درد لگن چه مشکلاتی ایجاد می کند؟
با افزایش سن، مفصل لگن میتواند فرسوده ودچار آسیب دیدگی شود که در نهایت سبب ایحاد درد لگن در فرد می شود. ماهیچه ها وتاندونهای لگن میتوانند با استفاده زیاد از آنها آسیب ببینند.
به گزارش نبض ما به نقل از سایت دکتر افشین اقدامی، استخوان لگن میتواند با افتادن روی زمین دچار شکستگی و آسیب دیدگی شود. و هرکدام از این شرایط می تواند ما را دچار درد لگن کند.
پیش از درمان بیماری باید علت درد لگن مشخص شود.متخصص طب فیزیکی بر اساس شرح حال، معاینه دقیق و در صورت لزوم آزمایشها و بررسی های رادیولوژی مثل عکس ساده، ام آر ای و اسکن استخوان علل درد لگن را تشخیص می دهند. دراینجا علل درد لگن بیان می شود.
دلایل درد لگن
1- آرتریت ها
آرتروز استخوان و روماتیسم ناشی از آرتروز از عمده دلائل درد لگن به خصوص در افراد مسن است. آرتروز لگن باعث التهاب مفصل و ازبین رفتن غضروف لگن می شود. این درد شدید لگن با پیشرفت آرتروز بدتر هم می شود بیماران مبتلا به آرتروز با سفت شدن مفصل لگن و کاهش دامنه حرکتی مواجه هستند.
2- آسیب های ایجاد کننده درد لگن
– در رفتگی لگن
– شکستگی استخوان لگن
– پارگی لبروم مفصل لگن
– فتق کشاله ران
– پیچ خوردگی و رگ به رگ شدن
– التهاب تاندون ها
3- فشردگی اعصاب
-فتق دیسک
– سیاتیک
– تنگی کانال نخاع
– درد بیرون ران در اثر آسیب عصب ران
– التهاب مفصل لگن خاصره ای خاجی
4- سرطان ها
– سرطان متاستاز (پخش سرطان در بدن) که به استخوان ها رسیده است.
– سرطان استخوان
– لوسمی (سرطان خون)
شخیص درد لگن
زمانیکه تزریق در مفصل انجام شود و فورا بعداز آن بیمار احساس آرامش از درد داشته باشد میتوان این اطمینان را حاصل کرد که درد از ناحیه مفصل بوده است. زمانیکه درد به طورکامل از بین می رود واحساس بی حسی در بیمار ایجاد می شود می توان تشخیص داد که مفصل ها منبع درد است. اگر این اتفاق رخ ندهد باید به دنبال علت های دیگر درد لگن باشیم.
درمان درد لگن
اگر شما دچار درد لگن شدید حتما به پزشک مراجعه کنید. پزشک با معاینه بیمارمیتواند علت درد دراین ناحیه راتشخیص دهد چون ممکن است درد درنواحی دیگر ی ازبدن مانندددردستون فقرات، خاصره لگن و ساق پاباشد. زمانیکه شما منتظر پزشک هستید تمرینات به شما برای کاهش و درمان درد داده می شود.
– داروهای ضدالتهاب
داروهای ضدالتهاب بدون استروئید برای کاهش درد لگن والتهابات بسیار موثر میباشد. التهابات ممکن است بر اثر پارگی ماهیچه ها،التهاب کیسه زلالی، تاندونیست،بیماری آرتروز، پارگی لابرال ویاسینویم می باشد. داروهای ضدالتهاب همچنین همراه با برنامه استقامت بدن مصرف می شود. این داروها بعد ازعمل جراحی برای درمان درد لگن هم بسیارموثرمیباشند.
– فیزیوتراپی
فیزیوتراپی دارای یک تیم متخصص هستند که با انجام و آموزش تمرینات سازنده فیزیوتراپی باعث درمان درد لگن میشوند. نکته ای که در مرکز فیزیوتراپی بسیار اهمیت دارد تشخیص علت درد لگن و بعد از آن انجام تمریناتی مناسب برای درمان درد لگن بیمار می باشد. همچنین تمرینات توانبخشی هم بسیار مفید می باشد. فیزیوتراپی میتواند به عنوان یک درمان برای بیمارانی که به عمل جراحی احتیاج ندارند باشد.
مفصل لگن یکی از مفصل های عمیقی میباشدکه اطراف آن را بیشتراز 30 ماهیچه احاطه کرده است. انجام فیزیوتراپی باعث استقامت این ماهیچه ها،افزایش انعطاف ،حفاظت از حرکت ماهیچه ها وکاهش التهابات میشود. درموارد پارگی لبرال فیزیوتراپی نمیتواندباعث بهبود این پارگی شود.بوسیله تمرینات عضلانی مناسب وفعالیت های اصلاحی شرایط بیمار بهترمیشود وبعضی موارد نیازی به عمل جراحی برای درمان درد لگن نیست.
اگر عمل جراحی برای درمان بیمار ضروری باشد انجام تمرینات فیزیوتراپی که باعث ایجاد توانایی و توازن درمفاصل می شود برای دستیابی به نتیجه ای بهتر بعد ازعمل بسیار مناسب است. همچنین انجام تمرینات فیزیوتراپی بعد از عمل جراحی برای درمان درد بسیار ضروری است، تابیمار بتواند نحوه صحیح فعالیت های روزانه خود را آموزش ببیند ویک دوره ریکاوری مناسب داشته باشد .فیزیوتراپی تمرینات سازنده در مدیریت درد لگن است.
– تزریق
تزریق در عضلات می تواند بعداز تشخیص علت درد و کاهش درد بسیار موثر باشد.
– درمان درد لگن با آرتروسکوپی
تجهیزات آرتروسکوپی به جراح این امکان رامیدهد که درمان های که بوسیله جراحی باز انجام نگرفته است ویا نادیده گرفته شده را انجام دهند. درطول این جراحی برای درمان درد لگن، جراح با ایجادیک شکاف کوچک روی محل درد و قراردادن یک دوربین در داخل مفصل و نمایش مفصل در روی صفحه مانیتور دراتاق عمل این عمل جراحی را انجام می دهد و مشکل درد لگن رابرطرف می کند.جراحی آرتوسکوپی یک جراحی است که در آن میزان جراحت کم می باشد. استفاده از آرتروسکوپ باعث ایجاد 2 یا 3 شکاف روی سطح پوست می شود برخلاف جراحی باز که تعداد جراحات بیشتر می باشد.
این شکاف کوچک برای قرار دادن وسیله آرتروسکوپ در داخل عضو می باشد و ایجاد شکاف های بیشتر به نوع جراحی که انجام می شود بستگی دارد و بوسیله آرتروسکوپ تصویر کامل از مفصل در اختیار جراح قرار می گیرد. دراین جراحی بیماربه پشت خوابانده می شود تا جراح بتواند وسیله آرتروسکوپ را درمفصل بیمارقراردهد.
میزان فشار این عمل جراحی برای درمان درد لگن براساس نوع مشکل لگن از یک بیمار به بیمار دیگر متفاوت میباشد. با انجام هرگونه تلاش میتوان میزان اصطکاک مفصل را به حداقل رساند.این تمرینات بعد از عمل باعث جلوگیری ازمیزان نوروپراکسی neuropraxia دربیمار می شود.