، بدن شما هورمون بارداری HGC را تولید می کند که می تواند باعث اضطراب، استفراغ، حالت تهوع، سرگیجه، خستگی و نوسانات خلقی شود. به این ترتیب، در ماه اول بارداری، احساس سرگیجه تقریبا طبیعی خواهد بود.
سرگیجه در ماه های مختلف بارداری
در دوران بارداری پروژسترون جریان خون را به کودک شما افزایش می دهد، همین امر، منجر به فشار خون پایین و کاهش جریان خون به مغز شما شده و به این ترتیب، احساس سرگیجه در بارداری به سراغ شما می آید. در این زمان بدن شما خون رسانی کافی را در سیستم گردش خون ندارد.
همچنین سطح بالای پروژسترون می تواند باعث کاهش فشار خون شود. این به نوبه خود، جریان خون را به مغز شما کاهش داده و به این ترتیب سرگیجه ایجاد می شود.
رشد رحم درماه های اول بارداری، می تواند بر روی رگ های خونی شما تاثیر بگذارد، به ویژه هنگامی که شما دراز کشیده اید. در این زمان بدن زن باردار، مقدار زیادی گرما تولید می کند و این امر سبب ایجاد سرگیجه در بارداری می شود.
درمان و کاهش سرگیجه در بارداری
اجتناب از ایستادن برای مدت طولانی
در صورتی که مدت زمان طولانی ایستاده اید، پاهای خود را به منظور کمک به افزایش گردش خون حرکت دهید. از حرکات ناگهانی و یا بلند شدن ناگهانی از روی زمین و از حالت نشسته پرهیز کنید.
مصرف مواد غذایی به طور منظم
اجتناب از دوره های طولانی بین وعده های غذایی؛ ضروری است. بهتر است در طول روز میان وعده ای بخورید. از حمام های گرم و یا دوش خیلی گرم، استفاده نکنید. از لباس های آزاد و راحت، به منظور کمک به گردش خون، استفاده کنید.
به خاطر داشته باشید که سرگیجه در بارداری از عوارض ناپایدار و موقتی بوده و پس از دوران بارداری رفع می شود. به همین منظور با انجام موارد مراقبتی و احتیاط در انجام برخی فعالیت ها می توانید تا حدودی این مشکل را برطرف کنید.
کدام مدل از سرگیجه ها خطرناک تر هستند با علائم آنها آشنا شوید:
مترجم: مهناز ضحاکی