جشنواره ۳۶/ جشن دلتنگی به کارگردانی پوریا آذربایجانی
فیلمی اجتماعی از کارگردانی مستقل
جشن دلتنگی ساخته پوریا آذربایجانی است که در بخش مسابقه سی و ششمین جشنواره فیلم فجر حضور دارد. پوریا آذربایجانی بازیگر، نویسنده، تهیه کننده و کارگردان سینمای ایران است.
آذربایجانی بازیگری را با بازی در فیلم نسل سوخته به کارگردانی رسول ملاقلی پور در سال ۱۳۷۸ آغاز نمود و سپس بار دیگر در سال ۱۳۸۲ برای مزرعه پدری جلوی دوربین ملاقلی پور رفت. این کارگردان جوان سینما با توجه به حضور در تیم کارگردانی مزرعه پدری، اولین تجربه کارگردانیش را با فیلم روایتهای ناتمام آغاز نمود. پوریا آذربایجانی آثار دیگری همچون آب و آیینه، عاشقانهای برای سرباز وظیفه، اینجا همه چیز خوب است، تجریش ناتمام و … را در کارنامه خود دارد. وی در سال ۱۳۹۴ فیلم اروند، که روایت شهدای غواص است را در ژانر دفاع مقدس کارگردانی کرد و موفق به دریافت سیمرغ سیمین ویژه هیئت داوران جشنواره بینالمللی فیلم فجر گردید. امسال نیز آذربایجانی با فیلم جشن دلتنگی به جشنواره آمده است. این فیلم در ژانر عاشقانه و درام ساخته شده و به مسائل اجتماعی روز میپردازد.
بازیگران جشن دلتنگی؛
محسن کیایی، بهنام تشکر، پانتهآ پناهیها، بابک حمیدیان، مینا ساداتی، ساغر قناعت، عرفان ناصری، پریوش نظریه، امید روحانی و ….
خلاصه داستان جشن دلتنگی؛
جشن دلتنگی روایت داستان چند خانواده است که در عصر ارتباطات و فضای مجازی زندگی جدیدی را تجربه میکنند.
عوامل دیگر فیلم؛
سیدعلی قائم مقامی (تهیه کننده)، پوریا آذربایجانی و مونا سرتوه (نویسنده)، فردین خلعتبری (موسیقی)، علیرضا زرین دست (فیلمبردار)، خشایار موحدیان (تدوین)
جشن دلتنگی در جشنواره سی و شش
نشست خبری فیلم جشن دلتنگی با حضور عوامل فیلم و اهالی رسانه در پردیس سینمایی ملت عصر پنجشنبه ۱۹ بهمن ماه برگزار شد.
در این نشست آذربایجانی در خصوص ایده ساخت فیلم گفت: چند وقتی است که فضای مجازی البته نه همه آنها، زندگی مردم را تحت تاثیر قرار داده و همه در جمعها تنها هستند و ارتباطشان نهایتا نشان دادن پستها به هم است. بنابراین دیدیم بامزه است که در این مقطع چنین فیلمی بسازیم. موضوع این فیلم درحقیقت درباره تنهایی است که موضوعی جهانی است و صرفا ایرانی نیست. آذربایجانی در خصوص نام فیلم گفت: نام فیلم ربطی به ترانه داریوش ندارد و اگر بخواهم ایده بگیرم از مجموعه داستانی از عباس معروفی ایده گرفتهام. به هرحال فضای مجازی مانند یک مهمانی است که میوه آن تنهایی است. در خصوص فضای مجازی هم نمیخواستم نگاه سیاه و سفید داشته باشم. من در اینستاگرام صفحه ندارم و واقعا آن را دوست ندارم.
پوریا آذربایجانی افزود: میشد این فیلم را طور دیگری ساخت و حتی به موضوع نگاه افلاطونی داشت. اما این فیلم ماست و ما تصمیم گرفتیم اینطور بسازیم. البته معتقد نیستم این بهترین نگاه است. ممکن است عدهای بگویند ما متوجه حد استفاده از فضای مجازی هستیم اما عده کثیری هستند که کاملا از زندگی واقعی جدا شدهاند و حتی ۱۸ ساعت از زندگی را در فضای مجازی میگذرانند.
آذربایجانی در ادامه این نشست افزود:این فیلم برای من خیلی خاص بود و دلیل آن هم کارکردن من با آقای زرین دست است. کسی که وقتی من در این دنیا نبودم کار میکرد و امروز من با ایشان کار میکنم و بسیار از ایشان آموختهام.
آذربایجانی در خصوص مخالفتش با فضای مجازی بیان داشت: قصد من از ساخت این فیلم نفی فضای مجازی نبود بلکه استفاده صحیح از آن بود، من خودم صفحه اینستاگرام ندارم، ولی اینطور نیست که بگویم همه نداشته باشند. همسر من که نویسنده این فیلم هم هست و فیلمنامه را با هم نوشتیم سالهاست که در فضای مجازی حضور دارد و با اینکه در این زمینه با هم اختلاف نظر داریم اما مشکلی هم در این مورد نداریم. کارگردان جشن دلتنگی در خصوص ریتم کند فیلم گفت: گمان میکنم ریتم فیلم از من تندتر باشد و این به نگاه کارگردان به سینما مربوط است. مثلا نگاه من به سینما با نگاه هومن سیدی متفاوت است.
قائم مقامی تهیه کننده فیلم درخصوص ترک سالن سینما توسط مردم گفت: فکر نمیکنم چنین باشد که به دلیل ریتم فیلم مردم سینما را ترک کنند و استقبال مردم در سینماها خوب بوده است. قائم مقامی درباره تفاوت نسخههای فیلم در جشنواره بیان داشت: تغییرات در حد چند دیالوگ بود که بعداز نمایش فیلم برای نمایندگان مجلس به ما پیشنهاد شد و ما هم به آن عمل کردیم و اجباری در کار نبود. وی در خصوص حمایت از فیلم بیان داشت: من هم دوستداشتم نهادها و ارگانها به حمایت از فیلم میآمدند اما نه تنها حمایت نکردند بلکه تلاش کردند جلوی ساخت آنرا بگیرند. بهترینهای سینما پشت صحنه این فیلم هستند، اگر من پول داشتم که نتیجه فیلم خیلی بهتر از این میشد.
زرین دست فیلمبردار فیلم در خصوص سینمایی نبودن قاب بندی تصاویر گفت: الان قاببندی سینماها از حالت سینمای هالیوودی خارج شده و به سمت سادگی میروند. زرین دست درباره آشنایی و کار با پوریا آذربایجانی گفت: ایشان ابتدا به من گفتند من از شما میترسم اما بعد دوستی ما به جایی رسید که بسیار به هم علاقمند شدیم.
در انتها پوریا آذربایجانی گفت من کارگردان سینمای کاملا مستقل هستم و از هیچکدام از فیلمهای من هیچ حمایتی نشد و ریالی از اسپانسر خصوصی یا دولتی نگرفتم. اروند را کاملا خصوصی ساختیم و در جشنواره بین المللی فیلم فجر جایزه گرفت اما در جشنواره دفاع مقدس حتی کاندید هم نشد.
تهیه و تنظیم: امیر وفا